της Κατερίνας Μάτσα

Στην Αργεντινή το κίνημα κατά της έμφυλης βίας και υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων ήταν μαζικό. Κορυφώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2020, όταν ο σχετικός νόμος έφτασε στο Κογκρέσο, όπου είχε σκαλώσει την προηγούμενη φορά. Τελικά, στις 29 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε ο νόμος που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις στο διάστημα των πρώτων 14 εβδομάδων της κύησης, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, παρά την λυσσαλέα αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας.

Ήταν μια τεράστια νίκη των γυναικείων οργανώσεων και όλου του εργατικού κινήματος. Ήταν μια νίκη της Ζωής. Χιλιάδες γυναίκες έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από παράνομες εκτρώσεις. Τα θύματα βιασμών, νεαρές έφηβες συνήθως, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ο καινούργιος νόμος εγκρίθηκε από τη Γερουσία με 38 ψήφους υπέρ και 29 κατά. Τη χαρά αυτής της νίκης μοιράστηκαν χιλιάδες γυναίκες και άντρες, που διαδήλωναν έξω από το Κογκρέσο αυτή την ιστορική μέρα.

Σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην Ουρουγουάη, την Γουϊάνα, την Κούβα και το κρατίδιο της Οαχάκα του Μεξικού. Στις υπόλοιπες χώρες η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού και όταν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, ενώ στο Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και τη Δομινικανή Δημοκρατία απαγορεύεται εντελώς.

Στη Χιλή, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι ένα από τα αιτήματα της εξέγερσης. Θα είναι ένα από τα άρθρα του νέου συντάγματος, που θα ψηφιστεί αυτή τη χρονιά.

NiUna menos – Ούτε μία λιγότερη, σε όλη τη Λατινική Αμερική, σε όλο τον κόσμο.

2|1|2021