Αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας (Πηγή φωτογραφίας: 902.gr)
Mε προκήρυξή του το ΕΕΚ υποστηρίζει τον αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων που από τις 4 Φεβρουαρίου έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους όλης της χώρας. Η προκήρυξη που ήδη μοιράζεται στους αγροτο-κτηνοτρόφους αναφέρει:

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα υποστηρίζει τα αιτήματα των αγροτο-κτηνοτρόφων που έχουν βγει στον δρόμο διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους με μπλόκα αγώνα από την Κρήτη και τη Λακωνία μέχρι τη Θεσσαλία και τον Έβρο. Μαζί με τους αγρότες διεκδικούμε:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατάργηση στις ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να μπορεί να ζήσει η αγροτική οικογένεια παρέχοντας συγχρόνως φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον λαό.
  • Αποζημιώσεις όλων όσοι επλήγησαν από τον παγετό και την πυρκαγιά στο 100% στις πραγματικής ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
  • Επιδότηση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.
  • Αρδευτικά έργα, για να μην χάνονται εκατομμύρια κυβικά νερό στην θάλασσα.
  • Προκειμένου για τη Λακωνία, το ΕΕΚ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων να σταματήσει άμεσα η εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα.
Αγρότες στο Μπλόκο της Λακωνίας

Η διαχρονικά προβληματική κατάσταση της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, γίνεται τώρα τραγική από την έκρηξη της ακρίβειας, την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, των λιπασμάτων, μηχανημάτων και εξαρτημάτων στα ύψη. Ο αγρότης δεν μπορεί να παράγει, ενώ ο εργάτης δεν μπορεί να καταναλώσει. Η κατάσταση στην Ελλάδα, σήμερα, μπορεί να περιγραφεί με δύο εικόνες. Στην ύπαιθρο οι εναπομείναντες αγρότες δεν μπορούν να επιβιώσουν, ενώ την ίδια στιγμή ένα από τα εναπομείναντα μεγάλα εργοστάσια, η ΛΑΡΚΟ, κλείνει. Οι εργάτες χάνουν τις δουλειές τους και ξεπέφτουν στην ανεργία, οι αγρότες χάνουν τα χωράφια τους και βυθίζονται στα χρέη. Η κυβερνητική φιλολογία ότι η ακρίβεια είναι προσωρινή, είναι ψεύδος. Οι κεντρικές τράπεζες και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που κορύφωσή της είναι η πανδημία και η κλιματική καταστροφή, ρίξανε τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ πυροδοτώντας από το 2021 ένα ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Ανεβάζοντας τα επιτόκια το 2022 και κλίνοντας τις στρόφιγγες της φτηνής ρευστότητας θα βουλιάξουν ακόμα παραπέρα την οικονομία στην ύφεση και θα τινάξουν στον αέρα την βόμβα του χρέους.

Αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας (Πηγή φωτογραφίας: 902.gr)

Σε κάθε εποχή και ιδίως σε κάθε εποχή κρίσης, το κεφάλαιο για να επιβιώσει το ίδιο επιχειρεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης του στις πλάτες των εργαζομένων, των εργατών και αγροτών. Το ίδιο κάνανε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το ίδιο και τώρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη – την αθλιότερη όλων των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Αυτά τα γκόλντεν μπόις του αμερικανικού κολλεγίου, που ποτέ δεν κοπιάσανε, που ποτέ δεν έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις όπως τα παιδιά των αγροτών και των εργατών, έχουν το θράσος να κυβερνάνε και με τις πολιτικές τους να εξοντώνουν το λαό, και επιπλέον θεωρούν το λαό αντικείμενο εξαγοράς και νομίζουν ότι με μερικά χιλιάρικα μπορούν να αντιστρέφουν τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως έλεγε χασκογελώντας ο δήμαρχος Δούκας στον, πρώην πλέον, υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Λιβανό, στην επίσκεψή του στη Σπάρτη.

Οι πολιτικές τους πάντα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών και του χρηματιστηρίου. Για τους εργάτες ανεργία, ελαστική εργασία και υπερεκμετάλλευση. Για τους αγρότες απώλεια του μικρού κλήρου προς όφελος μεγάλων αγροτικών – καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Αγρότες στο Μπλόκο της Λακωνίας

Αντί να μας εκμεταλλεύονται και να μας ειρωνεύονται κι από πάνω, είναι ανάγκη να υπάρξει ένας μεγάλος ξεσηκωμός, αγώνας, εξέγερση, επανάσταση. Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα χρηματιστικά παράσιτα. Ενότητα του εργαζόμενου λαού, των εργατών και αγροτών ενάντια στο κεφάλαιο και τις υπερεθνικές του ιμπεριαλιστικές συσπειρώσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Όχι στους κανόνες του αγριανθρωπικού καπιταλισμού. Ριζική αλλαγή του οικονομικού – κοινωνικού μοντέλου παραγωγής, αλλαγή της σχέσης πόλης-υπαίθρου, συμφιλίωση με τη φύση, όχι η αντιμετώπισή της σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για μια εργατική κυβέρνηση των εργατών και φτωχών αγροτών, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση.

     ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ  

  13/2/2022