της Τρισεύγενης Βαρελά

Η “Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) Κεραμεικού” έχει κλείσει δύο χρόνια συνεχών δράσεων στις γειτονιές αγωνιζόμενη ενάντια στην υποβάθμιση της ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού (πρώην ΙΚΑ).

Με συγκεντρώσεις, πορείες, παραστάσεις στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και στην διεύθυνση του Κέντρου Υγείας και μοιράσματα ενημερωτικών εντύπων στις λαϊκές, στους επαγγελματίες, στους κατοίκους εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας, κατάφερε να μην μετατραπούν πλήρως σε εμβολιαστικό κέντρο οι δύο δημόσιες δομές και να μην καταργηθεί το αιματολογικό εργαστήριο που εξυπηρετεί χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους και μετανάστες και που θα ανάγκαζε όλους/ες να τρέχουν επί πληρωμή σε ιδιωτικά κέντρα για τις εξετάσεις τους πληρώνοντάς τες από τις τσέπες τους.

Όμως εν μέσω των κυβερνητικών εξαγγελιών για απόλυση όσων υγειονομικών είναι σε αναστολή, ο κίνδυνος κλεισίματος εμφανίστηκε και πάλι προ των πυλών.

Έτσι η “Συνέλευση Χρηστών και Υγειονομικών της Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) Κεραμεικού” διοργάνωσε την Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2022, συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο στα Κάτω Πετράλωνα με αιτήματα τις ανανεώσεις των συμβάσεων του υγειονομικού προσωπικού της ΤΟΜΥ, την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της νέας προκήρυξης, την στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και των δύο δομών ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά, να καταργηθεί ο νόμος αναστολών των δύο νοσηλευτριών της ΤΟΜΥ, να γίνονται διαγνωστικά δωρεάν τεστ στο προσωπικό, να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που έχουν αποσπαστεί στο εμβολιαστικό κέντρο μιας και από τους 1000 ημερήσιους εμβολιασμούς το προηγούμενο διάστημα, τώρα γίνονται μόνο 100 ημερησίως.

Οι συλλογικότητες της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου – Κουκακίου και οι “Κάτοικοι Ταύρου” έδωσαν το παρών με πανό.

Στη συγκέντρωση παρά την παρουσία δυνάμεων καταστολής, ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν γύρω στους 200 χρήστες των υπηρεσιών των δύο δομών από όλο το ηλικιακό φάσμα. Πολλοί διερωτήθηκαν λέγοντας “Γιατρούς θέλουμε… Αστυνομία μάς φέρνουν”(!) Χρήστες και υγειονομικοί πήραν το λόγο και αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν να κατέβει ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας για να του θέσουν ερωτήσεις για την κατάσταση που επικρατεί. Η άρνησή του να εμφανιστεί ανάγκασε αντιπροσωπεία της συγκέντρωσης να ανεβεί στο γραφείο του, όπου δήλωσε αναρμόδιος για να κάνει οτιδήποτε για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας και της Το.Μ.Υ.

Οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν ότι ενάντια στην εγκληματική κρατική διαχείριση της υγείας μέσα στην πανδημία που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται κατά εκατοντάδες καθημερινά συνάνθρωποί μας, θα συνεχίσουν να διεκδικούν την στελέχωση των δύο δομών και το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς εμπορευματοποίηση και ισότιμη πρόσβαση σε αυτές χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φύλου, φυλής και εθνικότητας.

Στο τέλος της συγκέντρωσης αφού δόθηκε ραντεβού για την Παρασκευή 11/2 το απόγευμα, στο πάρκο απέναντι από το Γκάζι για συνέλευση και τα επόμενα βήματα της συνέχισης του αγώνα, έγινε δυναμική πορεία μέχρι τον σταθμό του ΗΣΑΠ Πετραλώνων όπου ακολούθησαν οι περισσότεροι από τους παραβρεθέντες και φωνάχτηκαν συνθήματα όπως “Παιδεία – Υγεία – Ρεύμα και Νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό!”

Οι θανατοπολιτικές της κυβέρνησης

και του Υπουργείου Υγείας δεν θα περάσουν.

Το δικαίωμα στη ζωή θα νικήσει!