Nότια Aφρική: BIA KATA ΦOITHTΩN

Nότια Aφρική
BIA KATA ΦOITHTΩN

Την Τρίτη 20 Ιουνίου δύο φοιτητές χτυπήθηκαν πολύ σοβαρά στο Kέηπ Tάουν της Nότιας Aφρικής. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως μερικοί φοιτητές διαδήλωναν ειρηνικά μέχρι που πέντε ιδιωτικοί φύλακες τους επιτέθηκαν με πτυσσόμενα ραβδιά προκαλώντας στους δύο φοιτητές σοβαρά τραύματα στο κρανίο. Aπό τα χτυπήματα φένεται πως οι φύλακες στόχευαν επίτηδες τα κεφάλια των φοιτητών.

Η επίθεση αυτή αναφέρθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της εταιρίας security PSIRA, όπου και ερευνά το θέμα.
Όταν, όμως, οι φοιτητές έσπευσαν να αναφέρουν την επίθεση ένας απ’ αυτούς, ο Siyasanga Ngaleka συνελήφθη και κρατείται προς το παρόν στο αστυνομικό τμήμα του βόρειου Bellville χωρίς κατηγορίες. Η αστυνομία ισχυρίζεται πως ερευνά το κίνημα των φοιτητών που απαιτούν την ελάφρυνση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Τα γεγονότα αυτά συνιστούν ωμή κατάχρησης εξουσίας.

Αν κάποιος μελετήσει την έκθεση της επιτροπής Farlam πάνω στη σφαγή [των εργατών] του Marikana υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία. Στην έκθεση υπάρχουν πολλές ανεπάρκειες όμως υπάρχουν και πολλά μαθήματα όπου θα έπρεπε να δώσουμε προσοχή.

Η αναφoρά πραγματεύεται την ανάγκη επανεκπαίδευσης των μονάδων άμεσης δράσης της αστυνομίας αλλά και της δημοτικής αστυνομίας. Επίσης την επέκταση αυτού του σχεδίου τη βλέπουμε και τώρα όπου οι ιδιωτικοί φύλακες έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια και τις εστίες μας.

Το βασικό ελάττωμα που επισημαίνει η επιτροπή είναι ότι η ομάδα αντιμετώπισης ταραχών ακολουθεί καθαρά στρατιωτικές τακτικές, δηλαδή έχουν ως στόχο την κατά κράτος ήττα του εχθρού και όχι την επίλυση των ζητημάτων με την οδό της διαπραγμάτευσης με στόχο την αποφυγή συγκρούσεων.

Είναι ξεκάθαρο πως η διοίκηση του πανεπιστημίου δεν έχει μελετήσει την έκθεση αφού επιμένουν να προσλαμβάνουν εταιρίες που παρέχουν στρατιωτικού τύπου φύλαξη. Για αυτούς οι εργάτες και οι φοιτητές είναι εχθροί που πρέπει να εξαλειφθούν. Σε κάθε γωνιά του κόσμου ετοιμάζουν μια αντίστοιχη σφαγή σαν αυτή της Marikana. Όταν συμβεί αυτό η διοίκηση του πανεπιστημίου θα πρέπει να λάβει τις ευθύνες της μπροστά στην αρμόδια νομική υπηρεσία.

Αυτοί είναι μονάχα κάποιοι βασικοί προβληματισμοί σχετικά με τη βίαιη αντιμετώπιση των φοιτητικών διαδηλώσεων. Οι δύο φοιτητές που υπέστησαν την αγριότητα των ιδιωτικών φυλάκων τώρα υποφέρουν από τους πολλαπλούς τραυματισμούς στο κρανίο όπου χρειάστηκαν ράμματα.

Η βία στις πανεπιστημιουπόλεις πρέπει να σταματήσει.
Η βία των διδάκτρων πρέπει να σταματήσει.
Ζητάμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του ηγέτη των φοιτητών Sisyasanga Ngaleka.
Να εξασφαλιστούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του UWC.
Δωρεάν εκπαίδευση τώρα.

Mετάφραση Γιαν. Φ.