Βόλος: ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Βόλος

ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Με ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν στις 28/6/17 και οι τέσσερις διαδηλωτές οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην πορεία μνήμης και αγώνα για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που είχε γίνει στις 6 Δεκέμβρη 2012 στο Βόλο.

Οι ποινές για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και της στάσης (άρθρο του ποινικού κώδικα το οποίο έχει περιπέσει σε αχρηστία περίπου 40 χρόνια !) είναι εφέσιμες και όλοι οι νέοι άσκησαν το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η καταδίκη του φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων ο οποίος προσήχθη τότε, κακοποιήθηκε από αστυνομικό (του οποίου η δίκη κατόπιν μήνυσης του φοιτητή έγινε το Νοέμβρη 2016 και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών) και σύμφωνα με το δικηγόρο υπεράσπισης σκοπίμως η αστυνομία του απήγγειλε κατηγορίες για να καλύψει την κακοποίησή του που έγινε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του αν και ίδιος δεν αντιστάθηκε.

Στην δίκη ο αθωωθείς αστυνομικός εμφανίστηκε κατά του συγκεκριμένου φοιτητή για να καταθέσει εναντίον του προσθέτοντας γεγονότα τα οποία δεν είχε αναφέρει ούτε στην έκθεση σύλληψης του νεαρού, ούτε και στην προηγηθείσα δίκη του Νοεμβρίου: Είδε από απόσταση περίπου 500 μέτρων το νεαρό φοιτητή να πετά ογκώδες αντικείμενο κατά των αστυνομικών, αν και αυτόπτες μάρτυρες τον διέψευσαν. Ο εισαγγελέας θεώρησε υπερβολική την κατάθεση του αστυνομικού λέγοντας ότι οι επιδόσεις αυτές είναι ολυμπιακών αγώνων και πρότεινε την αθώωση του φοιτητή λόγω αμφιβολιών. Η πρόεδρος όμως είχε άλλη γνώμη αν και οι αντιφάσεις του αστυνομικού μάρτυρα πολλαπλασιάστηκαν σε αυτή τη δίκη. Ο χειμώνας του 2012 ήταν εντυπωσιακός καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις της Μαγνησίας δεν δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πορεία για το Πολυτεχνείο, να πραγματοποιήσουν ρεκόρ προσαγωγών (τουλάχιστον 50) στην πορεία για τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου και να πραγματοποιήσουν περίπου 80 προσαγωγές διαδηλωτών στις 24 Δεκέμβρη του ίδιου έτους προκειμένου οι ναζί της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» στην παραλία του Βόλου.

Ανακοίνωση του ΕΕΚ ενόψει της δίκης τόνιζε:

Με το εντυπωσιακό ρεκόρ των 50 προσαγωγών είχε κλείσει η αυλαία των κινητοποιήσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη 2012. Με περισσό ζήλο οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, η ασφάλεια με την ομάδα συλλήψεων και την ομάδα ΔΙΑΣ επέκτειναν τη δραστηριότητά τους πέραν του σημείου που κατέληξε η πορεία, στο Πανεπιστήμιο Παπαστράτου. Οι διαδηλωτές που παρέμειναν στην περιοχή του Πανεπιστημίου με τη λήξη της πορείας εξωθήθηκαν, με ένα άγριο αστυνομικό κυνηγητό, δύο έως τρία χιλιόμετρα μακριά.

Καθώς οι διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια και καταδιώχτηκαν, η αστυνομία μπόρεσε να “ξετρυπώσει” τους κυνηγημένους διαδηλωτές ψάχνοντας ακόμα και σε… πυλωτές πολυκατοικιών. Ένας εκ των προσαχθέντων τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ σε τέσσερις από τους 50 προσαχθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες αναλόγως αν η σιλουέτα ή η φυσιογνωμία μπορούσε να στηρίξει την απαγγελία κατηγοριών.

Ο Δεκέμβρης 2008 συνεχίζει κι αποτελεί ένα εφιαλτικό παρελθόν για την άρχουσα τάξη όταν είδε την κυριαρχία της να κλονίζεται, ιδιαίτερα με την πλήρη απονομιμοποίηση της αστυνομίας και του πολιτικού προσωπικού του κράτους που οδήγησε στην εν λευκώ παράδοση του Κωστάκη Καραμανλή στον “άξιο” διάδοχό του Γιωργάκη Παπανδρέου. 

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη καθώς η συνέχεια του κράτους απαιτεί τη συνέχιση της καταστολής που περιλαμβάνει και δικαστικές αποφάσεις που υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι η θεωρία της συνέχειας του κράτους είναι η συνέχεια της αστικής πολιτικής και όχι της προλεταριακής δικαιοσύνης. 

Γ. Π.