της Μυρτώς Πατσαλίδου και Μαρίας Λούκα

Αθηναϊκή Πρεμιέρα κινηματογράφος Μικρόκοσμος, Παρασκευή 21 Απριλίου, 20:00

Το ντοκιμαντέρ, που κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα στον κινηματογράφο Μικρόκοσμος την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 20:00, είναι μια καθίζηση στον σκληρό κόσμο της απώλειας και του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία: Τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου – ZackieOh.

Η Prosenghisi Film&Video και ο κινηματογράφος Μικρόκοσμος παρουσιάζουν την ταινία «Πένθος – Αυτοί που Μένουν» της Μυρτώς Πατσαλίδου και της Μαρίας Λούκα την Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 20:00.

Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με την Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρο και τον Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, δικηγόρο της οικογένειας Φύσσα στο Εφετείο για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής και τους/τις συντελεστές/στριες.

Σε μια κοινωνία που βάλλεται από την φασιστική, τη ρατσιστική και την ομοφοβική βία, τρεις οικογένειες θρηνούν τα δολοφονημένα τους παιδιά και αγωνίζονται για δικαιοσύνη.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια καθίζηση στον σκληρό κόσμο της απώλειας και του πένθους μέσα από τρεις ιστορίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία: Τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν, του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου – ZackieOh. Και οι τρεις υποθέσεις έχουν ένα ακροδεξιό ιδεολογικό υπόβαθρο. Οι δολοφονίες διαπράχθηκαν από τα χέρια είτε του οργανωμένου φασισμού, είτε του κοινωνικού εκφασισμού, δημιουργώντας ένα αλληλοτροφοδοτούμενο σύστημα βίας και επιβολής, συχνά πάνω σε συνθήκες κοινωνικής απάθειας.

Οι οικογένειες των θυμάτων θυμούνται, θρηνούν και αγωνίζονται. Η σιωπή εναλλάσσεται με τη δράση, η μοναχικότητα με τη δημόσια έκθεση, η θλίψη με την οργή. Με βασικό εργαλείο την αμεσότητα του βιώματος, το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται τις έννοιες της απουσίας και του τραύματος, διερευνά μέσα από τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό την ανθρώπινη ευαλωτότητα, καταγράφει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του πόνου σε διεκδίκηση προς όφελος της κοινωνίας.

Η υπεράσπιση της μνήμης των νεκρών, η απόδοση ευθυνών στους δράστες, η προστασία των άλλων παιδιών αναδεικνύονται σε βασικούς στόχους προσπάθειας των οικογενειών για δικαίωση, μια προσπάθεια που εξελίσσεται στις συχνά μικρόψυχες δικαστικές αίθουσες με πληγωτικούς όρους, αφήνοντας στο τέλος άλλες φορές μια λυτρωτική απόφαση κι άλλες μια αίσθηση αδικαίωτου. Εξελίσσεται, όμως, παράλληλα κι έξω από τα δικαστήρια. Στους δρόμους της μαζικής ενεργοποίησης, στις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, στις πράξεις συμβολοποίησης των θυμάτων.

Ένα ανθρωπολογικό βλέμμα πάνω στο πένθος, στους τρόπους που επαναπροσδιορίζει τα όρια και στη δύναμη της ανθρώπινης ύπαρξης, στο κοινωνικό φόντο της πιο ζοφερής όψης της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πατσαλίδου – Μαρία Λούκα

Έρευνα – Συνεντεύξεις – Κείμενα: Μαρία Λούκα

Μοντάζ: Μυρτώ Πατσαλίδου

Παράγωγος : Πάνος Παπαδόπουλος

Μουσική: Παύλος Παυλίδης

Αφήγηση: Γιούλα Μπούνταλη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Βούλγαρης

Συμπληρωματική Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης, Γιάννης Φώτου

Ηχοληψία: Άγης Βουγάς

Μίξη Ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς

Σχεδιασμός Γραφικών: Χάρης Μαχαίρας a.k.a Happy Artists

Motion Graphics: Νίκος Τζαφερίδης – Vinsky

Φωτογράφος πλατό: Αλέξανδρος Κατσής

Συνεργασία στις συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου

Παραγωγή: Prosenghisi Film&Video Production

Κινηματογράφος Μικρόκοσμος / Mikrokosmos Cinema

Λεωφόρος Συγγρού 106, Athens, Greece

mikosmos@otenet.gr

Κρατήσεις εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/cinema/cine-mikrokosmos/