Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και την κρατική καταστολή!
Να αθωωθούν όλοι/ες οι αγωνιστές/στριες!

Με προκήρυξή του, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου καλεί σε πολύμορφες δράσεις για την υπεράσπιση δικαζόμενων αγωνιστών/στριών, την υπεράσπιση των κοινών αγαθών και για την εργατική Πρωτομαγιά. Ολόκληρη η προκήρυξη:

Μετά και το κρατικό έγκλημα των Τεμπών, τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο, σε μια κοινωνία που βράζει και το πολιτικό σύστημα (σε όλες του τις μορφές) επιχειρεί να εκτονώσει την ανείπωτη οργή μέσα από μια εκλογική αντιπαράθεση πέρα από κάθε πραγματικό ερώτημα. Οι αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις για να καταδικαστεί το κρατικό έγκλημα που τελέστηκε στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στους ΟΤΑ και τις συγκοινωνίες (ΜΕΤΡΟ, ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ) όπου η εγκατάλειψη χτυπά επίσης σήμα κινδύνου και ένας κύκλος μικρότερων και μεγαλύτερων αγώνων του προηγούμενου διαστήματος, αποτελούν εκφράσεις μιας λαϊκής αναζήτησης, που αδυνατεί να επιβιώσει στο ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί και κλιμακώνει η αστική πολιτική.

Η παγκόσμια κρίση, έθεσε στο στόχαστρο των δανειστών και των πολυεθνικών κάθε πτυχή των δημόσιων αγαθών και των υπαρχόντων δημοσίου συμφέροντος υποδομές και επιχειρήσεις, είτε με την απευθείας πώλησή τους μετά από μια μακρά περίοδο απαξίωσής τους, είτε με τη μορφή της συμμετοχής των ιδιωτών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και την υποθήκη τους για έναν αιώνα, είτε με την εμπέδωση ιδιωτικοοικονομικών και ανταποδοτικών κριτηρίων στη λειτουργία τους, ακόμα και αν τυπικά παρέμειναν στο δημόσιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο και το νερό εντάσσοντας τη διαχείρισή του στη Ρυθμιστική Αρχή, μια κίνηση που αποτελεί μια γοργή κλιμάκωση στον κλοιό που δημιουργούν εδώ και καιρό ΕΕ, κυβερνήσεις και τοπικοί παράγοντες και αφορά την ιδιωτικοποίησή του. Οι περί του αντιθέτου όρκοι των κυβερνητικών επιτελείων, περισσότερο ως επιβεβαίωση αυτής της διαδικασίας πρέπει να εκληφθούν παρά το αντίθετο.

Η κοινωνική δυσφορία και οργή ενισχύεται από την ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής, τις υπέρογκες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, τα καύσιμα και την άνοδο των επιτοκίων που επιβαρύνει δραματικά τους έτσι κι αλλιώς πενιχρούς μισθούς και οδηγεί σε νέες πτωχεύσεις μικροεπαγγελματίες και άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η πρόσκαιρη επιδοματική πολιτική των “ασθενέστερων” δεν επιλύει τα βαθιά κοινωνικά προβλήματα, ειδικά της ανεργίας, της υποβάθμισης της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας.

Οι κοινωνικές αντιστάσεις στην πόλη μας έχουν αντιμετωπιστεί με την αστυνομική βία και τη διαμόρφωση ενός ειδικού καθεστώτος επιχειρηματικών τοποτηρητών, που συμπεριφέρονται ως κατακτητές σε κατεχόμενη χώρα, όπως στη μεγάλη διαδήλωση της 13ης Ιούνη 2020 κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-LAFARGE και όπου αυτές αφορούσαν αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής, με το απεριόριστο υβρεολόγιο του Μπέου αλλά και τις αλλεπάλληλες μηνύσεις του κατά πολιτών.

Σήμερα, η δημοτική αρχή πανηγυρίζει ότι ξέμπλεξε με την ΕΡΓΗΛ κλείνοντας την ΔΕΥΑΜΒ! Αρκεί να θυμηθούμε βέβαια ότι είναι η ίδια που προγραμμάτιζε την απόδοση της διαχείρισης του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτη ή ότι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ και στέλεχος της δημοτικής πλειοψηφίας, ονειρευόταν να εμφιαλώνει το νερό της πηγής των Σταγιατών. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί μόνο το άνοιγμα της όρεξης για την υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών μπορούν να τροφοδοτήσουν.

Το γεγονός ότι στις 3 Μάη εκδικάζονται ταυτόχρονα στα Δικαστήρια τρεις αλληλένδετες υποθέσεις δεν είναι τυχαίο.

  • Εκδικάζεται η υπόθεση του φοιτητή ΘΣ ο οποίος συνελήφθη στις 13 Ιούνη 2020 στη μεγάλη διαδήλωση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που πνίγηκε στα δακρυγόνα, όπου χιλιάδες ανθρώπων δέχτηκαν αστυνομική βία από τα ανατολικά έως τα δυτικά της πόλης και το αποκορύφωμά της ήταν ο βίαιος τραυματισμός και βασανισμός του Βασίλη Μάγγου την επομένη της διαδήλωσης μπροστά από τα δικαστήρια του Βόλου και μέσα στο αστυνομικό τμήμα, που τον οδήγησαν στο θάνατο. Ο Θ αν και χτυπήθηκε στη λήξη της διαδήλωσης όταν τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές που ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν, βαρύνεται με ανυπόστατο κατηγορητήριο, με τη γνωστή αντιστροφή της πραγματικότητας από τον ειδήμονα του είδους, την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.
  • Εκδικάζεται η υπόθεση των Αριστείδη Φραγκουδάκη και Θωμά Κλημόμουλου οι οποίοι μηνύθηκαν από 22 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Μπέου όταν το 2017 είχε πραγματοποιηθεί κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών κατά της εκποίησης του βιολογικού καθαρισμού. Η δικάσιμος ξεκίνησε 14/3/2023 αλλά οι 20 από τους 22 κατηγόρους δεν εμφανίστηκαν με αποτέλεσμα να καταδικαστούν σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών και χρηματικό πρόστιμο λόγω λειπομαρτυρίας.
  • Εκδικάζεται η υπόθεση των Βαγγέλη Γαλανόπουλου, Μαρίας Τεχνοπούλου και Αριστείδη Φραγκουδάκη λόγω των κινητοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στο χωριό των Σταγιατών όταν η δημοτική αρχή έβαλε λουκέτο στο παλιό δημοτικό σχολείο το οποίο αποτελούσε για χρόνια χώρο εκδηλώσεων των κατοίκων και τοπικών ομάδων δράσης.

Σε όλο το Πήλιο χωροθετούνται ανεμογεννήτριες για να έχουμε φθηνό ρεύμα… και πλωτή εξέδρα υγροποιημένου αερίου (LNG) εντός του Παγασητικού για να έχουμε… φθηνότερο αέριο χωρίς καμιά πρόνοια για το περιβάλλον και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Επενδύσεις που είναι άμεσα συνυφασμένες με ντόπια και διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα και καμία σχέση δεν έχουν με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Ο συνδυασμός των κυβερνητικών (νυν και προηγούμενων) πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, της προώθησης πολυεθνικών ομίλων για “πράσινη” ανάπτυξη, ντόπιων εργολάβων σε συνδυασμό με τη δημοτική αρχή των προθύμων αποτελεί ένα επικίνδυνο μίγμα για τη ζωή όλων των πολιτών. Μια συμμαχία που εφάρμοσε το δόγμα όπου δεν πίπτει λόγος και εξαγορά, πίπτει ράβδος με διαρκείς διώξεις όσων πολεμούν την αστική ταξική πολιτική κατά του λαού.

Το στοίχημα για εμάς είναι να κλιμακώσουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις για την αποτροπή των αντιλαϊκών σχεδιασμών που αφορούν τη ζωή μας, την υγεία μας, το περιβάλλον, την ελευθερία και τα δημόσια αγαθά. Ο αγώνας αυτός για εμάς δεν αφορά ειδικούς και ειδήμονες, αλλά όλη την κοινωνική πλειοψηφία. Ένας αγώνας που για να είναι νικηφόρος πρέπει να προσπεράσει τα όρια του τι είναι νόμιμο και τι παράνομο και να περάσει στο φάσμα του τι είναι κοινωνικά αναγκαίο και δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπιζόμαστε τους συντρόφους και τους συναγωνιστές μας που οι κρατικοί μηχανισμοί σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους για να τρομοκρατήσουν. Οι δίκες της επιχειρηματικής αλητείας θα γίνουν μαζικές λαϊκές καταδίκες του κράτους και των σχεδιασμών του. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς και θα το κερδίσουμε μέσα από τους αγώνες μας.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου καλεί:

Σάββατο 22 Απριλίου 8 μ.μ. στο γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα του συλληφθέντα της πορείας της 13ης Ιουνίου έξω από την ΑΓΕΤ, στο χώρο της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας (Μεταμορφώσεως 19).

Σάββατο, 29 Απριλίου, 5 μ.μ. στην εκδήλωση με θέμα “Κοινά αγαθά, ιδιωτικοποιήσεις, ενέργεια και κρατική καταστολή”, το διαρκές έγκλημα του κεφαλαίου, που οργανώνεται στο χωριό των Σταγιατών από την ομάδα ΑΠΟ.ΔΡΑΣΗ.

Δευτέρα, 1 Μαϊου, 11 π.μ., στο Ταχυδρομείο Βόλου, ανεξάρτητη ταξική εργατική Πρωτομαγιά για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων για μια αξιοβίωτη ζωή.

Τετάρτη, 3 Μαϊου, 9 π.μ., στα Δικαστήρια Βόλου για την υπεράσπιση όλων όσων αγωνίζονται κατά των πολιτικών εξαθλίωσης της ζωής στην πόλη μας.

Απρίλιος 2023

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΒΟΛΟΥ