Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ

Να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημερα

Την Τρίτη 26 Απριλίου το ΔΣ της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα ΜΜΕ μαζί με τις ηγεσίες των Ενώσεων αποφάσισε την διακοπή της απεργίας στα ΜΜΕ που είχε αρχίσει με ενδιάμεσα διαλείμματα την Πέμπτη 21 Απριλίου.

Το χαρακτηριστικό αυτού του αγώνα είναι ότι τα ξημερώματα της ημέρας που η ΠΟΕΣΥ (το απόγευμα) αποφάσιζε την υποχώρηση των συνδικαλιστικών Ενώσεων, μερικές δεκάδες συναδέλφων είχαν κινητοποιηθεί με αποτελεσματικότητα για να σταματήσουν σε τυπογραφείο στο Κορωπί το τύπωμα απεργοσπαστικών εφημερίδων. Ίσως αυτό το “ξημέρωμα” ήταν και η αιτία που έκανε τους εχθρούς της απεργίας -της πιο δυναμικής αυτές τις ημέρες ενάντια στο έκτρωμα του ασφαλιστικού- να σπεύσουν να την σταματήσουν υπό τον φόβο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο της γραφειοκρατίας…

Η συνδιαλλαγή

Είχε προηγηθεί βέβαια, μετά την επέμβαση στο τυπογραφείο τα ξημερώματα της Τρίτης, μία προσχηματική συνάντηση τριμερούς επιτροπής με τον Κατρούγκαλο και τους εκδότες. Εκεί ο Κατρούγκαλος είχε πετάξε το κοκκαλάκι της τρίμηνης παράτασης για το αγγελιόσημο (είναι ο φόρος στη διαφήμιση με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα Ταμεία οιωνεί εργοδοτική εισφορά και ο οποίος καταργείται κατ’ απαίτηση της τρόικας). Επίσης προανάγγειλε την μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ (Ταμείο υγείας και επικουρικής σύνταξης) σε επαγγελματικό ταμείο (δηλαδή ταμείο που θα πετάξει έξω τους συνταξιούχους και τους άνεργους του κλάδου), στόχο που επιδιώκει εδώ και 3 χρόνια η δεξιά και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ουσιαστικά δηλαδή πλασάρουν από την πίσω πόρτα την πρόταση των ιδιοκτητών (στη χειρότερη εκδοχή της).

Κι όλα αυτά ενώ στη συνάντηση του ΔΣ ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και όλων των προέδρων των Ενώσεων την Δευτέρα είχε τονιστεί ότι “εμείς δεν δεχόμαστε τριμερή. Ζητάμε συγκεκριμένη ατζέντα και δεν κάνουμε πίσω στο αγγελιόσημο”. Ενώ λοιπόν κάποιος θα περίμενε μετά από όλη αυτή την εικόνα να ξεσπάσει μένος και οργή, ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία ότι η απεργία… θα σπάσει.
Πάλι πληροφορίες ότι ο Αλαφούζος θα τυπώσει την Καθημερινή, θα βγουν και τα ΝΕΑ, έ τότε και το Έθνος… Απίστευτη τρομολαγνεία… να μη χάσουμε μια πετυχημένη μέχρι σήμερα απεργία. Χωρίς αιδώ ειπώθηκε ότι ο αγώνας σήμερα αρχίζει… με οπισθοχώρηση.

Ο συνδικαλιστικός παραλογισμός…

Στην ψηφοφορία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ την Τρίτη το απόγευμα ξεκάθαρα τάχθηκε κατά της διακοπής της απεργίας η εκπρόσωπος του Μετώπου για την Ανατροπή (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ και Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΜΘ). Yποστήριξε ότι ειδικά τώρα δεν πρέπει να σπάσει η απεργία. Δεν μπορεί μετά από μία συνάντηση που η άλλη πλευρά σε κολλά στον τοίχο, εσύ να κάνεις πίσω. Δεν μπορεί να μιλάς για τη μάχη των μαχών του κλάδου και επισείοντας τον κίνδυνο απεργοσπασίας να οπισθοχωρείς. Δεν μπορεί το μήνυμα που δίνεις στην κοινωνία να είναι ότι πάλι παίζουμε με τις εξαιρέσεις. Να δίνεις το μήνυμα στο υπουργείο και στους εργοδότες ότι μπορούν να σε πατήσουν στο λαιμό.

Παρ’ όλα αυτά οι πρόεδροι ένας – ένας ψήφισαν για το “αγωνιστικό” κλείσιμο της απεργίας ! Και το ΠΑΜΕ ; Το ΠΑΜΕ με τους εκπροσώπους του είχε εξ αρχής ταχθεί ενάντια στην απεργία και μετά την απόφαση των προέδρων ένιωθε ικανοποίηση και… δικαίωση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία ένα νέο μέτωπο αγώνα και συσπείρωσης άρχισε να χτίζεται με δυνάμεις που εξ αρχής είχαν ταχθεί και προειδοποιήσει ενάντια στην πολυποίκιλη γραφειοκρατία και την αδυναμία της να ηγηθεί σ’ αυτό τον αγώνα. Η δυναμική παρουσία αυτής της συσπείρωσης έκρινε την μάχη ενάντια στην απεργοσπασία, παρενέβη ανατρεπτικά στις συνδιαλλαγές γραφειοκρατίας και εργοδοσίας και βάζει πλέον μπροστά τις διαδικασίες για μία δυναμική επιστροφή του αγώνα που διέκοψαν την Τρίτη το απόγευμα οι γραφεικοράτες.