ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΙΝΚ ΑΠ: ΛΕΥΚΕΣ, ΜΑΥΡΕΣ, ΚΑΦΕ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΕΝΩΜΕΝΕΣ

Στο χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού, το εργασιακό καθεστώς προσομοιάζει περισσότερο με δουλεία παρά με μισθωτή εργασία. Αν η εκμετάλλευση του εργαζόμενου έχει σαν όριο τη φυσική του υπόσταση και τα μέσα συντήρησης, στα δουλεμπορικά των συνεργείων καθαρισμού αυτός ό όρος έχει παραβιαστεί. 

Ο φόβος, η άγνοια, η πολυεθνική σύνθεση με τους απόκληρους απ’ όλο τον κόσμο συνθέτουν ορισμένες μόνο από τις αιτίες που διατηρούν τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις. Στις αιτίες που συντηρούν αυτήν την άθλια κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η ανάλγητη φιλοεργοδοτική στάση του κράτους όπως εκφράζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Ξεπερνώντας τη συνήθη φιλοεργοδοτική στάση του κράτους, ο Επιθεωρητής Εργασίας Αντώνης Πανές, τραμπούκισε, οπλοφορώντας, τους εργαζόμενους της ΛΙΝΚ ΑΠ και το συνδικαλιστή της ΟΣΥ που πήγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για συμπαράσταση.

Μόνο όποιος γνωρίζει αυτήν την κατάσταση μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος όσων κατόρθωσαν οι εργάτριες της εταιρείας ΛΙΝΚ ΑΠ του περιβόητου Φάκου. Η αποφασιστική κατάληψη του αμαξοστασίου της ΟΣΥ τον περασμένο Φεβρουάριο, οδήγησε στην πρώτη μεγάλη νίκη τους με την καταβολή των δεδουλευμένων.

Η νίκη εκείνη, η συμμετοχή τους στη μεγαλειώδη απεργία της 4 Φλεβάρη χέρι χέρι με τις αγωνίστριες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και η αλληλεγγύη που είχαν από συνδικαλιστές του ΟΣΥ, οδήγησαν στην απόφαση για δημιουργία σωματείου.

Το σωματείο πολύ γρήγορα βρέθηκε στην ανάγκη να κηρύξει 48ωρη απεργία (25 & 26 Απρίλη) για να ακυρωθεί η απόλυση της καθαρίστριας Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά, να απαιτήσει τα δεδουλευμένα τριών μηνών του 2013 που τους οφείλονταν αλλά και να απαντήσει στο γενικότερο κλίμα εκφοβισμού που επιχειρούν να επαναφέρουν οι εργοδότες μετά τη νίκη του Φεβρουαρίου.
Η απεργία τους είχε καθολική επιτυχία σε όλα τα αμαξοστάσια. Εργάτριες όλων των χρωμάτων (λευκές, μαύρες, καφέ) από διάφορες εθνικότητες, ενωμένες σε μια γροθιά, στέκονταν μπροστά στην πύλη μαζί με φοιτητές, εργαζόμενους αλληλέγγυους στον αγώνα των καθαριστριών.
Την Πέμπτη 27 Απριλίου έγινε διαδήλωση στα γραφεία της εταιρείας από δεκάδες εργαζόμενες στην ΛΙΝΚ ΑΠ.

Οι καθαρίστριες του ιδιωτικού τομέα αμφισβητώντας την «κοιλάδα των δακρύων» που αντιπροσωπεύεται από το δουλεμπορικό καθεστώς παίρνουν τη σκυτάλη του αγώνα από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Φωτίζουν ξανά με τον αγώνα και την ενότητά τους το όσο ποτέ επίκαιρο σύνθημα του Κομμουνιστικού Μανιφέστου:
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»!

K. Aβρ.