Αναφερόμενη στην κινητοποίηση των ανθρώπων της τέχνης, την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, η Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών αναφέρει:

Οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων της τέχνης από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους συνεχίζονται, ως μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αδράνεια από μεριάς της κυβέρνησης, η οποία απειλεί πλέον τις ζωές, τη δουλειά και την τέχνη όλων μας.

Χθες, Πέμπτη 1 Οκτώβρη καλλιτεχνικά Σωματεία, Σωματεία εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλούσαν σε κινητοποίηση στην Πλατεία Συντάγματος. Εκατοντάδες καλλιτέχνες συμμετείχαν στην κινητοποίηση εκφράζοντας την αγανάκτησή τους απέναντι στην αβίωτη αυτή κατάσταση. Χιλιάδες καλλιτέχνες είναι χωρίς δουλειά, χώροι Πολιτισμού παραμένουν κλειστοί χωρίς την παραμικρή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ακυρώνονται από τη μια μέρα στην άλλη ως εστίες μετάδοσης του ιού και το livestreaming φαίνεται ως η μόνη δυνατότητα έκφρασης.

Είναι, βέβαια, σαφές ότι δεν ευθύνονται οι παραστάσεις ή οι συναυλίες για τη διασπορά του ιού, αποτελούν μάλλον το “εύκολο θύμα” και τον “τελευταίο τροχό της αμάξης” για την κυβερνητική πολιτική. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ για το 2020, η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι συμβάσεις και οι αναθέσεις σε Ιδρύματα και Ιδιωτικούς φορείς ως “σωτήρες” του Πολιτισμού και βέβαια, οι “τιμητικοί” χαρακτηρισμοί των καλλιτεχνών ως “φοροφυγάδων” και “μαύρα” εργαζόμενων. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση προσβλέπει κυνικά στην “αυτορρύθμιση της αγοράς” για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αξίζει να σημειωθεί η στάση της αστυνομίας στη χθεσινή κινητοποίηση, η οποία έχοντας ήδη επιτεθεί εναντίον του “εσωτερικού εχθρού”, δηλαδή… εναντίον μαθητών και υγειονομικών… απειλούσε τώρα και τους καλλιτέχνες να παραμείνουν εντός των ορίων της λεωφορειογραμμής και να μη βγουν στο δρόμο να διαδηλώσουν.

Μια κυβέρνηση που θεωρεί εχθρούς της τους φορείς της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού, που εν μία νυκτή βρίσκει και διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά όπλων με αφορμή την υποτιθέμενη ελληνοτουρκική διένεξη, που δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα παιχνίδι μεταξύ πολυεθνικών ενέργειας, οπλοβιομηχανιών και μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που παρέχει εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για να παίζουν το βρώμικο παιχνίδι της κυβερνητικής προπαγάνδας, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται και να είναι μια βαθιά αντιδραστική κυβέρνηση, όψη της δομικής και αξεπέραστης κρίσης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι συνθήκες κοινωνικής και πολιτιστικής παρακμής που βιώνουμε αποτελούν μήτρα αγώνων και εξεγέρσεων στο παρόν και στο μέλλον. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κινητοποιηθούν, να εκφράσουν την απόγνωσή τους, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν μια αξιοβίωτη ζωή. Η ποίηση του μέλλοντος αντηχεί στους αγώνες του παρόντος. 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Φωτο: Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών