[ Από την οργάνωση SardegnaRossa (Κόκκινη Σαρδηνία)]

Στις αρχές Απριλίου, o ανοσιολόγος στις Η.Π.Α., Α. Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων από το 1984, έλαβε απειλές κατά της ζωής του από Αμερικάνους φασίστες επειδή υποστήριξε τα μέτρα περιορισμού. Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ αναγκάστηκε να ζητήσει από την αστυνομία να τεθεί ο Φάουτσι υπό προστασία.

Οι Αμερικανοί φασίστες κινητοποιήθηκαν επίσης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Λευκού Οίκου εναντίον των κυβερνητών των πολιτειών που είχαν εφαρμόσει μέτρα κοινωνικού περιορισμού, κλείσιμο εργοστασίων, εργοταξίων, σχολείων και επιχειρήσεων: Μίτσιγκαν, Μινεσότα, Κεντάκι, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Βιρτζίνια και Γιούτα. Μπροστά από το κοινοβούλιο στο Λάνσινγκ, την πρωτεύουσα του Μίσιγκαν, οι φασίστες διαδήλωσαν οπλισμένοι εναντίον της κυβερνήτη Γκρέτσεν Γουίτμερ για τις πρωτοβουλίες περιορισμού που είχε λάβει.

«Οι εκκλησίες και οι πάστορες των ΗΠΑ αγνοούν την εντολή να παραμείνουν σπίτι», έγραφε η εφημερίδα Guardian της 5ης Απριλίου που αναφέρει την απόφαση του Ρον ντε Σάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα, ο οποίος στις αρχές Απριλίου υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που περιέγραφε τις θρησκευτικές υπηρεσίες ως «ουσιώδεις υπηρεσίες» αφήνοντας στην κάθε εκκλησία ξεχωριστά την ελευθερία επιλογής. Ο λόγος αυτής της απόφασης ήταν η πίεση που υπέστη ο κυβερνήτης από σκοταδιστές απατεώνες όταν ένας πάστορας, ο οποίος συνελήφθη για παραβίαση της απαγόρευσης των αιρέσεων, δήλωσε θύμα μιας «τυραννικής κυβέρνησης». Ο κυβερνήτης του Τέξας έκανε ό,τι και ο Ντε Σάντις. Η πρωτοβουλία αυτή στρέφεται εναντίον της κατεύθυνσης «των ηγετών των πλειοψηφικών θρησκειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Μορμονισμού, του Καθολικισμού, του Ισλάμ και των διάφορων εκδοχών του Ιουδαϊσμού, οι οποίοι έχουν κλειστούς τόπους λατρείας και ζητούν την απευθείας σύνδεση των θρησκευτικών τελετουργιών». Ακόμη και η κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Γκρέτσεν Γουϊτμερ, έχει εξαιρέσει τις θρησκευτικές λατρείες από τον περιορισμό: «η θέση της θρησκευτικής λατρείας δεν μπορεί να υπόκειται σε ποινικές ρήτρες». Παρά την εξαίρεση αυτή από τον περιορισμό, οι φασίστες διαδήλωσαν οπλισμένοι μπροστά στο Πολιτειακό Κοινοβούλιο του Μίσιγκαν. Οι πολιτείες Ντέλαγουερ, Λουιζιάνα, Μίτσιγκαν, Μισισιπής, Νιου Χάμσαϊρ, Τενεσί και Δυτική Βιρτζίνια υιοθέτησαν το ίδια μέτρα με τους Ντε Σάντι και Άμποτ. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, η πολιτεία της Πενσυλβάνια, στις 19 Μαρτίου, απάλλαξε αρχικά τις θρησκευτικές λειτουργίες από τον περιορισμό και ακολούθησαν η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ, το Ντέλαγουερ, η Λουιζιάνα, το Οχάιο, τη Μασαχουσέτη, το Μίτσιγκαν, το Νέο Μεξικό, η Δυτική Βιρτζίνια και το Κάνσας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών; Στη Σλαβική Ιεραποστολή Βηθάνια, σε ένα προάστιο του Σακραμέντο (Καλιφόρνια) στις αρχές Απριλίου 71 περιπτώσεις COVID19. Η Σλαβική Ιεραποστολή Βηθάνια, μια Πεντηκοστιανή εκκλησία, αποτελούν πια το κέντρο των μεγαλύτερων εστιών μόλυνσης στη χώρα. Η εκκλησία λέγεται ότι έχει το μεγαλύτερο σλαβικό εκκλησίασμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 3.500 μέλη και συνολική συμμετοχή σε ορισμένες λειτουργίες μέχρι και 10.000.

Για να καμφθεί ο αγώνας της εργατικής τάξης -αμυνόμενη με μαζικά τεστ, πλήρη περιορισμό, διατήρηση των μισθών και ό,τι χρειάζεται για να νικήσει, να εξαλείψει την πανδημία- κινητοποιούνται όλοι οι κοινωνικοί τομείς που πάσχουν από επιστημονικό αναλφαβητισμό, που παράγεται από την οικονομική ανισότητα.

Εκτός από τον θρησκευτικό σκοταδισμό υπάρχει και η χυδαία ψευδοεπιστήμη της ανοσίας της αγέλης, διαδεδομένη πίσω από τις πιο απρόσκοπτες και πιο αποκρουστικές μικροαστικές τάξεις πίσω από τον Σγκάρμπι (Ιταλός Πολιτικός) και όλους τους δημαγωγούς που υποτιμούν την πανδημία. Ο εκπρόσωπος της «εκλεπτυσμένης» έκδοσης της ψευδοεπιστήμης της ανοσίας της αγέλης είναι το περιοδικό Foreign Affairs που εκφράζει την εξωτερική πολιτική της αμερικανικής χρηματιστηριακής αριστοκρατίας. Στις 12 Μαΐου, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο το οποίο είναι η πλήρης παραδοχή της ενοχής ολόκληρης της άρχουσας τάξης: η επιδημία δεν μπορεί να νικηθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο, και το μόνο ρεαλιστικό μέτρο είναι η ανoσία της αγέλης. Αυτός ο σκεπτικισμός τροφοδοτεί τον ανορθολογισμό και τον απελπισμένο κυνισμό των μικροαστών, που δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συμπαραταχθούν με την εργατική τάξη για να απαιτήσει μια οικονομική παρέμβαση που θα τους απομακρύνει από την κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί από την εποχική πτώχευση του κεφαλαίου που θα μετατραπεί σε βαρβαρότητα αν δεν καταλάβουμε την εξουσία.

Οι επαναστάτες πρέπει να καταπολεμήσουν τον επιστημονικό αναλφαβητισμό στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να ζητήσουν από τους νέους μαχητές να προετοιμαστούν για τη διάδοση των επιστημονικών γνώσεων μεταξύ των μαζών. Δεν είναι εύκολο. Η δυσκολία έγκειται στην εξάπλωση του αριστερού παραλογισμού τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ό,τι δεν ξέρουμε σήμερα θα το μάθουμε αύριο. Ο σκεπτικισμός έρχεται σε αντίθεση με την επιστημονική σκέψη με την παράδοση απέναντι στις δυσκολίες, μεταμφιεσμένη σε «κριτική έννοια». Αυτοί στην Αριστερά που έχουν λατρέψει αυτά τα ρεύματα σκέψης που στόχευαν στον υποτιθέμενο δογματισμό της επιστήμης έχουν καλή παρέα: ο σκεπτικισμός, η αδυναμία γνώσης της αντικειμενικής πραγματικότητας, ήταν το όπλο που χρησιμοποίησε ο Καρδινάλιος Μπελαρμίνο, ο ανακριτής του Γαλιλαίου.

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/05/coronavirus-churches-florida-social-distancing

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/03/california-church-coronvirus-outbreak-sacramento

https://www.foreignaffairs.com/articles/sweden/2020-05-12/swedens-coronavirus-strategy-will-soon-be-worlds