του Θεόδωρου Κουτσουμπού


Ο Evo Morales, ο ανατραπείς πριν ένα χρόνο από τις φιλο-ιμπεριαλιστικές δεξιές δυνάμεις με τη βοήθεια των ΗΠΑ πρόεδρος της Βολιβίας, επέστρεψε την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, ύστερα από την μεγάλη εκλογική νίκη του κόμματός του, MAS (Κίνημα για τον Σοσιαλισμό).
Επέστρεψε θριαμβευτής. «Όταν έφυγα, είπα “Θα επιστρέψουμε και θα είμαστε εκατομμύρια”. Τώρα επιστρέφουμε και είμαστε εκατομμύρια», δήλωσε ο Μοράλες, αφού πέρασε από τη γέφυρα που συνδέει τη Βολιβία και την Αργεντινή, στην πόλη Βιλαζόν της Βολιβίας. Μέχρι τη γέφυρα συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες.
Η εκλογική νίκη του MAS στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 2020, παρότι οργανώθηκαν από τους πραξικοπηματίες φίλους του Τραμπ, ήταν τόσο ευρεία (πάνω από το 55% των ψήφων) που δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ο υποψήφιος του MAS, Λουίς Άρσε Κατακόρα, υπουργός οικονομικών επί κυβέρνησης Μοράλες, νικητής των εκλογών, ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας την περασμένη Κυριακή.

Bolivia’s leftist presidential candidate Luis Arce (C), of the Movement for Socialism party, celebrates with running mate David Choquehuanca (R) early on October 19, 2020, in La Paz, Bolivia. – Bolivian presidential candidate Luis Arce, the leftist heir to former leader Evo Morales, appeared headed to a first-round election victory on October 18, 2020 with 52.4 percent of the vote, according to an authoritative exit poll from TV station Unitel. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP) (Photo by RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images)


Ο Μοράλες, εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αναγκάστηκε να διαφύγει στις 11 Νοεμβρίου 2019, εν μέσω κατηγοριών για εκλογική νοθεία. Είχε κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019, η αντιπολίτευση όμως αρνήθηκε να δεχθεί το αποτέλεσμά τους. Τελικά, ο Μοράλες αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να διαφύγει από τη χώρα. Μετά από μια σύντομη παραμονή του στο Μεξικό, φιλοξενήθηκε στο Μπουένος Άιρες από τον Δεκέμβριο του 2019. Μετά την νίκη του Λουίς Άρσε αποφάσισε να επιστρέψει στη Βολιβία.
Ο Μοράλες είναι ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας την οποία κυβέρνησε για σχεδόν 14 χρόνια. Προώθησε ένα ρεφορμιστικό πρόγραμμα, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας γεγονός που προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση των ισχυρών συμφερόντων, ιδιαίτερα των μεγαλογαιοκτημόνων στην περιοχή της Σάντα Κρουζ – και βεβαίως του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Αντίθετα, κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των φτωχών και καταπιεσμένων της Βολιβίας, παρόλο που στην διάρκεια της διακυβέρνησης, χωρίς ρήξη με τον καπιταλισμό, αναπτύχθηκαν φαινόμενα μεγάλης διαφθοράς. Την σύγχυση που προκάλεσαν οι ανεπάρκειες του MAS αξιοποίησε η αντίδραση κι ο ιμπεριαλισμός για να προχωρήσουν πέρσι στο πραξικόπημα και στην επιβολή κυβέρνησης ανδρεικέλων.
Ο Βολιβιανός ηγέτης καταδίκασε τις προσπάθειες των πραξικοπηματιών να παρεμποδίσουν την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου Προέδρου Λουίς Άρσε, η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή. Ζήτησε ενότητα και κατήγγειλε πρόσφατες ενέργειες για να δωροδοκήσουν την εσωτερική του ασφάλεια. Ο Μοράλες τέλειωσε την ομιλία του με τα λόγια: Η ώρα για κλάματα τελείωσε. Πρέπει να δουλέψουμε. Να δημιουργήσουμε κοινωνικά προγράμματα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη χώρα. Ζήτω η αξιοπρεπής και κυρίαρχη Βολιβία. Πατρίδα ή Θάνατος”

ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Αλλά ακόμη και τώρα, παρά την εκλογική τους ήττα, οι φιλο-ιμπεριαλιστές ακροδεξιοί δεν καταθέτουν τα όπλα και δεν σταματούν τις αντιπαναστατικές τους ενέργειες. Μία ημέρα πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Λουίς Άρσε, την ώρα που αυτός βρισκόταν σε σύσκεψη στο εκλογικό του κέντρο, στην πρωτεύουσα Λα Παζ, δέχθηκαν επίθεση με ένα μασούρι δυναμίτιδα χωρίς όμως να τραυματιστεί κανένας.
Ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, κυρίως της κεντροαριστεράς, που συγκεντρώθηκαν στη Λα Πας με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Βολιβίας από τον, Λούις Άρσε, υπέγραψαν την Κυριακή την “Διακήρυξη της Λα Πας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας” και “ενάντια στην ακροδεξιά”. Η Διακήρυξη αναφέρει:

“Σήμερα απειλείται η δημοκρατία και αρκεί να αναλύσουμε τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων μηνών στη Βολιβία, τη χώρα οικοδεσπότη αυτής της δήλωσης, για να επιβεβαιώσουμε ότι η κύρια απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη τον 21ο αιώνα είναι το πραξικόπημα της άκρας δεξιάς”. “Μία άκρα δεξιά που επεκτείνεται παγκοσμίως, που χρησιμοποιεί το ψέμα και συστηματική δυσφήμιση των αντιπάλων, ως πολιτικό εργαλείο, με έφεση στις διώξεις και την πολιτική βία σε διαφορετικές χώρες”, προειδοποιεί η δήλωση.
Οι υπογράφοντες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν από κοινού “για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για κοινωνική δικαιοσύνη ενόψει της απειλής που δημιουργεί το πραξικόπημα της άκρας δεξιάς”.
Η νέα κεντροαριστερή εθνικιστική κυβέρνηση έχει μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει, προβλήματα που επιδεινώνονται με την πανδημία του κορονοϊού που πλήττει την λατινοαμερικάνικη χώρα. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση και πτώση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος.
Στη Βολιβία, όπως και στην επαναστατημένη Χιλή και σ’ όλη την Λατινική Αμερική, η αναμέτρηση της επανάστασης με την αντεπανάσταση δεν μπορεί να αποφευχθεί με ευχολόγια. Η νίκη μπορεί να κερδηθεί από τις δυνάμεις που δεν θα μείνουν στη μέση του δρόμου. Το επαναστατικό προλεταριάτο πρέπει να ηγηθεί σε αυτήν την πάλη προτάσσοντας τα δικά του ταξικά συμφέροντα ενάντια στην ντόπια ακροδεξιά αστική αντίδραση όσο κι ενάντια στον ιμπεριαλισμό με ένα πρόγραμμα σοσιαλιστικής επανάστασης.
Πηγή: cubadebate.cu