της Κατερίνας Μάτσα

Δυο αγόρια με παρένθετη μητέρα θέλει να αποκτήσει ο “αριστερός επιχειρηματίας” Στέφανος Κασσελάκης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιθυμεί να είναι κορίτσια για να τα μεγαλώσουν μαζί με τον σύντροφό του. Η προτίμηση αποτελεί μια «ενσυναίσθηση»(!), όπως δήλωσε ο ίδιος στην τηλεοπτική εκπομπή του πρώην “Ποταμίσιου” και νυν δεξιότατου μητσοτακικού Σταύρου Θεοδωράκη. Ελπίζει, πρόσθεσε, ότι τα παιδιά θα πάρουν και την προσωπικότητα του ίδιου και του συντρόφου του.

Η παρένθετη μητέρα είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Αμερική και σε πολλές χώρες μαζί και στην Ελλάδα από ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλογιατρούς και διεφθαρμένους δικηγόρους σαν μια εμπορευματική μηχανή, που δίνει τη δυνατότητα σε ευκατάστατα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί. Φτωχές γυναίκες από ρημαγμένες χώρες που βρίσκονται τώρα στη μαύρη προσφυγιά δέχονται να γονιμοποιήσουν ωάρια και να γεννήσουν παιδί για να πληρωθούν από αδίστακτους εκμεταλλευτές στην υπηρεσία πλούσιων ζευγαριών. Είναι γι’ αυτές ένα μέσον επιβίωσης. Γι’ αυτό και δέχονται τους όρους τού συμβολαίου που απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή της βιολογικής μητέρας με το παιδί που θα γεννηθεί. Συχνά ο τοκετός γίνεται με καισαρική, ώστε όταν η μητέρα ξυπνήσει να έχει ήδη απομακρυνθεί από αυτήν το νεογέννητο. Η γυναίκα, αντιμετωπίζεται καθαρά ως μηχανή αναπαραγωγής, χωρίς κανένα δικαίωμα .

Σε κάποιες περιπτώσεις, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μέλλουσες μητέρες υποχρεώνονται να παραμείνουν εσώκλειστες μέχρι τον τοκετό. Τα παιδιά που γεννιούνται συνήθως μεταφέρονται μακρυά από τη χώρα που γεννήθηκαν για να διοχετευθούν στην αναπαραγωγική αγορά ή ακόμα και στην αγορά ζωτικών οργάνων. Κανένας θεσμικός φορέας δεν εποπτεύει αυτές τις γεννήσεις, κανένας νόμος δεν προστατεύει αυτά τα παιδιά, που αντιμετωπίζονται σαν κοινά εμπορεύματα στην καπιταλιστική αγορά.

Πρόκειται για μια πολύ επικερδή επιχείρηση που αποφέρει τεράστια κέρδη σε όσους εμπλέκονται και διέπεται από ταξική και ρατσιστική λογική. Όπως λέει η γνωστή μαρξίστρια φεμινίστρια Σύλβια Φεντερίτσι, η παρένθετη μητέρα αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση οι άνθρωποι να μπορούν να αγοράζονται και να πωλούνται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα και τα παιδιά να μπορούν να παράγονται ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό.

Αυτός ο αναπαραγωγικός τουρισμός ανθεί όχι μόνο στις πλούσιες αλλά και σε φτωχές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ουκρανία μέχρι να αρχίσει ο πόλεμος. Αλλά και στην Ελλάδα, στα Χανιά υποχρεώθηκε να κλείσει μια τέτοια κλινική, όταν οι βρώμικες συναλλαγές πάνω στο σώμα φτωχών γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο πήραν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η πρακτική της παρένθετης μητέρας, λέει η μαχητική Άντζελα Νταίηβις έρχεται σαν συνέχεια των πρακτικών αναπαραγωγής που επιβλήθηκαν στους Αφρο-αμερικανούς σκλάβους στις φυτείες του Νότου. Εκεί, οι σκλάβες γυναίκες υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους μετά τη γέννα για να τα πάρουν οι ιδιοκτήτες των φυτειών, προς πάσαν χρήσιν.

Είναι φανερό ότι το ζήτημα της παρένθετης μητέρας εγείρει τεράστια ζητήματα ταξικά, ιδεολογικά, ηθικά. Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται με την εγκληματική ελαφρότητα που το κάνει ο πρόεδρος του τάχα “αριστερού” ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος που μιλώντας στον ΣΕΒ είπε ότι “δεν πρέπει η Αριστερά να δαιμονοποιεί το κεφάλαιο”, είναι αναμενόμενο να βλέπει απελπισμένες μέσα στην εξαθλίωσή τους μητέρες σαν άβουλες παιδομηχανές και τα παιδιά τους σαν εμπορεύματα προς πώληση. Δικαίως δέχεται τα πυρά ακόμα και των φεμινιστριών του κόμματός του. Πριν, λοιπόν, διαλέξει τα ονόματα των μελλοντικών αγορασμένων, κατά προτίμηση δίδυμων, παιδιών κάποιας δυστυχισμένης σκλάβας, πριν κάνει ευφυολογήματα για το αν θα τα ονομάσει Απόλλωνα και Ηλία, καλό θα ήταν να πάψει να προκαλεί τους πάντες στον κόσμο των απόκληρων, πλασάροντας στην τηλεόραση τα πιο αντιδραστικά υποπροϊόντα της αστικής κοινωνίας στην αμερικανική εκδοχή της παρακμής της.