της Κατερίνας Μάτσα

Αυξάνεται και στην Ελλάδα ο αριθμός των ηλικιωμένων στα γηροκομεία που προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Μετά την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, παίρνει, τώρα, σειρά και η Ελλάδα. Στα 23 ανέβηκαν τα θύματα σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, στα 18, μέχρι στιγμής, σε γηροκομείο στο Μαρούσι και… έπεται συνέχεια.

Οι γέροι αντιμετωπίζονται από τη νεοφιλελεύθερη, βαθειά αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα βαρίδι στο σώμα της κοινωνίας, αφού δεν είναι πια παραγωγικοί. “Σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων για να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους”, δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Πατέλης, ανοίγοντας το δρόμο στην κατάργηση της δημόσιας, κοινωνικής ασφάλισης και την εισαγωγή της ιδιωτικής, κατά το μοντέλο Πινοσέτ.

Μία από τις συνέπειες αυτής της απάνθρωπης λογικής είναι ότι οι ηλικιωμένοι εγκαταλείπονται, στην ουσία, στο έλεος του κορονοϊού. Έτσι γίνεται η βρώμικη δουλειά της εξόντωσής τους.

Όλα αυτά τα ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, αφήνονται στο έλεος ελάχιστου σε αριθμό, και ανεπαρκούς εκπαίδευσης, προσωπικού, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις , τεστ στο προσωπικό και τους ενοίκους κλπ).

Τα περίφημα τεστ, (θυμόμαστε όλοι το μότο του ΠΟΥ “ τεστ, τεστ, τεστ”) δεν είναι σήμερα δυνατό να γίνουν σε πλατιά κλίμακα, όπως θα έπρεπε, γιατί… λείπουν και το σύστημα διεξαγωγής τους έχει χρεοκοπήσει

Το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ξεπεράστηκε”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Κ. Σταμούλης (Εφ. Συν. 3-9-20). Βγήκε, λοιπόν, εκτός μάχης, με αποτέλεσμα, στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, αλλά και πανελλαδικά, να εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ, με τα δείγματα που έχουν ληφθεί να παραμένουν ακόμα στα νοσοκομεία, όπως δηλώνει η ΕΙΝΑΠ.

Με αυτούς τους όρους, με το προσωπικό των γηροκομείων, αλλά και των νοσοκομείων, να μην υποβάλλεται σε τεστ, προπάντων τώρα, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές άδειες, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτη, με τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι, να είναι τα μεγάλα θύματα. Και δεν μπορεί, παρά να προκαλεί φρίκη ,όχι μόνο η κυβερνητική αναλγησία , αλλά και ο κυνισμός με τον οποίο παρουσιάζεται. Χαρακτηριστικά, δημοσιογράφος του SKY , του γνωστού φερέφωνου της κυβέρνησης, είπε, σχολιάζοντας την είδηση της αύξησης των κρουσμάτων στα γηροκομεία, ότι οι ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται σε μόνιμη απομόνωση και καραντίνα, αφού, έτσι κι αλλιώς… έχουν χάσει τη μνήμη τους και δεν αναγνωρίζουν τα πρόσωπα που τους επισκέπτονται!!

Κυνισμός και βλακεία, αχτύπητος συνδυασμός, χαρακτηριστικό της κυρίαρχης αστικής πολιτικής στην εποχή του κορονοϊού.

3|9|20