Τριπλή ζημιά προκαλεί η κυβέρνηση στους εργαζομένους μέσω της αποζημίωσης των 534 ευρώ που καταβάλλει σε όσους βγαίνουν σε αναστολή.

Κατά πρώτον, το επίπεδο της αποζημίωσης αυτής βρίσκεται κάτω ακόμα και από τον καθαρό κατώτατο μισθό.

Κατά δεύτερον, ανοίγει το δρόμο για μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων. Κατά τρίτον, διευρύνει τις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση των 534 ευρώ καταβάλλεται από το κράτος από το Μάρτιο στους εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις βγήκαν σε αναστολή λόγω κορωνοϊού.

Η αποζημίωση αυτή, όμως, χρησιμοποιήθηκε και ως βάση υπολογισμού των εισφορών που καταβάλλει το κράτος για τους υπό αναστολή μισθωτούς.

Πλέον, θα χρησιμοποιηθεί και ως βάση υπολογισμού του κρατικού «μεριδίου» του Δώρου Χριστουγέννων που θα πρέπει να καταβληθεί στους εν λόγω μισθωτούς τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Έτσι για τον υπολογισμό του σχετικού «μεριδίου» δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν ο μισθός τον οποίο προβλέπει η σύμβαση του εργαζομένου η οποία ανεστάλη, αλλά η αποζημίωσή του από το κράτος.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για το μέσο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έχει καθαρή αμοιβή 830 ευρώ. Αντί για (κατά μέσο όρο) Δώρο Χριστουγέννων ύψους 830 ευρώ, ένας μισθωτός που βγήκε φέτος π.χ. σε 6 μήνες αναστολή, θα λάβει το ποσό των 682 ευρώ, δηλαδή 17% λιγότερο. Τα 415 ευρώ θα τα λάβει από τον εργοδότη του και τα υπόλοιπα 267 ευρώ από το κράτος.

Αντίθετα, το Δώρο Πάσχα υπολογίστηκε με βάση το μισθό που προβλέπει η ανασταλείσα  σύμβαση εργασίας.

Η εξαγγελθείσα επέκταση του χρόνου ισχύος των αναστολών συμβάσεων εργασίας έως και τον Οκτώβριο για όλους τους πληττόμενους κλάδους, κόντρα στον αρχικό σχεδιασμό να ισχύσουν το καλοκαίρι μόνο για τους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών, οδήγησε την κυβέρνηση να κουτσουρέψει το κρατικό «μερίδιο» του Δώρου Χριστουγέννων, προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Πριν από αυτήν την πολιτική απάτη, η κυβέρνηση είχε κάνει (και συνεχίσει να κάνει) άλλη μία. Με διάταξη προέβλεπε πως το κράτος αναλαμβάνει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς που θα βγουν σε αναστολή, με βάση τους μισθούς που προβλέπουν οι συμβάσεις τους.

Ωστόσο, η κυβέρνηση «στα μουλωχτά» αποφάσισε πως ο μέσος μισθός όσων βγήκαν σε αναστολή ήταν κατά… σύμπτωση τα 530 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ύψος της αποζημίωσης που έλαβαν από το κράτος.

Και αυτό την ώρα που ο μέσος μικτός μισθός ανέρχεται στα 944 ευρώ, δηλαδή σε διπλάσιο ύψος από εκείνο της βάσης υπολογισμού των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών. Τι κέρδισε, έτσι,  το κράτος; Να μειώσει στο μισό το βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση, για το Μάρτιο – Μάιο αντί να δώσει στα ταμεία σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, έδωσε μόλις  420 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανάλογη «τρύπα» στον προϋπολογισμό τους.

«Τρύπα», όμως, άφησε και στον προϋπολογισμό των υπό αναστολή μισθωτών, καθώς ενώ ο μέσος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ, αυτοί παίρνουν από το κράτος, και, μάλιστα, με ένα μήνα καθυστέρηση σε σχέση με τη μισθοδοσία τους, 296 ευρώ ή 35% λιγότερα. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποζημίωση των 530 ευρώ βρίσκεται σε επίπεδο κάτω ακόμα και από τον καθαρό κατώτατο μισθό (547 ευρώ).

Δ.Κ.