Ο κύριος Money-δάκης της NOVARTIS

Ο κύριος Money-δάκης της NOVARTIS
Η αποτυχημένη απόπειρα διαφυγής οικογενειακώς και με την οικοσκευή του στο εξωτερικό, του πρώην άτυπου σύμβουλου Υγείας, Μανιαδάκη την παραμονής της Πρωτοχρονιάς, κινητοποίησε ένα τμήμα των διωκτικών μηχανισμών που φαίνεται πως αντιμάχονται άλλα τμήματα του ίδιου διεφθαρμένου αστικού κράτους που τον κάλυπταν, μπλοκάροντας το σενάριο κατασκευής ενός νέου φυγόδικου Χριστοφοράκου.
Ο εν λόγω άνθρωπος, που διετέλεσε σύμβουλος του ακροδεξιού Άδωνη Γεωργιάδη, του Νεοδημοκράτη Σιαλμά και του τρισάθλιου Λοβέρδου, φέρεται πως δεν θα αποφύγει τελικά την ποινική δίωξη αφού επιχείρησε πρώτα ανεπιτυχώς να τεθεί υπό την προστασία της δικαιοσύνης με τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.
Ο κύριος «Money-δάκης» όπως αποκαλεί στο σημειωματάριο του ο Φρουζής της NOVARTIS, είχε προσεγγιστεί πριν λίγα χρόνια από το FBI για να δώσει τα στοιχεία που ήξερε σχετικά με την υπόθεση. Με δεδομένη την αλαζονεία των γιάπηδων της εξουσίας, αρνήθηκε αρχικά να συμβιβαστεί με τις αμερικάνικες αρχές μη μπορώντας να εκτιμήσει τι διακινδύνευε.
Ήταν ο άνθρωπος που καθόριζε για λογαριασμό της NOVARTIS τις τιμές αγοράς των φαρμάκων της από το Ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα ήταν και ο εισηγητής των περικοπών των φαρμάκων που βρέθηκαν εκτός ΕΣΥ εξουδετερώνοντας δηλαδή τον ανταγωνισμό. Τέλος ήταν και ο εισηγητής των συγχωνεύσεων των νοσοκομειακών μονάδων και των μονάδων του ΙΚΑ, που διέλυσαν την δημόσια υγεία και έκαναν μονόδρομο την στροφή στην ιδιωτική νοσηλεία για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κατά την διάρκεια των ετών 2011-2015.
Ως αρχιτέκτονας της περικοπής της πίτας της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ταυτόχρονα διατηρούσε στη συρρικνωμένη αγορά τα προϊόντα της NOVARTIS και ήταν ένας άνθρωπος κλειδί, στην αύξηση της κερδοφορίας της.
Όταν είδε ότι οι αμερικάνικες αρχές ενδιαφέρονται να ξηλώσουν το κύκλωμα αθέμιτου ανταγωνισμού της NOVARTIS στην Ελλάδα, μέσω του οποίου και του θεσμού της τιμολόγησης σύμφωνα με τις τιμές βάσης στην Ελλάδα, η εταιρία αυξάνει τα κέρδη της σε όλη την ΕΕ και έτσι επηρεάζει την μετοχή της Ελβετικής πολυεθνικής παγκοσμίως και στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο, επιχείρησε να προσεγγίσει εκ νέου του FBI και να δώσει ο ίδιος τα στοιχεία που ήξερε.
Ωστόσο οι Αμερικάνοι έχουν ήδη βρει και έχουν ήδη θέσει υπό την προστασία τους τρεις άλλους μάρτυρες που ανάμεσα σε άλλους δίνουν και τον ίδιο τον Μανιαδάκη. Οπότε η προσφορά συνεργασίας του Μανιαδάκη προς το FBI για να μιλήσουμε με τους συνηθισμένους σε αυτόν γιάπικους όρους, ήταν too little, too late…
Tότε, και όσο καιρό η υπόθεση σερνόταν στα συρτάρια του παραδικαστικού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπό την -αποπεμφθείσα πλέον- εισαγγελέα Ράϊκου, ο Μανιαδάκης μπήκε στο πρόγραμμα προστασίας της Ελληνικής δικαιοσύνης. Εις βάρος του, υπήρχε έλεγχος για ένα ποσό της τάξης των 900 χιλιάδων ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί η προέλευσή του. Δίνει στοιχεία στις Ελληνικές αρχές, που γνωρίζουν και οι Αμερικάνοι έτσι και αλλιώς κατονομάζοντας τους Λοβέρδο, Γεωργιάδη και άλλους 10 συμβούλους υγείας του Υπουργείου. Σε αντάλλαγμα το Ελληνικό δημόσιο αναστέλλει την δίωξή του για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κάνει έναν συμβιβασμό μαζί του, για να πληρώσει αυτός το ένα τρίτο των «μαύρων» καταθέσεών του ως πρόστιμο (300 χιλιάδες) και μάλιστα με διακανονισμό δόσεων.
Ταυτόχρονα οι Αμερικάνοι πιέζουν τις Ελληνικές αρχές με τα δικά τους στοιχεία για να τον μετατρέψουν σε κατηγορούμενο και μαζί του και όλους όσους καλύπτονταν, αλλά οι Ελληνικές δικαστικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν συμμετέχοντας στην συγκάλυψη ουσιαστικά. Είναι τότε που η κα Ράϊκου παύεται από επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, και η κα Τουλουπάκη που την αντικαθιστά απασφαλίζει την βόμβα στα τέλη του 2017.
Μετά από αρκετούς μήνες ερευνών, η εισαγγελία ενημερώνει τον Μανιαδάκη ότι πλέον θα μετατραπεί από προστατευόμενος σε κατηγορούμενο. Και τότε είναι που επιχειρεί να διαφύγει.
Ασφαλώς και η κυβέρνηση επιχειρεί να δρέψει δάφνες στη μάχη κατά της διαφθοράς. Δεν χωράει όμως αμφιβολία ότι εάν η υπόθεση δεν ήταν τόσο ζωτικής σημασίας για τα αμερικάνικα συμφέροντα, τίποτα δεν θα έκανε ο Πολάκης και οι υπόλοιποι καθώς έχουν επιλέξει να κυβερνάνε και να διαχειρίζονται κρατικούς, δικαστικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που δεν είναι σε θέση να τους ελέγξουν και δεν θέλουν κιόλας να το κάνουν για να μην υπονομευτούν από αυτούς.
Από την άλλη μεριά, με την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την ανυπέρβλητη κρίση στρατηγικής της ηγεσίας της ΝΔ που βρίσκει τον πρώην πρωθυπουργό της, τον νυν αντιπρόεδρο της, και πολλούς βουλευτές και πρώην υπουργούς της στο στόχαστρο των Αμερικανικών διωκτικών αρχών, υπογραμμίζεται μια βαθύτερη κρίση και σήψη της αστικής τάξης της χώρας στο σύνολό της.
Στη συγκεκριμένη συγκυρία και με δεδομένα και τα ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια με την συμφωνία των Πρεσπών, η υπόθεση NOVARTIS απλά υπογραμμίζει τα αδιέξοδα της Ελληνικής αστικής τάξης και της κρατικοδίαιτης, και εν πολλοίς «κατσαπλιάδικης» πολιτικής της ελίτ που πνέει τα λοίσθια, αλλά που συνεχίζει να είναι στα μέσα-έξω του κράτους εξαιτίας των συμβιβασμών του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. ΧΛ.