(ο Μπαμπινιώτης, η Μενδώνη, ο Μητσοτάκης)

Ενώ ο κατηγορούμενος για «βιασμούς κατά συρροή σε βάρος ανηλίκων παιδιών Δ. Λιγνάδης, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας, πήρε το δρόμο για τις φυλακές της Τρίπολης, στην ειδική πτέρυγα «αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας», ο κόσμος βοά για τα έργα και ημέρες του εκλεκτού του κυρίου Μητσοτάκη, της κυρίας Μενδώνη (του Πολιτισμού!), του κυρίου Μπαμπινιώτη και όλης της «καλής κοινωνίας» που τον κάλυπτε.

Πες μας ποιοι είναι οι φίλοι σου να σού πούμε ποιος είσαι, λέει ένα λαϊκό ρητό – που ταιριάζει σε όλους τους εξουσιαστές και θεράποντες της τέχνηςως εξουσίας. Και επίσης, πες μας ποιος είναι ο συνήγορός σου για να βγάλουμε συμπεράσματα, έρχεται στο μυαλό μας ακούγοντας ότι συνήγορος του Λιγνάδη είναι ο γνωστός Κούγιας – που τώρα επιδίδεται στο γνωστό του άθλημα, της διαστρέβλωσης, του ψεύδους, της απαξίωσης και συκοφαντίας κατά των μαρτύρων κατηγορίας…

Ας έλθουμε όμως στις ειδήσεις:

Καταγγελία 285 αποφοίτων του Αρσάκειου

«Συνολικά285 αποφοιτήσαντες του Αρσακείου Ψυχικού, από το 1994 έως το 2018, ζητούν την πλήρη διερεύνηση των αποκαλύψεων, καταγγέλλοντας κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που “συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες”. 

Όπως υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, περιστατικά σεξουαλικών, ψυχολογικών ή και λεκτικών προσβολών “τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα”.

“Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη”, καταλήγει η επιστολή των Αποφοίτων προς την Εταιρεία.»

Μπαμπινιώτης

Απαντώντας στις κατηγορίες ο κύριος Μπαμπινιώτης απάντησε -απειλητικά- ότι θα προσφύγει στην Εισαγγελία Αθηνών. Η σχετική είδηση της 26ης Φεβρουαρίου αναφέρει:

«Την κλήση των 285 αποφοίτων του Αρσακείου, που υπογράφουν επιστολή η οποία κάνει λόγο για σωρεία παραβατικών συμπεριφορών από καθηγητές του σχολείου, εισηγείται ο Γιώργος Μπαμπινιώτης σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε στα ΜΜΕ.

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής εταιρίας τονίζει χαρακτηριστικά ότι “θα υποβάλουμε αυθημερόν στην Εισαγγελία Αθηνών αίτημα να κληθούν έναν προς έναν οι 285 υπογράφοντες και να συγκεκριμενοποιήσουν όσα δηλώνουν ότι γνωρίζουν ώστε να ερευνηθούν εις βάθος μία προς μία οι καταγγελίες τους”.

Η ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ καταλήγει ως εξής: “Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία θα πράξει-αυτονοήτως-ό,τι θα έπραττε εξαρχής, εφόσον κάποιος από τους νυν υπογράφοντες της είχε γνωστοποιήσει-οποτεδήποτε-οιοδήποτε συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό.»

Φυσικά, το ερώτημα είναι γιατί δεν το είχε πράξει μέχρι τώρα ο κ. Μπαμπινιώτης, γιατί ενώ βοούσαν τα Αρσάκεια. Η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών είναι αρκούντως διαφωτιστική.

Δήλωση του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού για τις ευθύνες του Μπαμπινιώτη στην υπόθεση Λιγνάδη

Με την πρόσφατη δήλωσή του σχετικά με το ζήτημα Λιγνάδη και την κριτική που εύλογα υφίσταται, ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κ. Μπαμπινιώτης καταφεύγει στη συνήθη οδό όσων βρίσκονται υπό πίεση. Στη δαιμονοποίηση όσων ο ίδιος θεωρεί ως «αντιπάλους», στην προσπάθεια να φανεί η κριτική αυτή ως δήθεν κομματικώς καθοδηγούμενη και στη διατύπωση απειλών.

Για την τιμητική του, δε, αναφορά στο πρόσωπό μου ως «επαγγελματία συνδικαλιστή», του γνωστοποιώ ότι μέχρι πρόσφατα ήμουν ενεργός εκπαιδευτικός ασκώντας παράλληλα τα καθήκοντα του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ. Ας γνωρίζει ότι, για κακή τύχη τόσο του ίδιου όσο και κάποιων μεγαλοσχολαρχών που θα επιθυμούσαν «ερασιτέχνες» συνδικαλιστές-υποχείρια των ορέξεών τους, εγώ και η Ομοσπονδία θα είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας. Για τη νόμιμη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων ως φορέων δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, ως παρόχων παιδείας, πολιτισμού και αξιών που θα εποπτεύονται σοβαρά από την πολιτεία, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα, όπως αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ας έρθουμε όμως στην ουσία. Τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονται στα social media ανατριχιαστικές ιστορίες βάναυσης κακοποίησης παιδιών από τον εκλεκτό του συνεργάτη κ. Δ. Λιγνάδη. Ο κ. Μπαμπινιώτης, απαντώντας στη δική μου δημοσίευση, αλλά και σε ανάλογα κείμενα πολλών πολιτών, υποστήριξε ότι «δεν ήξερε, δεν γνώριζε». Δεν μπορεί όμως ο οποιοσδήποτε να μην αναρωτιέται εύλογα:

• Ο εν λόγω εργαζόταν ως υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας στο Αρσάκειο από το 1990 έως και το 2002 (μάλιστα, βάσει της ιστοσελίδας των Αρσακείων, καλούνταν ως «εξωτερικός βοηθός» για τις παραστάσεις μέχρι πρόσφατα). Σύμφωνα με έναν χείμαρρο καταγγελιών και δημοσιεύσεων, το σύνολο της αρσακειακής κοινότητας βοούσε στη δεκαετία του ’90 για τη «δράση» Λιγνάδη. Η τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παραδέχεται δημόσια ότι είχε δημιουργηθεί μέγα ζήτημα στο σχολείο για το «έργο» του και ότι είχε συμφωνήσει θεσμικά στην απομάκρυνσή του. Απορώ ειλικρινά. Ο επικεφαλής των σχολείων, ο άνθρωπος που εκ των πραγμάτων γίνεται αποδέκτης του τι συμβαίνει στη σχολική κοινότητα δεν άκουσε ποτέ τίποτα; Απολύτως τίποτα; Γνώριζαν οι μαθητές, γνώριζαν γονείς, γνώριζαν όλοι, εκτός από τον κ. Μπαμπινιώτη;

Αν λέει αλήθεια, τότε δεν είναι ικανός για τη θέση του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής και δικαιώνομαι απολύτως που ζήτησα την παραίτησή του.
Αν ψεύδεται, σημαίνει ότι κάλυπτε φρικτές, εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες, αν αποδειχθούν, πρέπει αυτονόητα να έχουν έννομες συνέπειες.

• Ας εξετάσουμε το κατ’ εμέ απίθανο σενάριο, ότι δηλαδή δεν γνώριζε. Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι διατηρούσε με τον κ. Λιγνάδη προσωπική σχέση από τα φοιτητικά χρόνια του τελευταίου. Ας παραβλέψουμε τρομακτικές καταγγελίες αποφοίτων και γονέων σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που κάνουν λόγο για «απομάκρυνση» του κ. Λιγνάδη από το Αρσάκειο, ακριβώς λόγω της αδιανόητης συμπεριφοράς του. Πώς συνέχισε να τον καλεί στο σχολείο, όταν ήταν ήδη γνωστή η αποπομπή του για «ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλικά σχόλια σε σπουδαστές» από τη δραματική σχολή ΙΑΣΜΟΣ το 2015; Όταν ήταν επίσης γνωστή η αποπομπή του από τη Σχολή Μωραΐτη για ανάλογα θέματα;

• Ακόμη όμως κι αν δεν γνώριζε, τι έπραξε όταν, πλέον, «έμαθε»; Ποιες ήταν οι δικές του ενέργειες για να διερευνηθεί η υπόθεση και αν υπήρξε αξιόμεμπτη συμπεριφορά του «εξωτερικού βοηθού» κατά το διάστημα της θητείας του στα Αρσάκεια; Επικοινώνησε με το Υπουργείο Παιδείας, με ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους; Παρουσιάστηκε στη δικαιοσύνη να βοηθήσει το έργο της; Ζήτησε με ειλικρίνεια συγγνώμη από τη σχολική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά δυστυχώς γνωστή…

• Τέλος, αναγκάζομαι να επαναλάβω. Αφού είναι προφανές ότι γνώριζε ή μπορούσε να γνωρίζει, πώς είναι δυνατόν ο κ. Μπαμπινιώτης να συγχαίρει Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού με μια δημοσίευση-ύμνο για την επιλογή του «άξιου» κ. Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αντί να προβεί στην αυτονόητη προειδοποίησή τους, διατυπώνοντας, έστω, τις επιφυλάξεις του; Αν όχι από ανθρώπινη ευαισθησία ώστε να μην ξαναζωντανέψουν οι σκιές του παρελθόντος, τουλάχιστον για να προστατεύσει την πολιτική ηγεσία από ένα μελλοντικό, ηχηρό σκάνδαλο;

Για μια φορά ακόμη, οφείλω να διευκρινίσω ότι άλλο Μπαμπινιώτης, άλλο τα Αρσάκεια Σχολεία και οι εκπαιδευτικοί τους. Οι συνάδελφοί μας με το μόχθο τους, με την ψυχή τους, είναι ο μοναδικός λόγος που τα Αρσάκεια Σχολεία εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στα ποιοτικά σχολεία της χώρας. Αντιθέτως, η ηγεσία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας κάνει ό,τι μπορεί για να αμαυρώσει την μεγάλη ιστορική πορεία των σχολείων στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πολίτες διαπιστώνουν κατάπληκτοι ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έσπευσε να απειλήσει με μια βροχή εξωδίκων χρήστες των social media που αναφέρθηκαν στο ζήτημα της στάσης του στο θέμα Λιγνάδη. Έχω μόνο τούτο να πω, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βαθιά μου συμπάθεια και συμπαράσταση στα θύματα της κακοποίησης και στις οικογένειές τους. Αν ο κ. Μπαμπινιώτης έδειχνε στο παρελθόν ώστε να διαλευκανθούν όλα όσα ανατριχιαστικά βγαίνουν στο άπλετο φως μέσα από τις πρόσφατες αποκαλύψεις στα Αρσάκεια Σχολεία την ίδια ζέση που δείχνει σήμερα απειλώντας θεούς και δαίμονες για να μην τρωθεί η φήμη του, θα είχε προσφέρει έργο στην κοινωνία και στους εκατοντάδες νέους ανθρώπους για την εκπαίδευση των οποίων ήταν υπεύθυνος.

Ας σταματήσει, λοιπόν, τις επιθέσεις κατά των δίκαια εξοργισμένων πολιτών, ας πάψει να δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία μετατρέποντας δόλια ένα κρίσιμο εκπαιδευτικό και κοινωνικό ζήτημα σε μικροκομματική αντιπαράθεση. Ας διασώσει το όνομά του ως επιστήμονα επιλέγοντας το δρόμο της αξιοπρέπειας και του χρέους απέναντι στην κοινωνία και στο χώρο της Παιδείας.

Υ.Γ: Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τόσο στα όσα αναφέρω εγώ αλλά κυρίως όσα καταγράφονται ως μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη «δράση» Λιγνάδη στα Αρσάκεια Σχολεία.

***

Βεβαίως, το ερώτημα δεν είναι μόνο τι είχε ή σωστότερα τι δεν είχε πράξει ο κ. Μπαμπινιώτης, ενώ βοούσαν τα Αρσάκεια. Το ερώτημα είναι για ποιους λόγους τέτοιες μορφές έβρισκαν και βρίσκουν την υποστήριξη και τις «πλάτες» της εξουσίας στην ανάδειξη-αναρρίχησή τους. Υπάρχει ένας βαθύτερος δεσμός αλληλεγγύης που συνδέει το Μητσοτακέικο, την κυρία Μενδώνη, τον κ. Μπαμπινιώτη κ.λπ. με τους Λιγνάδηδες και τους άλλους λιβανιστές της εξουσίας. Δεσμός ταξικός (μέλη όλοι της αγίας αστικής οικογένειας), δεσμός πολιτικός (να χτυπηθεί η κυριαρχία της αριστερής κουλτούρας!), και για κάποιους δεσμός ιδιαίτερου τύπου. Ο καπιταλιστικός στάβλος του Αυγεία δεν καθαρίζεται – ανατρέπεται!

Θ.Κ.