Ο Μακρόν δείχνει το δρόμο στο Τσίπρα

 

«Συνεργασία για την δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου αφιερωμένου στην επίσκεψη στην Αθήνα του νεοεκλεγέντα Γάλλου Πρόεδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου.

Τι είναι η «οικονομική διακυβέρνηση»; Πρόκειται για το υπό εξέταση σχέδιο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα διασφαλίσει τους όρους της μόνιμης δημοσιονομικής λιτότητας σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Τι σημαίνει μια «δημοκρατική» οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη, για την οποία παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να υπάρχει «δημοκρατική» πολιτική νομιμοποίηση για αυτή τη λιτότητα.

Τι έχει να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτή τη διαδικασία; Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στόχος του είναι να βάλει ένα «λιθαράκι» σ’ αυτή τη διαδικασία «προς όφελος των λαών μας».

Ο ίδιος έχει να «διδάξει» πολλά στους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σχετικά με το πως μπορεί μια κυβέρνηση να περάσει τα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα όχι μόνο στο όνομα της «δημοκρατίας», αλλά ακόμα – ακόμα και της «αριστεράς». Και αυτό τού αναγνωρίζεται ακόμα και από το Βερολίνο.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία πολιτική εφημερίδα της Γερμανίας, η οποία μάλιστα ανήκει στο συντηρητικό χώρο, η SueddeutscheZeitung  έγραφε πριν μέρες τα εξής πολύ σημαντικά πράγματα για τον Τσίπρα. Ας τα προσέξουμε :

  • « Σταθεροποίησε τη χώρα», αν και «στην πραγματικότητα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει καμία από τις κρίσεις».
  • «Ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια η οργή των πολιτών εκφραζόταν στους δρόμους, με επεισόδια που παρέλυαν τη χώρα, αποδέκτες της είναι πλέον αποκλειστικά ο πρωθυπουργός και το κόμμα του».
  • «Ο πολιτικός αυτός σίγουρα δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε ευημερία. Το χρέος είναι τόσο δυσθεώρητο που και μετά το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα θα παραμείνει για δεκαετίες μια φτωχή χώρα. Το ζητούμενο θα είναι τα χρόνια αυτά να είναι αξιοπρεπή. Και σε αυτό ο Τσίπρας μπορεί να κάνει ακόμη πολλά»

    Υπάρχει ακριβέστερη αξιολόγηση για τον Τσίπρα; «Σταθεροποίησε τη χώρα», «η οργή δεν εκφράζεται πλέον στους δρόμους», «έχει να κάνει ακόμα πολλά» για να είναι «αξιοπρεπής» η Ελλάδα, αν και θα «παραμείνει φτωχή για δεκαετίες».

Ωστόσο, κάτι «ξεχνά» η γερμανική εφημερίδα. Ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν «παραμείνει φτωχός για δεκαετίες», αλλά προβλέπεται πως θα φτωχύνει κι άλλο. Αυτό προβλέπουν τα Μνημόνια (και  αυτό το οποίο έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και αυτό «επιβάλλει» η χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού η οποία δεν έχει αντιμετωπισθεί. Μ’ άλλα λόγια, η κατάσταση δεν θα παραμείνει σταθερά χάλια, αλλά θα γίνει ακόμα πιο χάλια.

Φέτος και το 2018 θα «τρέξει» η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες οι οποία θα στριμώξει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, φέρνοντας λουκέτα και απολύσεις, τις οποίες κάθε άλλο παρά έχει κάνει κάτι η κυβέρνηση για να τις αποτρέψει. Το αντίθετο, μάλιστα!

Η κυβέρνηση έχει βάλλει το «λιθαράκι» της όχι «προς όφελος», αλλά ενάντια στο λαό της χώρας, ψηφίζοντας στα πλαίσια του νέου Μνημονίου, τον περασμένο Μάιο, την κατάργηση του υπουργικού βέτο στις ομαδικές απολύσεις.

Επίσης σε νόμο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να πάρει επίδομα ανεργίας κάποιος εργαζόμενος που είναι απλήρωτος, διευκολύνοντας κυρίως το αφεντικό του που θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο με 360 ευρώ/μήνα (δηλαδή «μισθό» κάτω από το βασικό), τα οποία μάλιστα θα τα δίνει ο ΟΑΕΔ! Τέτοιου τύπου μέτρα ζητά το κεφάλαιο στην Ελλάδα και στη Γαλλία για να συνεχίζει να κανιβαλίζει την κοινωνία, επενδύοντας και αποεπενδύοντας ανάλογα με τα πρόσκαιρα κέρδη του. Αυτό είναι το χαλί που έστρωσε ο Τσίπρας στον Μακρόν, ο οποίος πριν έλθει στην Αθήνα ανακοίνωσε τα δικά του αντεργατικά μέτρα.

Πέραν των μέτρων παραπέρα υποβάθμισης των εργατικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο Μάιο πως το 2019 θα πρέπει να μειωθεί το 1/3 των συντάξεων και το 2020 να μειωθεί το αφορολόγητο.

Στο μεταξύ, για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση του Μνημονίου μέχρι τέλος του 2017 – αρχές του 2018, η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τις δυνατότητες των πρωτοβαθμίων σωματείων να απεργούν, απαιτώντας απαρτία 50% +1 των μελών τους για να παρθεί μία τέτοια απόφαση.

Έτσι ενώ η κυβέρνηση απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων, ετοιμάζεται να περιορίσει τη δυνατότητα των εργατικών σωματείων να απεργούν.

Παράλληλα, τη διετία 2019 – 2020 (αν όχι νωρίτερα) θα τσακίσει ξανά τα εισοδήματα των συνταξιούχων και των μισθωτών. Υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου από την εφαρμογή αυτών των μέτρων; Όχι. Στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Δεξιών -Φιλευθέρων (CDU/CSU -FDP), ενώ ακροδεξιό κόμμα (AfD) θα καταλάβει ενδεχομένως την 4η θέση, μετά το καταρρέον Σοσιαλιδημοκρατικό Κόμμα.

Θα μπορέσει ο Τσίπρας να διατηρήσει την «αξιοπρέπεια» ενός λαού -όπως ελπίζει η Sueddeutsche Zeitung) που θα υποστεί τα επόμενα 2 1/2 χρόνια άλλα τρία σοκ (νέες μαζικές απολύσεις, περικοπές στις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου) ή ο λαός ακριβώς για να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του θα ανατρέψει τον Τσίπρα και κάθε άλλον που θα επιχειρήσει να του φορτωθεί στο σβέρκο, εντός και εκτός Ελλάδας; Πιστεύουμε το δεύτερο.

Δ.Κ.