Πηγή: elysee.fr

της Κατερίνας Μάτσα

Στις 13 Ιουλίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, με το γνωστό αυτοκρατορικό στυλ, έκανε τις εξαγγελίες του περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ανακοίνωσε την έκδοση κάρτας υγείας, που θα είναι υποχρεωτική για τους υγειονομικούς και τους φροντιστές σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν εμβολιασθούν θα τους επιβληθεί αναστολή μισθοδοσίας από 15Σεπτεμβρίου για διάστημα μέχρι 6 εβδομάδες. Προωθείται επίσης η επίδειξη της κάρτας υγείας ή της αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού…

Οι εξαγγελίες έχουν προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, γιατί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εγείρει νομικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα. Ο επονομαζόμενος από κόλακες κι από τον εαυτό του Πρόεδρος-Δίας αποφάσισε τα μέτρα μόνος του, χωρίς να πάρει υπόψη του υπουργούς και συμβούλους, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της Liberation της 13/7/21.

Τα -αναπάντητα, μέχρι στιγμής- ερωτήματα που γεννούν αυτές οι τόσο ασαφείς εξαγγελίες του Μακρόν είναι πολλά.

Γιατί διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη, στρέφοντας τους μεν ενάντια στους δε;

Γιατί στιγματίζει τους υγειονομικούς, που σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έδειξαν τόση αυτοθυσία και έσωσαν ζωές; Με ποιο δικαίωμα τους απαγορεύει την εργασία;

Με ποιο δικαίωμα μπορεί ο ιδιοκτήτης του ρεστωράν ή του μπάρ να ελέγχει την ταυτότητα των πελατών και την κάρτα υγείας;

Μπορεί το 12χρονο παιδί μιας οικογένειας που ταξιδεύει αεροπορικά να επιβιβασθεί μαζί τους όταν δεν έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Σε αυτά και άλλα ζητήματα φαίνεται πως τις απαντήσεις θα τις δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Τα βήματα του Μακρόν, αλλά στη βαλκανική εκδοχή του, ακολουθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε και αυτός, με το γνωστό πομπώδες ύφος του, ότι ο εμβολιασμός γίνεται πλέον υποχρεωτικός, αρχικά για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και στη συνέχεια -με βάση τις δηλώσεις Κεραμέως- για τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση στοχοποιεί αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων για να μετακυλίσει το βάρος της δικής της τεράστιας ευθύνης, όχι μόνο για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και των εμβολιασμών. Στην αρχή δεν επαρκούσαν οι ποσότητες και οι εμβολιασμοί γίνονταν με ρυθμό χελώνας. Στη συνέχεια, είχαμε τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις για τις παρενέργειες κάποιων τύπων εμβολίων, όπως τοΑstra Zeneka, για τις ηλικίες που μπορεί να χορηγείται, για τις κατηγορίες ατόμων που έπρεπε να το αποφύγουν. Όλες αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις των «αρμοδίων» υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κόσμου, με αποτέλεσμα τη μία ακύρωση ραντεβού μετά την άλλη.

Παρόλα αυτά, ο κατ’ οίκον εμβολιασμός των ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα δεν έχει αρχίσει ακόμα, ενώ ο Μητσοτάκης δεν κατάφερε να πείσει την Εκκλησία να προτρέψει τους πιστούς να εμβολιαστούν. Η απόφαση της σκοταδιστικής Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αφήνει την απόφαση στην ευχέρεια των πιστών, ενώ είναι γνωστό ότι στους κόλπους της οργιάζει η συνωμοσιολογία.

Ακολούθησε το τυράκι των 150 ευρώ στους νέους, που μέχρι τότε αντιμετώπιζε με το ρόπαλο και όταν ούτε αυτό απέδωσε, ο Κούλης προχώρησε στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Βέβαια, και σε σχέση με αυτό το μέτρο οι υπουργοί και υφυπουργοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε αναξιοπιστία μαζί με ένα κράμα αυταρχισμού, απειλών και εκβιασμών. Η υφυπουργός Εργασίας απειλεί με απολύσεις τους ανεμβολίαστους, οι υπουργοί Αδωνις και Βορίδης συνηγορούν, ο υπουργός Εργασίας το διαψεύδει, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι αδειάζουν την υφυπουργό, που υποχρεώνεται να ανασκευάσει. Αλαλούμ.

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση στρέφει την κοινωνία ενάντια στους υγειονομικούς, γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη της απέναντι στον κλάδο, ενώ γνωρίζει καλά ότι πάνω από το 90% των γιατρών και των νοσηλευτών έχουν εμβολιασθεί ή έχουν ανοσία, γιατί έχουν νοσήσει μέσα στο νοσοκομείο;

Όπως σωστά επισημαίνει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου “Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας”. Ο Κούλης πάντως το παίζει Βουρβώνος με τσαρούχια τσέλιγκα..