Δευτέρα 19 Ιούλη 11 π.μ στο σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη“θερμή υποδοχή» στον Κούλη Μητσοτάκη

Μαρία Δρίτσα

Η κινητοποίηση των αγροτών της Πελοποννήσου ήταν ήδη προγραμματισμένη και ανακοινωμένη, όταν έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός «Κούλης» Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Τρίπολη και θα μιλήσει για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική – την ΚΑΠ που δίνει τελειωτικά πλήγματα στη μικρή και μεσαία αγροτιά. Με αυτή την ευκαιρία, ο περιφερειάρχης Νίκας ενέκρινε πίστωση για τα έξοδα της φιέστας του Μητσοτάκη 21 χιλιάδες ευρώ και κάτι ψιλά… Για μια επίσκεψη 21 χιλιάδες (21.043,87) ευρώ. Εδώ λεφτά υπάρχουν, με τη σέσουλα – λεφτά για παράτες, φιέστες και… φαγοπότι. Αιδώς!

Δευτέρα 19 Ιούλη 11 π.μ στο σταθμό του ΟΣΕ στην Τρίπολη, όλοι και όλες οι βιοπαλαιστές αγρότισσες και αγρότες στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση!

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία και την κλιματική κρίση οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο, σε φτώχεια και χρεοκοπία. Οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων παραμένουν χαμηλές και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής το οποίο διαρκώς αυξάνεται (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αυξημένο ρεύμα, αυξημένο πετρέλαιο).

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Μεσσηνίας και της Κορινθίας διαμαρτύρονται αγανακτισμένοι με αίτημα την απόσυρση των αποθεμάτων στις αποθήκες και ζητούν τη στήριξη του προϊόντος τους.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητάμε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου και να δοθούν αποζημιώσεις. Επίσης η δακοκτονία παραμένει προβληματική με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλη παραγωγή λαδιού και βρώσιμης ελιάς. Σε παρέμβαση του ΔΣ του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Λακωνίας στην ΔΑΟΚ για την ελλειμματική δακοκτονία ο θεματικός αντιπεριφερειαρχης κ. Τζινιέρης εμφανίστηκε προκλητικός λέγοντας: “την δακοκτονία κακώς την κάνει η Περιφέρεια, έπρεπε να την κάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί”.

Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα με την άρδευση των καλλιεργειών καθώς τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη υδάτων δεν επισκευάζονται τα δίκτυα με σοβαρές διαρροές και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες.

Βρισκόμαστε σε νέες συνθήκες. Η κλιματική κρίση κι η πανδημία επιταχύνουν την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και δεν αφήνουν περιθώρια επιβίωσης. Απαιτείται συντονισμός των αγώνων σε πανελλαδική κλίμακα μέχρι τη νίκη! Παλεύουμε για τη ζωή και όχι για την επιβίωση!