Ο μνημονιακός όρκος πίστης του Τσακαλώτου και οι εκλογές

Ο μνημονιακός όρκος πίστης του Τσακαλώτου και οι εκλογές

Ο μνημονιακός όρκος πίστης του Τσακαλώτου και οι εκλογές

Η φαρσοκωμωδία του χριστογεννιάτικου έκτακτου επιδόματος προς τους χαμηλοσυνταξιούχους έληξε την Τρίτη 27 Δεκέμβρη, με μια εξευτελιστική επιστολή του υπουργού Τσακαλώτου προς τον πρόεδρο του Eurοgroup.
Τι συνέβη στην πραγματικότητα αυτές τις ημέρες που οι προπαγανδιστικές μηχανές της Κυβέρνησης και της ΝΔ δούλευαν στο φούλ με στόχο την πολιτική προσοχή της κοινής γνώμης, με αφορμή το περιβόητο επίδομα;
• Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης πέρασε στο περιθώριο της δημοσιότητας αλλά με δημόσιες δηλώσεις της νέας υπ. Εργασίας (καλύτερα ανεργίας) την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, αλλά με την “προϋπόθεση” της ύπαρξης ενός μηχανισμού που θα ελέγχει την σκοπιμότητά τους (!).
• “Ζυμώθηκε” η αντίληψη ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που φταίει και αναγκάζεται να υπογράφει η κυβέρνηση δεσμεύσεις για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια μετά το 2018. Πλεονάσματα τα οποία για να επιτευχθούν μπορεί να χρειασθεί να περικοπούν οι ισχύουσες συντάξεις και να αυξηθεί η φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων.
• Μετατράπηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους σε μείζον και αμφισβητούμενο “απόκτημα”, ενώ η απόφαση για την εφαρμογή τους σύμφωνα με το Eurogroup του περασμένου Μαίου η υλοποίησή τους δεν έχει να κάνει με την δεύτερη αξιολογηση αλλά με την πρώτη που έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο (!).
• Πέρασε στα ψιλά το γεγονός ότι τα μεσοπρόθεσμης εφαρμογής μέτρα για το χρέος -δηλαδή αυτά που θα κάνουν την ουσιαστικά διαφορά στην αναδιάρθρωσή του- θα συζητηθούν το 2018. Και μαζί με αυτά τίθεται στο περιθώριο το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αφού ο Ντράγκι δεν συζητάει «ποσοτική χαλάρωση» (QE) για την Ελλάδα πριν δρομολογηθεί η εφαρμογή και των μεσοπρόθεσμων μέτρων…
Αντί γι’ αυτά ο κ. Τσακαλώτος έστειλε άλλη μία επιστολή υποταγής στον Ντάισελμπλουμ στην οποία ορκίζεται… πίστη στις αποφάσεις του Μαίου και του Δεκεμβρίου, δηλαδή στην κατά λέξη εφαρμογή του μνημονίου. Υπάρχει όμως και ένα έμμεσο μήνυμα στην επιστολή Τσακαλώτου: η κυβέρνηση δηλώνει υποταγή και… αποτάσσεται τον σατανά των εκλογών.
Γ. Aγγ.