Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΙΑΔΗΣ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΙΑΔΗΣ
ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την Τρίτη 22/1/2019 εκδικάζεται σε 2ο βαθμό, στο Εφετείο της Λάρισας το εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στη Χαλυβουργία Βόλου το βράδυ της 4 Δεκέμβρη 2014 με θύμα τον 49χρονο εργάτη Χρήστο Ανεστιάδη ο οποίος πνίγηκε (λίγο πριν σχολάσει) σε υπόγεια δεξαμενή κατά τη διαδικασία επισκευής αντλίας άντλησης νερού. Βρέθηκε νεκρός από συναδέλφους του, καθώς η απουσία του δεν έγινε αντιληπτή, όταν η σύζυγός του τον αναζητούσε απελπισμένα καθώς δεν επέστρεψε έγκαιρα από τη δουλειά του. Βρέθηκε νεκρός από συναδέλφους του στην υπόγεια δεξαμενή-τάφο αφήνοντας την σύζυγο (εργάτρια και η ίδια) χήρα και τα δυο ανήλικα παιδιά τους σε απόγνωση.

Η έφεση έχει ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Πρωτοδικείου Βόλου το οποίο αθώωσε την εργοδοσία καθώς παρά τον καταπέλτη της έκθεσης της Επιθεώρησης Εργασίας για την εγκληματική παράλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο θάνατος του Χρήστου Ανεστιάδη πνίγηκε αφού είχε….. πεθάνει από καρδιακό νόσημα που προηγήθηκε του πνιγμού του στην υπόγεια δεξαμενή ψύξης του εργοστασίου.
Είναι εκπληκτικό ότι ο τοπικός τύπος την επομένη του εγκλήματος είχε προαναγγείλει τα καρδιακά νοσήματα του θύματος πριν καν δημοσιευτεί η ιατροδικαστική έκθεση,
Αν και οι ιστολογικές εξετάσεις και το πόρισμα δεν δικαίωσαν τις “πληροφορίες” των τοπικών εφημερίδων οι οποίες θα έπρεπε να γνωρίζουν (τουλάχιστον) ότι χωρίς περαιτέρω επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να απαντηθεί ένα τέτοιο συμβάν, είναι φανερό από το αποτέλεσμα της πρωτόδικης απόφασης ότι όλες οι δυνάμεις του κεφαλαίου κινητοποιήθηκαν για να αποσιωπηθούν τα πραγματικά αίτια του θανάτου. Ό,τι δεν έγραφε η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση και οι ιστολογικές εξετάσεις, ανέλαβαν να το συμπληρώσουν τρίτοι με δικές τους αυθαίρετες ερμηνείες που αποδείχτηκαν πρωτόδικα αποτελεσματικές στην έκβαση της δίκης με την πλήρη αθώωση της εργοδοσίας της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ.
Δεν πρέπει να ξεχαστεί ότι στις 16 Αυγούστου 2006, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, πνιγμό σε δεξαμενή νερού, ο εργάτης Μελέτης Χατζέλα βρέθηκε νεκρός στο 2ο εργοστάσιο της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ στο Βόλο δυο ημέρες μετά, αφού κανείς δεν τον αναζήτησε νωρίτερα.
Στη συγκεκριμένη πρώτη δίκη, παρά την πληθώρα μαρτυριών και αποδεικτικών στοιχείων για την εγκληματική αδιαφορία της εργοδοσίας πάνω στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι ποτέ δεν κλήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας που συνέταξε την έκθεση να καταθέσει ως μάρτυρας, γεγονός πρωτοφανές για συμβάν με θάνατο εργαζόμενου.

Σε έναν άκαρδο, σκληρό, εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό κόσμο, με ατελείωτα τα θύματα των μνημονίων, είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε μέχρι τη δικαίωση τους.
Αλλιώς οι νεκροί δεν μπορούν να αναπαυθούν.

18/1/2019
Ταξικός Συντονισμός για την Ανατροπή
Συνδικαλιστικών κινήσεων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων