Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Στα τέλη του περασμένου μήνα -21 Σεπτεμβρίου- ο αρχηγός της Kαθολικής εκκλησίας, ο Πάπας της Pώμης Φραγκίσκος, κατά κόσμον Xόρχε Mπεργκόλιο, επισκέφτηκε τα Τίρανα ύστερα από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η κεντρική οδός Bulavarde “Deshmoret te Kombit” μεταμορφώθηκε, σε χρόνο ρεκόρ για τα αβλανικά δεδομένα. Δημόσια κτίρια γυαλίστηκαν, σιδερένιες κατασκευές γκρεμίστηκαν, πεζοδρόμια φτιάχτηκαν και λουλούδια φυτεύτηκαν με μαμαδίστικο τρόπο. Επίσης, στην κεντρική οδό κρεμάστηκαν φωτογραφίες καθολικών κληρικών που είχαν δολοφονηθεί κατά την Χοτζοκρατία.
Η μεγάλη μέρα έφτασε, και τα Τίρανα ήταν έτοιμα πια να υπεδεχτούν τον Πάπα. Από το αεροδρόμιο μέχρι την κεντρική πλατεία “Μητέρα Τερέζα” είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία. Πλήθος κόσμου περίμενε από τ’ άγρια χαράματα να δει τον Πάπα.
Δυο ήταν οι λόγοι αυτής της επίσκεψης: πρώτον, η Αλβανική κοινωνία έχει κάτι ιδιόμορφο, καθώς συνυπάρχουν πολλές διορερετικές θρησκείας και δόγματα. O δεύτερος λόγος ήταν γιατί η Αλβανία είναι μια χώρα φτωχή και έχει υποφέρει από το προηγούμενο καθεστώς.
Η πρώτη στάση του Πάπα ήταν το Προεδρικό Μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νισάνι. Αφού ο Νισάνι αποκήρυξε κάθε τι που έχει σχέση με τον Χότζα αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Αλβανίας την περίοδο της “δημοκρατίας”: την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προσπάθεια ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Αφού ο Ποντίφικας είπε τα όμορφα λογάκια του περί ειρήνης και αγάπης και για την όμορφη υποδοχή, συμπλήρωσε ότι είναι πρόοδος για την Αλβανία που είναι μέλος των προαναφερθέντων οργανισμών. Προφανώς είναι μεγάλη πρόοδος και μεγάλη συμβολή στην ειρήνη να πηγαίνουν αλβανοί φαντάροι να πολεμάνε στον Ιράκ και στο Αφγανιστάν για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ!
Στη συνέχεια συνέχισε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε η θεία λειτουργία και αγιασμός των “ηρωϊκώς πεσόντων καθολικών κληρικών” από τον Χότζα. Nα αναφέρουμε  ότι κατά την περίοδο της Γερμανικής επέλασης στα Βαλκάνια, στη βόρειο-δυτική Αλβανία που είναι καθολικοί στην πλειοψηφία, οι καθολικοί ιερείς είχαν βοηθήσει τους ναζί και σε πολλές περιπτώσεις είχαν προδώσει θέσεις των Αλβανών ανταρτών. Ύστερα από την άνοδο του Χότζα στην εξουσία, επειδή και η “μητρόπολη” του καθολικισμού αντιδρούσε στον κομμουνισμό, οι καθολικοί ιερείς υπήρξαν πρωτεργάτες της αντι-κομμουνιστικής προπαγάνδας. Ο Χότζα θυμήθηκε ότι είχε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς μαζί τους και τους σφαγίασε όλους. Ο Πάπας μπορεί να τους αγιάσει όσο θέλει, μόνο που δεν είναι “μάρτυρες πιστέως”. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε αποτίμηση, κριτική και να καταδικάσουμε τον Χότζα για την θρησκευτική πολιτική του από το 1962 και μετά!
Αυτή η ιδιομορφία της Αλβανικής κοινωνίας, του να συνυπάρχουν πολλές θρησκείας και δόγματα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι από την αρχαιότητα αυτός ο λαός ήταν νομαδικός και πέρασαν πάρα πολλοί κατακτητές. Η θρησκεία δεν αποτέλεσε ποτέ κάτι σταθερό και τρόπο ζωής. Αποδέχτηκαν την θρησκεία και το δόγμα του εκάστοτε κατακτητή. Έτσι, την περίοδο της Βυζαντινής κυριαρχίας υπήρξαν χριστιανοί και την περίοδο της τουρκοκρατίας οι περισσότεροι αλλάξαν την θρησκεία για να έχουν καλύτερη μεταχείρηση από τον Σουλτάνο. Ο ασπασμός της εκάστοτε θρησκείας γινόταν με μια δήλωση. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, μετά την πτώση του σταλινινο-χοτζικού καθεστώτος διάφοροι εκπρόσωποι θρησκειών προσπαθούν να μυήσουν τους Αλβανούς να προσεύχονται στο θεό. Τα μουσουλμανικά δόγματα έχουν “ρίξει” πολλά χρήματα γι’ αυτό το σκοπό, για ευνόητους λόγους. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ο Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τον Πάπα, για να δηλώσει στην Δύση “ανήκουμε στην Δύση” και ότι σας είμαστε πιστοί!
Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε πλήρως την ανάγκη του αλβανικού λαού να υποδέχεται με τόση θέρμη τον Πάπα. Γι’ αυτούς ο Πάπας δεν αντιπροσωπεύει απλά τον “πατέρα της καθολικής εκκλησίας ως θρησκευτικής οντότητας”· εκπροσωπεί έναν δυτικό με τεράστια επιρροή στη Δύση ικανό να επηρεάσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όμως, η σωτηρία ενός λαού δεν είναι υπόθεση που θα πρέπει να επαφίεται στον εκάστοτε Πάπα, Αρχιεπίσκοπο, Μουφτή και ό,τι άλλο υπάρχει· είναι υπόθεση της διεθνούς εργατικής τάξης να αποκτήσει τον δικό της Παράδεισό επί της γης.

Υ.Γ. Πολλές φορές ο Πάπας Φραγκίσκος (Βεγκόλιο) απευθύνθηκε στο πλήθος με την προτροπή “προσευχείτε για μένα”. Αλβανοί πρώην Χοτζικοί προσευχείτε για τις αμαρτίες του Πάπα!
M.Σ.