ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο καφέ Σατυρικόν, στο Χαϊδάρι, παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Πουλιόπουλου «Εθνικισμός και Αγριανθρωπισμός».
Το σπουδαίο και μέχρι πρόσφατα άγνωστο κείμενο του Π.Πουλιόπουλου, έκανε ο σ. Θόδωρος Κουτσουμπός, αρχισυντάκτης της Ν.Π. και μέλος της ΚΕ του ΕΕΚ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε και ο επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου σ. Βαγγέλης Σακκάτος, ο  οποίος συνέλεξε τις 9 συνέχειες-άρθρα που δημοσίευσε ο τότε γραμματέας του νεοσύστατου ΚΚΕ, Παντελής Πουλιόπουλος, τον Ιούνιο του 1925, στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» ως απάντηση στο κείμενο του Αλέξανδρου Δελμούζου «Εθνισμός και Ανθρωπισμός».
Η εισήγηση κινήθηκε αρχικά γύρω από τη περίοδο και τις ιστορικές συνθήκες στις οποίες γράφτηκε το βιβλίο. Στη συνέχεια δόθηκε μια περιγραφή των δύο προσώπων (Πουλιόπουλος – Δελμούζος) που οι απόψεις τους για το εθνικό ζήτημα και τον εθνικισμό έρχονται σε σύγκρουση. Ο Αλέξανδρος Δελμούζος, αστός διανοούμενος και προοδευτικός για την εποχή του βιολογικοποιεί τον όρο του έθνους, λέγοντας ότι η εθνική αυτοσυντήρηση είναι βιολογική ανάγκη και απαίτηση του ανθρωπισμού. Η απάντηση του 25χρονου τότε Πουλιόπουλου, καταδεικνύει τον μικροαστικό εθνικισμό του Δελμούζου,  ο οποίος διακηρύσσει την τυπική ή νομική ισότητα του ιδιοκτήτη και του προλετάριου, του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου παραπλανώντας βαθιά τις καταπιεζόμενες μάζες. Για τον Π.Π., υπάρχει μόνο ο διεθνιστικός ανθρωπισμός, ο ανθρωπισμός της εργατικής τάξης, που μισεί θανάσιμα τον καπιταλισμό και τα εθνικιστικά του μίση. Για τον Π.Π., μόνο η ένωση των εργατών θα φέρει την ειρήνη του κόσμου, μόνο η εργατική τάξη θα φέρει την διεθνή ενοποίηση των ανθρώπων. Η μόνη απάντηση του Π.Π. είναι προλεταριακός διεθνισμός.
Αμέσως μετά άνοιξε μια πλούσια συζήτηση από τους δεκάδες παρευρισκόμενους, όπου έγιναν τοποθετήσεις γύρω από τα θέματα του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού σήμερα, όπως και για το ζήτημα της εθνικής αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού με αναφορές στο Κουρδιστάν. Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση ήρθε στο τέλος της με την υπόσχεση από όλους να ξανασυνατηθούμε σύντομα και για άλλες συζητήσεις γύρω από πολιτικά ζητήματα τις εποχής μας. Η βραδιά συνεχίστηκε με πάρτι που ακολούθησε με τις γνωστές μουσικές του Σατυρικού.
Γ.Γ.