Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ

Για τη… ‘θεσμική θωράκιση του πανεπιστημίου’

“Η θεσμική θωράκιση του πανεπιστημίου, είναι για μένα προτεραιότητα, κάτι που πλέον δεν μπορεί να επιτευχθεί από τον χώρο του πανεπιστημίου” διαβάζουμε στις δηλώσεις του διαβόητου απερχόμενου πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής του Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη η δήλωση από τα χείλη του κυβερνητικού αχυρανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άλλωστε αυτή τη “θεσμική θωράκιση” όπως την εννοεί ο κύριος Φορτσάκης την πετυχαίνει κανείς καλύτερα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή της ΓΑΔΑ.

Ο κύριος “έξω τα κόμματα από το πανεπιστήμιο” έβγαλε την προβιά προβάτου για να ποζάρει ως λύκος της ακροδεξιάς συμμορίας του Σαμαρά δίπλα στους φασίστες Γεωργιάδη, Πλεύρη και Βορίδη. Αναρωτιόμαστε δικαίως τί άποψη έχει για τους τσεκουροφόρους συναδέλφους του της Νομικής που εξέφραζαν λίγο πιο θερμά το “έξω τα κουμούνια από το πανεπιστήμιο” τη δεκαετία του ’80. Υποθέτουμε ότι σπούδαζε τότε…

Ο εγκάθετος Πρύτανης που το όνομά του ταυτίστηκε με τις διαγραφές φοιτητών, τα αστυνομικά λοκ άουτ στα πανεπιστήμια και την ωμή καταστολή του φοιτητικού κινήματος, γράφαμε ότι έχει μετατραπεί σε ήρωα της -καθόλου ηρωικής- ντόπιας αστικής τάξης. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται με τον πιο καθαρό τρόπο.

Δεν θα σχολιάσουμε ούτε τις αρχικές διαψεύσεις από μεριάς Φορτσάκη ούτε τη μετατροπή του ΕΚΠΑ σε πολιτικό του γραφείο που εκδίδει ανακοινώσεις διάψευσης που κατεβαίνουν σε λίγες ώρες από την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Δεν θα σταθούμε ούτε στη συγκέντρωση που κάλεσε ενάντια στις απολύσεις διοικητικών το Δεκέμβρη ή την τοποθέτησή του υπέρ της παροχής εκπαιδευτικών αδειών στο Ν. Ρωμάνο, ούτε φυσικά τις δηλώσεις ότι θα συνεργαστεί πρόθυμα με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το καλό της Παιδείας.

Η θέση του Φορτσάκη στην κορυφή του Επικρατείας της ΝΔ υπογραμμίζει πως προτεραιότητά τους είναι η νεολαία, ή για να το θέσουμε με όρους Σαμαρά “να τελειώνουμε με τα θρασίμια”. Οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια και τα σχολεία και φυσικά το μαζικό δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό θυμίσανε στην κυβέρνηση πως η νεολαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ο Φορτσάκης είναι πολιτική τους απάντηση, ταξική και κατασταλτική.

Ν.Τζ.