Σάλος επικρατεί στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, ύστερα από τη δρομολόγηση της απόλυσης του Δημήτρη Αντωνίου, εκλεγμένου μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΟΔΠΤΕ) και εργαζόμενου επί 19 συνεχή χρόνια ως συμβασιούχου διοικητικού υπάλληλου στο ΕΚΠΑ.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, σε μια μαζική και δυναμική κινητοποίηση στα Προπύλαια, με στάση εργασίας, εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και συνδικαλιστές, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον συνάδελφό τους Δημήτρη Αντωνίου, διαμαρτυρήθηκαν για τη δίωξή του και απαίτησαν την ακύρωση των σχεδίων των Πρυτανικών Αρχών για απόλυσή του, την ανανέωση της σύμβασής του και να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις.

Σε ψήφισμα που διακινείται και υπογράφεται ευρέως από σωματεία και συνδικαλιστές, αναφέρεται:

Καταγγέλλουμε τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ και τη Διοίκηση του ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας, ο φορέας του Πανεπιστημίου που πληρώνει τους συμβασιούχους), για τη δρομολόγηση της απόλυσής του.

Οι πρυτανικές αρχές και η Διοίκηση του ΕΛΚΕ σε μια πρωτοφανή επίδειξη σκληρότητας και αδιαλλαξίας δεν πράττουν ούτε το ελάχιστο: να ενημερωθεί ο συνάδελφος επίσημα για το καθεστώς εργασίας του. 

Στηρίζουμε συνδικαλιστικά, οικονομικά και νομικά τον συνάδελφο μας.

Ο Δ. Αντωνίου είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΟΔΠΤΕ) και εργαζόμενος επί 19 συνεχή χρόνια ως συμβασιούχος διοικητικός υπάλληλος στο ΕΚΠΑ.

Το έγκλημα του Δ. Αντωνίου και των άλλων μελών του ΔΣ του σωματείου ήταν ότι παραβρέθηκαν και στήριξαν την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου να προχωρήσουν από κοινού με τους συλλόγους ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ καθώς τους φοιτητικούς συλλόγους στο συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργείας και Διαχείρισης Δικτύου).

Είναι φανερό ότι η αποφασιστική στάση εργαζόμενων και φοιτητών που σταμάτησε την ηλεκτρονική προσπάθεια υπονόμευσης των καταλήψεων και των αγώνων έστω και συμβολικά για κάποιο χρονικό διάστημα με επακόλουθο την ακύρωση των εξετάσεων, πλήγωσε το γόητρο της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Γι’ αυτό και στοχεύουν το μένος τους στους εργαζόμενους.

Είναι πρωτοφανές να χρεώνεται μια απόφαση Γενικής Συνέλευσης σωματείου σε συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη ως συνδικαλιστικά στελέχη να υλοποιήσουν την συλλογική απόφαση των μελών του σωματείου που εκπροσωπούν.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκδικητική απόλυση που θέλει να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και φοιτητές ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και συνολικά στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.

Κυβέρνηση και πρύτανης σε γραμμή τρομοκράτησης των αγωνιστών, συνεχίζουν με κάθε τρόπο -μετά τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς και τον αυταρχισμό- και φτάνουν μέχρι και στην περιστολή συνδικαλιστικής δράσης και την ΑΠΟΛΥΣΗ εργαζομένου που ασκεί ως οφείλει τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα.

Οι πράξεις αυτές κινούνται στα πλαίσια των διώξεων συνδικαλιστικών στελεχών σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης σε συνέχεια και στο πνεύμα των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και όλου του αντεργατικού πλαισίου όλων των μνημο0νιακών κυβερνήσεων.

Η απόλυση, οι ΕΔΕ και η τρομοκρατία ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Αν ο στόχος της Πρυτανείας και της Κυβέρνησης είναι να συνθλίψουν ψυχικά και οικονομικά τον συνάδελφό μας αλλά και όποιον-α σηκώνει κεφάλι, ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές τους, τους πληροφορούμε πως το κίνημα δεν αφήνει κανέναν-καμία μόνο-η του.

Να σταματήσει κάθε δίωξη! Δε θα γίνει ανεκτή καμία απόλυση!

Η απόλυση συνδικαλιστή για τη συνδικαλιστική του δράση στο δημόσιο και μάλιστα σε δημόσιο Πανεπιστήμιο μας γυρίζει σε άλλες εποχές.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές και τη συλλογική δράση!