Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 5ΜΗΝΙΤΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

Μετά από τετράμηνη μάχη στην εντατική, έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενος του κοινωφελούς προγράμματος στο Δήμο Μεγαρέων, στα 35 του χρόνια.

Μόλις στο προηγούμενο φύλλο της Νέας Προοπτικής γράφαμε για το ότι οι πενταμηνίτες εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και οργανικές θέσεις στους ΟΤΑ. Πολλές φορές και επικίνδυνες, όπως αυτές της καθαριότητας.

Ταυτόχρονα, και με αφορμή το εργατικό ατύχημα στο ΕΚΠΑ, είχαμε τονίσει πως η απουσία ανθρώπινων εργασιακών σχέσεων, σπάει το φράγμα της ύπαρξης αυτών των γεγονότων μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Πλέον τα εργατικά ατυχήματα, δηλαδή η εργοδοτική αδιαφορία, αφορά το ίδιο το κράτος.

Ο θάνατος του 35χρονου, έχει ηθικό αυτουργό την ίδια την κυβέρνηση. Και τους δήμους συνένοχους και αποδέκτες αυτής της πολιτικής, τους δήμους που εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργούν ως εταιρείες, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλει και εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση, συμπλέοντας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προγράμματα για την ανεργία.

Εξοργίζει ακόμα περισσότερο ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, επιχειρεί να ανοίξει μέτωπο με το Δήμο Μεγαρέων, γιατί όπως τονίζει, το Υπουργείο Εργασίας έχει στείλει σχετικές εγκυκλίους ώστε οι πενταμηνίτες να μην εργάζονται σε θέσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πόση υποκρισία μπορεί να αντέξει κανείς; Όταν είναι γνωστό, πως όχι μόνο οι πενταμηνίτες εργάζονται όπου υπάρχουν κενά, αλλά όπως γνωρίζουμε από τις σχετικές ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ¨Γεώργιος Γεννηματάς¨ έχει ξεκινήσει ήδη η επιχείρηση τοποθέτησης πενταμηνιτών και στα νοσοκομεία!

Η μάχη του εργατικού κινήματος, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες παροχής της μισθωτής εργασίας, αγγίζει την παρακμή του συστήματος στην καρδιά του. Θέτει προ των ευθυνών τους όλους όσους συνεχίζουν να κοροϊδεύουν χιλιάδες οικογένειες στα πεντάμηνα προγράμματα, που τους αρνούνται ακόμα και τη δυνατότητα ενός επιδόματος ανεργίας, που είναι σκέτη ελεημοσύνη.

Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους πενταμηνίτες τώρα! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!