Μπλόκο στην ασφαλιστική αντι-μεταρρύθμιση
Ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, μαζί με άλλους επαγγελματικούς κλάδους και κοινωνικούς χώρους, επιφέρει καταστροφικά πλήγματα κατά της αγροτιάς της χώρας, ξεσηκώνοντάς την απ’ άκρη σ’ άκρη της επικράτειας.
Ήδη, η χώρα έχει κοπεί σε πολλά σημεία, από τη βόρεια Eλλάδα μέχρι την Πελοπόννησο και την Kρήτη, από τα πολλαπλά μπλόκα που έχουν στηθεί. Tο μαχητικό έναυσμα το έδωσαν οι αγρότες της Kομοτηνής που πολιόρκησαν (την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου), τον υπουργό γεωργικής ανάπτυξης Aποστόλου για πολλές ώρες και τον ανάγκασαν να τερματίσει άδοξα την προπαγανδιστική του εκστρατεία και να επιστρέψει στην Aθήνα άρον άρον.
Πάνω από 6.000 τρακτέρ είναι ήδη παρατεταγμένα στον Προμαχώνα (από τις 19/1), στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στα Τέμπη, στη Nίκαια, στην Πελοπόννησο σε πόλεις όπως η Τρίπολη και η Σκάλα Λακωνίας, στην Αργολίδα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Μακεδονία, την Κρήτη, τη Ρόδο, περί τα 40 σημεία πανελλαδικά. Οι αγρότες αναμένεται, πέρα από τα κατά τόπους μπλόκα, να δώσουν δυναμικό «παρών» και στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ σχεδιάζουν την κάθοδό τους και στην Αθήνα.
Τι προβλέπει όμως ο νέος νόμος για τους αγρότες, οδηγώντας τους στα όρια της απελπισίας και της αγανάκτησης;
To ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, από το 7% που βρίσκεται σήμερα, εκτοξεύεται, υπολογίζοντας μάλιστα αναδρομική αύξηση από 1/7/2015, πράγμα που σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια πληρωμών που θα καταφτάσουν για το β’ εξάμηνο του 2015, θα περιλαμβάνουν τις αυξημένες εισφορές. Η σταδιακή αύξηση σχεδιάζεται να «κλείσει» στο 20% μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 (αν και εφόσον το νομοσχέδιο περάσει ως έχει).
Οι αυξήσεις αυτές αφορούν και στις 7 ασφαλιστικές κλάσεις/κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα, και οι οποίες με το νέο νόμο καταργούνται (από 1/1/2017) και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ ορίζεται ένα κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα που αντιστοιχεί στο 80% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586 ευρώ ανά μήνα.
Η καταστροφή του αγροτικού κόσμου, είναι συνολική. Δεν αφορά απλά τα μικρά και μεσαία στρώματα ιδιοκτητών γης, που θα εξαφανιστούν από τους πρώτους, είτε καλλιεργούν την γη τους οικογενειακά είτε μισθώνοντας εργαζόμενους. Οι παράλογες αυτές «μεταρρυθμίσεις» αφορούν οποιονδήποτε είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, δηλαδή και τους μισθωτούς-ανειδίκευτους εργάτες γης, μέχρι και τους εποχικούς εργάτες, που εργάζονται για ελάχιστους μήνες τον χρόνο, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες (κι όταν φυσικά είναι δηλωμένοι κι όχι «μαύροι» εργαζόμενοι).
Αλλά ο νόμος δεν περιορίζεται στον στενά πρωτογενή τομέα της αγροτικής οικονομίας. Υπάγονται επίσης και τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών (π.χ. επεξεργασίας τροφίμων), αλλά και όσοι έχουν πάρει μέρος σε Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (αγροτουρισμός-αγροβιοτεχνία κ.λπ.). Πρόκειται δηλαδή για μια καθολική ερήμωση της ελληνικής επαρχίας.
Η τύχη του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, δεν θα κριθεί τελικά από την αποδοχή ή μη, εκ μέρους του «κουαρτέτου», από τις πρόσθετες απαιτήσεις του ΔΝΤ κ.ο.κ., αν και προφανώς οι «διαπραγματεύσεις» διατηρούν την σημασία τους. Η αμφίβολη τύχη του, όμως, θα κριθεί κατά βάση από τον πραγματικό πρωταγωνιστή, τον λαϊκό παράγοντα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, από τις δυναμικές αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεσηκώσει στο πόδι, το σύνολο των εργαζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας, εργατών, μισθωτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών.
Είτε με «αριστερή» είτε με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αυτό, δεν πρόκειται να περάσει.
Κ. Αποστολόπουλος