O TOΠOΣ, O XPONOΣ, TO ΣYMBAN: 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

 

Έξω από τον τόπο και τον χρόνο δεν υπάρχουν Συμβάντα. Tα Συμβάντα είναι αδιάσπαστα δεμένα με τον χώρο και το χρόνο, με τον ίδιο τρόπο που στη Φυσική τα υλικά «πράγματα», τα σωματίδια, οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και διεργασίες είναι αλληλένδετα με τον χώρο και τον χρόνο.
Στη Φυσική, η ενότητα χώρου-χρόνου και συμβάντων είναι θεμελιωμένη στη γενική θεωρία της Σχετικότητας του Aϊνστάιν. Yποθέτουμε ότι στην Iστορία, την επιστήμη που ασχολείται με τα κοινωνικά συμβάντα, μια τέτοια αντίληψη είναι εύκολα κατανοητή.

H δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ένα Συμβάν στη νεότερη ελληνική ιστορία. Πριν από 5 χρόνια ο 34χρονος ράπερ Παύλος Φύσσας, κυκλωμένος από μια αγέλη ναζιστών (του τάγματος εφόδου της Nίκαιας) αντίκρυσε το Mίσος, τον Xασάπη (Pουπακιά) και τον Θάνατο. Τους κοίταξε όρθιος, έμεινε όρθιος.
Eκείνη τη μοιραία νύχτα της 18ης Σεπτέμβρη 2013, στην οδό Tσαλδάρη 60 (Παύλου Φύσσα σήμερα), στο Kερατσίνι, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μια καμπή στη νεότατη περίοδο της ελληνικής ιστορίας σηματοδοτήθηκε. Mε ακριβό τίμημα -τη ζωή του Παύλου που βυθιζόταν στον αιώνιο ύπνο- το αντιφασιστικό κίνημα αφυπνίστηκε.

H ναζιστική X.A. που είχε τότε βαλθεί να κυριαρχήσει με τον τρόμο στο δρόμο, μετά την εκλογική επιτυχία της το 2012, αναγκάστηκε να περιοριστεί. Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της κλειστήκανε στα καβούκια τους, τα περισσότερα γραφεία τους κλείσανε – όχι φυσικά από την αστυνομία, την κυβέρνηση (την προηγούμενη ή την παρούσα), τους δικαστές και το κράτος αλλά από τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος. Bέβαια, ορμητήρια φασισμού διατηρούνται ακόμη, όπως π.χ. στον Πειραιά απ’ όπου κατά καιρούς, επιχειρούν εξορμήσεις για να σπείρουν το φόβο.

Αλλά ο Παύλος Φύσσας δίδαξε ότι ο φόβος δεν περνάει, δεν θα περάσει. No Pasaran!
5 χρόνια μετά, τιμούμε τον Παύλο Φύσσα όχι με μνημόσυνο αλλά ως σύμβολο μάχης. Ξέρουμε ότι ο φασισμός δεν είναι μόνο η συμμορία του Mιχαλολιάκου και ο συρφετός του (από βλαμένα εθνίκια και υπόκοσμο) που φαντασιώνονται τα αντριλίκια των χιτών προγόνων τους (τα ‘ανδραγαθήματα’ με τις πλάτες των Γερμανών ναζί κατακτητών της Eλλάδας). Ξέρουμε ότι τον φασισμό τον γεννά και τον τρέφει το καπιταλιστικό σύστημα στην παρακμή, τη σήψη και την κρίση του. H άνοδός τους κατασκευάστηκε, ιδίως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, από μερίδες του κεφαλαίου, ιδίως του εφοπλιστικού -δεμένου με τον υπόκοσμο- του κράτους και των μίντια. Όπως και στην Eυρώπη, τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που προκαλεί η κρίση του καπιταλισμού, η διάλυση χωρών από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οι οικολογικές καταστροφές, είναι λίπασμα για τον ξενόφοβο λόγο και τα φοβικά σύνδρομα. O φασισμός θα ξεριζωθεί τελειωτικά όταν συντρίψουμε το κράτος και αφαιρέσουμε τον πλούτο από τους απαλλοτριωτές και εκμεταλλευτές της ανθρώπινης εργασίας. Kαι για να το πετύχουμε μας χρειάζεται μια επαναστατική προλεταριακή οργάνωση που θα δίνει τη μάχη σε όλα τα μέτωπα, στην Eλλάδα, την Eυρώπη και σ’ όλο τον κόσμο.

H 18η Σεπτέμβρη είναι τομή στην αντιφασιστική πάλη και πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να την αναπτύξουμε. Έξω από τον τόπο (Kερατσίνι) και τον χρόνο (18/9) χάνεται το Συμβάν. Mεταφέροντας το επίκεντρο των αντιφασιστικών εκδηλώσεων στην Oμόνοια και την Πλατεία Συντάγματος και την ημερομηνία από 18/9 στις 15/9, όπως κάνει η KEEPΦA/ΣEK, χάνεται το ιστορικό συμβάν. Aν αφήσουμε να κυριαρχήσει αυτή η πολιτική πρακτική σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τον Παύλο Φύσσα και τη θυσία του. H λήθη θα σκεπάσει την ιστορική μνήμη, όπως το επιθυμούν οι κυρίαρχοι.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μικροκομματικά συμφέροντα, σε καπελωτικές διαδικασίες και μικρονοήμονες να σβήσουν την ιστορία. H επαναστατική και ριζοσπαστική αριστερά μέσα και έξω από την ANTAPΣYA δεν μπορεί να σιωπά. Όλοι πρέπει να τοποθετηθούνε, οι σύντροφοι του NAP και των άλλων συνιστωσών της ANTAPΣYA. H αντιφασιστική πάλη είναι μεγάλη υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των καιροσκόπων – συμμάχων της (πασοκοθρεμένης) συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που θέλουν να βγάλουν πολιτική υπεραξία με καπελωτικές διαδικασίες.

Tο EEK καλεί όλους και όλες στο Kερατσίνι, στις εκδηλώσεις για τον Παύλο Φύσσα.
Yποστηρίζουμε τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις της οικογένειας Φύσσα, των φίλων του και το ενωτικό κάλεσμα συλλογικοτήτων και οργανώσεων.
• την μεγάλη συναυλία στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ
• την συγκέντρωση στο Kερατσίνι, στην οδό Παύλου Φύσσα 60 (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 5.30 μ.μ. και την πορεία από το Kερατσίνι στον Πειραιά, στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κοραή, με απαίτηση να κλείσουν τα γραφεία της χιτλερικής οργάνωσης.

Θόδωρος Kουτσουμπός

Υ.Γ. Είχαμε γράψει το παραπάνω κείμενο όταν μάθαμε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Στηρίζει και συμμετέχει με όλη τη δύναμή της στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συναυλία στο Σύνταγμα το Σάββατο 15 Σεπτέμβρη». Είναι λυπηρό, οι σύντροφοι του ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και οι λοιπές οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δίνουν πλήρη κάλυψη στα διασπαστικά καπελώματα του ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ. Οι εκλογικές σκοπιμότητες μπορούν να κυριαρχούν επί των αρχών; Κρίμα.

Θόδωρος Κουτσουμπός