Επείγουσα στήριξη του ΕΣΥ και των υγειονομικών!

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων με ανακοίνωσή του καλεί ολόκληρη την πάσχουσα κοινωνία σε συντονισμένη δράση στο χώρο της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας. Κύριο αίτημα, η άμεση λήψη μέτρων στήριξης του ΕΣΥ, επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Τοπίο θανάτου η Ελλάδα με την πανδημία να καλπάζει. Σταθερά πρώτη η χώρα μας ανάμεσα σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες σε θανάτους. Σε κατάρρευση το ΕΣΥ: υποστελεχωμένο, όχι μόνο χωρίς τις αναγκαίες όσο ποτέ νέες προσλήψεις αλλά και μειωμένο με 7.000 υγειονομικούς «σε αναστολή»˙ με τραγικές ελλείψεις υλικών, χώρων, ΜΕΘ˙ με εξαντλημένους τους λειτουργούς του, που εκπέμπουν απεγνωσμένο σήμα κινδύνου˙ με εκατοντάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ˙ χωρίς οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης˙ με πλήρη εγκατάλειψη του τομέα της ψυχικής υγείας, την στιγμή που τα ψυχικά προβλήματα οξύνονται μέσα στην πανδημία και την αυταρχική και τυφλή κακοδιαχείρισή της από τους κρατούντες.

Για την κυβέρνηση όλα πάνε καλά. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι “η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο”. Κι οι υπουργοί του δηλώνουν ικανοποιημένοι: «Δεν χρειάζεται ένα ΕΣΥ πολυτελείας», «δεν χρειάζεται να είναι κρατικό το ΕΣΥ», «πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων», “φταίει η μη ανάληψη ατομικής ευθύνης, “με περισσότερες ΜΕΘ θα μετρούσαμε περισσότερους θανάτους”(!), “ο μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται στο ότι ο πληθυσμός είναι γερασμένος”. Καμιά αυτοκριτική για την παταγώδη αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, την απουσία των αναγκαίων και επειγόντων μέτρων που ζητούν με αγωνία από το 2020 οι υγειονομικοί. Την θέση τους παίρνουν μέτρα κρατικού αυταρχισμού και εξοντωτικά πρόστιμα σε ένα καθημαγμένο από την κρίση πληθυσμό.

Δεν είναι, φυσικά, όλοι οι ανεμβολίαστοι “ψεκασμένοι”, συνωμοσιολόγοι, θρησκόληπτοι, ακροδεξιοί και φασίστες μολονότι όλοι αυτοί έχουν εισχωρήσει στις γραμμές τους και κερδοσκοπούν ασύστολα. Ψαρεύουν μέσα στην γενικευμένη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση ενός κόσμου που αμφισβητεί την κυβέρνηση και τους αναξιόπιστους πλέον θεσμούς, τις επίσημες «επιστημονικές επιτροπές» που γίνονται ουρά και φερέφωνα των κρατούντων και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

 Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν «σε αναστολή» χιλιάδες υγειονομικοί -που τόσο τους έχει ανάγκη το ΕΣΥ- και να εξαιρούνται από τον εμβολιασμό η Αστυνομία, ο Στρατός και η Εκκλησία. Είναι απαράδεκτο να μην παίρνονται μέτρα ώστε να μη συνωστίζονται οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να μην γεμίζουν οι σχολικές αίθουσες με 25-30 μαθητές, να μην υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους δημόσιους χώρους.

Βιώνουμε μια κατάσταση εξαίρεσης, που γίνεται μόνιμη καθημερινότητα. Η βιοπολιτική/θανατοπολιτική που επιβάλλεται στον πληθυσμό, στο όνομα τάχα της «προστασίας της Δημόσιας Υγείας», οι περιορισμοί της ελευθερίας και η καταπάτηση όλων των κατακτημένων με αγώνες δικαιωμάτων, η χωρίς όρια καταστολή κάθε μορφής αντίστασης στην συστημική βία ενός καθεστώτος σε κρίση, μέσα σε συνθήκες ακρίβειας, ανεργίας, φτώχειας και τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων φουντώνουν την κοινωνική αγανάκτηση και την λαϊκή οργή.

Απέναντι στο φόβο και την ανασφάλεια, τον ατομικισμό και την αποξένωση αναπτύσσονται, όμως, και οι εστίες της αντίστασης, τα δίκτυα αλληλεγγύης, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, οι συλλογικότητες αγώνα. Γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις, νικηφόροι απεργιακοί αγώνες, ο λαός δεν τρομοκρατείται.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων (Εξαρχείων, Νέας Σμύρνης, Ιλίου και Αγίου Νεκταρίου Βόλου) καλεί ολόκληρη την πάσχουσα κοινωνία σε συντονισμένη δράση στο χώρο της Υγείας και της Ψυχικής Υγείας. Κύριο αίτημα, η άμεση λήψη μέτρων στήριξης του ΕΣΥ, επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο λαός θα σώσει τον λαό με οργάνωση και αγώνα!

Για να παρθούν εδώ και τώρα όλα εκείνα τα μέτρα υπεράσπισης της Ζωής! Για να πάψουμε να θρηνούμε νεκρούς,

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Με οργάνωση, πρόγραμμα κι αγώνα θα νικήσουμε! Η Ζωή θα νικήσει!

 Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων

                Δεκέμβριος 2021