Στο 36ο Συνέδριο του Ε.Κ. Πειραιά που ξεκινάει τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής 3/12/2021, το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ θα καταθέσει πρόταση για κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας στις 16 Δεκέμβρη.

 Ως κεντρικές διεκδικήσεις η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ προβάλλει την πάλη για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού κ.ά.

Ας σημειωθεί εδώ ότι για δεκαετίες, τα συνδικάτα, ακόμη και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, οργάνωναν απεργίες τον μήνα Δεκέμβριο κατά τις ημέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ήταν, κατά κάποιο τρόπο η συνήθης 24ωρη γραφειοκρατική τουφεκιά που χρησιμοποιείτο ως άλλοθι. Φέτος οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν κάνουν ούτε καν αυτό.  Αλλά και τα σωματεία και ομοσπονδίες της δύναμης του ΠΑΜΕ, φαίνεται ότι θα αρκεστούν σε μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας…

Και αυτό σε μια κρίσιμη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση, γιγαντωμένη από την πανδημία, εκτός από την ανεργία δημιουργεί έναν πληθωρισμό που κατατρώγει μισθούς και συντάξεις.

Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη καμπή για το συνδικαλιστικό κίνημα, η ΠΕΝΕΝ με την πρότασή της για Πανεργατική Απεργία στις 16/12, διασώζει ούτως ειπείν την τιμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό μετά τις 3 Ιούνη και τη συνάντηση συνδικάτων στο Σπόρτινγκ (5 Οκτώβρη), φαίνεται ότι εγκλωβίζεται -για ακόμα μία φορά- σε στρατηγικές ατελέσφορες. Ταξικές δυνάμεις από παραγωγοί ανεξάρτητης εργατικής δράσης, με τις επιλογές τους αυτοεξουδετερώνονται, αφήνοντας στις αντιδραστικές δυνάμεις και στο αντίπαλο ταξικό στρατόπεδο το πεδίο δράσης ελεύθερο ή έστω με τη μικρότερη δυνατή παρενόχληση.

Η πρόταση της ΠΕΝΕΝ πρέπει να υποστηριχθεί και τα σωματεία άμεσα να συντονίσουν τη δράση τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ακολουθεί η πρόταση της ΠΕΝΕΝ:

ΠΕΝΕΝ

Πρόταση για Πανεργατική Απεργία στις 16 Δεκέμβρη 2021

Η κατάθεση στην Βουλή του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της Ν.Δ συνιστά ένα ακόμη βήμα στην αντιλαϊκή της πολιτική σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, φθάνοντας στο επαίσχυντο σημείο να μειώνει τις δαπάνες για την δημόσια υγεία σε μια περίοδο που η πανδημία είναι σε πρωτοφανή έξαρση και οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νοσηλευομένων! Ταυτόχρονα συνεχίζεται η προκλητική κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει την κρίση και να ανακάμψουν τα κέρδη του.

Ο Προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια του αντιδραστικού – αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη με τον οποίο τσακίζονται όλα τα εναπομείναντα εργατικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπονομεύεται το 8ωρο, το 40ωρο, οι κυριακάτικες αργίες, το δικαίωμα στην απεργία, ποινικοποιούνται οι διαδηλώσεις και η περιφρούρησή τους, θεσπίζεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και της συνδικαλιστικής δράσης!

Προηγήθηκε το αντιδραστικό τερατούργημα της Υπουργού Παιδείας που απροκάλυπτα για πρώτη φορά εγκαινιάζεται η παρουσία των δυνάμεων καταστολής στις σχολές!

Στις συνθήκες αυτές αποκαλύπτεται περισσότερο από ποτέ ο βρώμικος ρόλος των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥοι οποίοι έχουν επιβάλει τον παροπλισμό των κορυφαίων οργανώσεων αλλά και των άλλων δυνάμεών τους στο σύνολο των συνδικάτων της χώρας μας.

Αυτή η γραμμή σηματοδοτεί ουσιαστική στήριξη στην ασκούμενη αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική!

Κανένα επικοινωνιακό τρυκ δεν μπορεί να κρύψει τις βαρύτατες ευθύνες τους! Αποδεικνύονται προδότες της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της!

Από την άλλη η γραμμή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και οι βαρύγδουπες και άλλες αγωνιστικές κορώνες που αναδείχθηκαν στην εργατική σύσκεψη στο Σπόρτιγκ αλλά και στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη έμειναν κενό γράμμα και αυτή την φορά και τελικά το μόνο που προκρίνουν εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού είναι μια συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Σύνταγμα!!! 

Η οπισθοχώρηση και η αλλαγή πλεύσης είχε φανεί ξεκάθαρα όλο το προηγούμενο διάστημα αφού σχεδίασαν και πραγματοποίησαν πρόωρα συνέδρια κορυφαίων οργανώσεων (Ε.Κ.Πειραιά, Ε.Κ.Λαυρίου, Ε.Κ.Πάτρας, ΟΙΥΕ) «ώστε να μην έχουμε μπροστά μας τον νόμο Χατζηδάκη» (1/1/2022).

Η γραμμή αυτή για άλλη μια φορά δείχνει τα όριά της και αν μη τι άλλο δεν αποτελεί στοιχείο σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Ο εγκλωβισμός και άλλων αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων σε αυτή την στρατηγική και σε αυτόν τον σχεδιασμό δημιουργεί αντικειμενικά ένα τεράστιο κενό στην αγωνιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εν όψει του σημερινού 36ου Συνεδρίου του Ε.Κ. Πειραιά θα καταθέσει σε αυτό πρόταση για κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής – Πανεργατικής απεργίας για τις 16 Δεκέμβρη με κεντρικές διεκδικήσεις:

  • Την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
  • Την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Την καταδίκη του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
  • Την γενναία στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και το πέρασμα όλων των ιδιωτικών κλινικών σε δημόσιο κρατικό έλεγχο για όλη την περίοδο που διαρκεί η πανδημία.
  • Ουσιαστική αύξηση στα επιδόματα ανεργίας.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
  • Μειώσεις στα τιμολόγια για το ρεύμα, νερό, βασικά καταναλωτικά αγαθά, επιχορήγηση στο ενοίκιο για εργαζόμενους και λαϊκές οικογένειες.
  • Στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ