της Κατερίνας Μάτσα

Λίγες μέρες πριν την 24ωρη απεργία του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ, ο διοικητής της Α’ Υγειονομικής περιφέρειας ανακοίνωσε την απόλυση του επικουρικού γιατρού, ακτινολόγου του «Άγιου Σάββα», Κώστα Καταραχιά, κατά παράβαση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που ορίζει ότι λόγω της πανδημίας η θητεία των επικουρικών γιατρών παρατείνεται μέχρι 31 Οκτώβρη 2021. Γιατί, άραγε, δεν εφαρμόζεται ο νόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Ο Κώστας Καταραχιάς είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Πρόσφατα ηγήθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου, που κατάφεραν να βάλουν φρένο στη διαδικασία της ΕΔΕ, που αποφάσισε η διοίκηση του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου σε βάρος γιατρών. Φανερός στόχος της ήταν να μεταθέσει σε αυτούς τις δικές της ευθύνες για τη διασπορά του κορωνοϊού στις κλινικές του νοσοκομείου. Αυτό δεν το συγχώρησαν οι τοποτηρητές της κυβερνητικής πολιτικής και αποφάνθηκαν ότι δεν τον χρειάζονται… Δηλαδή δεν χρειάζονται γιατρούς που αγωνίζονται, που δεν τρομοκρατούνται, που δεν σκύβουν δουλικά το κεφάλι.

Σε μια περίοδο που η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυξάνονται, οι κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό -είτε απλές είτε ΜΕΘ- μειώνονται δραματικά και το προσωπικό των νοσοκομείων στενάζει, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσλαμβάνει, αλλά απολύει γιατρούς. Δεν αρκείται στις δικαστικές διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών γιατρών και νοσηλευτών, ούτε στην κατασυκοφάντησή τους. Περνά σε πιο ριζικά μέτρα. Όπως είπε ο ίδιος ο Κ. Καταραχιάς πρόκειται για έναν «επαγγελματικό βιασμό του» (Εφ. Συν. 12/02/21).

Στο πλευρό του βρίσκεται η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, που απαιτούν την άμεση ανάκληση της κατάπτυστης απόφασης της Διοίκησης του «Άγιου Σάββα» και της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας. Γιατί, τέτοιες αποφάσεις οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του ΕΣΥ, για να παραδοθεί τελικά στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, με βάση τα νεοφιλελεύθερα σχέδια αυτής της ανίκανης κυβέρνησης.

Η απεργία όλων των υγειονομικών στις 16/02/21 είναι μια πρώτη αποφασιστική απάντηση. Αυτή πρέπει να κλιμακωθεί με τη συμμετοχή όλων των κλάδων εργαζομένων σε μια Γενική Απεργία Διαρκείας, για να ανοίξει ο δρόμος προς την ανατροπή της κυβέρνησης και του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά αρρώστια και θάνατο. Ο λαός θα σώσει τον λαό !

12/02/21