Θόδωρος Κουτσουμπός

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών, ντόπιοι και πρόσφυγες, διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 20 Ιουνίου, διαμαρτυρόμενοι για τις εξώσεις των προσφύγων από τα ξενοδοχεία, τα σπίτια και τα προσφυγικά στρατόπεδα, όπου μέχρι τώρα διέμεναν.

11.000 άνθρωποι εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι γυναίκες και παιδιά, που αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες -γιατί είχαν όλα τα προαπαιτούμενα- πετιούνται στο δρόμο, από την ακροδεξιά ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατούντος του υφυπουργού Μηταράκη που θέλει να ικανοποιήσει το ξενοφοβικό ακροατήριό του. Μάλιστα τους κόβουν και το γλίσχρο επίδομα των προσφύγων που δικαιούνται (το οποίο δεν πληρώνεται με εθνικά κονδύλια*). Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν πεταμένοι σε δρόμους και πλατείες όπως στην πλατεία Βικτωρίας θυμίζοντας τις τραγικές στιγμές του 2016. Το γεγονός έκανε ακόμη και την συντηρητική Καθημερινή να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.

Για αυτό λοιπόν το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, πρόσφυγες από πολλές χώρες, Αφγανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Σύροι κ.ά. μαζί με αλληλέγγυους από την Ελλάδα από το χώρο της επαναστατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, οργάνωσαν τη διαδήλωση που τυχαία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. Και οι μεν αλληλέγγυοι και οι αριστερές οργανώσεις -ΟΧΙ ΟΛΕΣ- οργάνωσαν διαδήλωση. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Κουμουτσάκος βρήκε ευκαιρία να βγάλει έναν δεκάρικο για δήθεν σεβασμό της Ελλάδας (δηλαδή της κυβέρνησής του) στα δικαιώματα των προσφύγων, για να συμπληρώσει, στην επόμενη φράση ότι για την κυβέρνηση προέχει η «εθνική ασφάλεια» – παίζοντας στο γνωστό μοτίβο ότι δήθεν οι πρόσφυγες απειλούν με εισβολή την Ελλάδα όπως ισχυρίζεται ο φασιστικός συρφετός και οι ψεκασμένοι όλων των αποχρώσεων…

Στην πορεία μετείχε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων, κοινωνικά ιατρεία, το ΕΕΚ, το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΡΜΑ, το Δίκτυο Σπάρτακος, με φαντάρους στην πρώτη γραμμή. Δεν συμμετείχαν –φυσικά, οι Συριζαίοι- το ΚΚΕ, που γενικά δεν μετέχει σε τέτοιες δράσεις για τους πρόσφυγες, ούτε η ΚΕΕΡΦΑ/ΣΕΚ που οργανώνει τη δική του ξεχωριστή εκδήλωση…

*Από τον Απρίλιο του 2017, η ενίσχυση με μετρητά στην Ελλάδα παρέχεται από την Greece Cash Alliance (GCA), η οποία είναι ο ενδιάμεσος μεταξύ μιας ομάδας 5 ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EΕ) και σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η GCA ενεργεί υπό την καθοδήγηση της UNHCR.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA