Προστασία για τα παιδιά; Όσο και για το 8ωρο!

Χέρι-χέρι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη στα Εργασιακά για διάλυση του δικαιώματος στο 8ωρο έρχεται το νομοσχέδιο Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο. Ακολουθείται το ίδιο οργουελικό πλαίσιο τού να βαφτίζεται «προστασία» η αφαίμαξη δικαιωμάτων της αδύναμης πλευράς. Ακολουθείται η ίδια λογική τού να δίνονται ίσα δικαιώματα σε ανισότιμες σχέσεις εργαζόμενου-εργοδότη και γυναίκας-άντρα στο όνομά της «ισότητας».

Η ακροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί εν μέσω πανδημίας να επιβάλλει αντιδραστικές νομοθετικές τομές σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής ζωής, μαζί και στο οικογενειακό δίκαιο. Ένα προχειρογραμμένο υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο έρχεται να απορρυθμίσει το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα των σχέσεων γονέων-παιδιών μετά το διαζύγιο, αφού φέρνει από το παράθυρο την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Σε περιπτώσεις μη συναινετικών διαζυγίων επιβάλλεται ο διαμοιρασμός του 1/3 -κατ’ ελάχιστον- του χρόνου του παιδιού ανάμεσα στους δύο γονείς και συγχέεται με την επιμέλεια η κοινή γονική μέριμνα. Μέσα στην παρούσα έκρηξη της ενδο-οικογενειακής βίας το νέο νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν εισάγει μηχανισμούς προστασίας γυναικών και παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά καταργεί κεκτημένα δικαιώματα του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Η απαίτηση για οριστική καταδίκη για να κριθεί ακατάλληλος ο κακοποιητικός γονιός προκαλεί απόγνωση σε χιλιάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι υπεραντιδραστικές ιδεολογικές καταβολές των κυβερνώντων φαίνεται να συνδυάζονται με την ευθυγράμμιση με λόμπι ισχυρών εχόντων και κατεχόντων “ενεργών μπαμπάδων” για τη μετατροπή των παιδιών από φορείς δικαιωμάτων σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αντιδικίας. Το συμφέρον του παιδιού αντί να κρίνεται από ειδικούς της δικαιοσύνης και της κοινωνικής μέριμνας προβλέπεται από το νομοθέτη με οριζόντιο και γονεοκεντρικό τρόπο. Ο στόχος είναι σαφώς η ενίσχυση της πατριαρχικής εξουσίας.

Λέμε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο Τσιάρα, ΟΧΙ και σε κάθε σχέδιο αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου. Λέμε ΝΑΙ στο δικαίωμα των παιδιών σε ένα σταθερό περιβάλλον για την ανάπτυξη τους. Λέμε ΝΑΙ στη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Λέμε ΝΑΙ στα δικαιώματα των γυναικών να ορίζουν τη ζωή τους.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τρίτη 18 Μαΐου στις 6 μ.μ. ενάντια στο ν/σ Τσιάρα & ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα