Πέμπτη 16 Απριλίου, 10:30π.μ, σε συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι

Το αστικό καθεστώς της Ελλάδας με την δεξιά κυβέρνηση επικεφαλής, είναι σαπισμένο και επικίνδυνο. Η οσμή της σήψης διαχέεται στο κοινωνικό περιβάλλον με πολλαπλάσια ταχύτητα και δύναμη από ό,τι η πανδημία του Κορωνοϊού, ενώ η κρίση έχει θέσει την ταξική πάλη σε νέα φάση.

Η Κυβέρνηση της θατσερόπληκτης Κεράμεως, ετοιμάζει πακέτο αντι-εκπαιδευτικών νόμων, όπως την καθιέρωση της “τράπεζας θεμάτων” για τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το βασικό στοιχείο των μέτρων είναι η υπαγωγή -δηλαδή η περαιτέρω διάλυση- του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στις ανάγκες των καπιταλιστών και του κράτους τους, πριν η εργατική τάξη βγει μαζικά στους δρόμους.

Πάγια τακτική όλων των καπιταλιστικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η κατάθεση νόμων για την εκπαίδευση σε καιρό κλειστών σχολείων – πανεπιστημίων. Ένας πρώτος γύρος κινητοποιήσεων πρώτα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια των μαθητών, τους προηγούμενους μήνες της χρονιάς, εκδήλωσε ένα ορισμένο αναπτυσσόμενο δυναμικό. Το κλειδί πάντως στην κινητοποίηση τώρα, είναι η ενότητα στη δράση, εκπαιδευτικών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με τους τελευταίους να επωμίζονται πολύ μεγαλύτερο βάρος προβλημάτων, λόγω της παύσης πληρωμών τους από τους ιδιοκτήτες με πρόσχημα την αναγκαστική αργία.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να παλέψουν οι εργαζόμενοι και άνεργοι εκπαιδευτικοί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη βάση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Ήδη, πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία που συμμετείχαν και στην εργατική κινητοποίηση της 14 Απριλίου, καλούν την Πέμπτη 16 Απριλίου, σε συγκέντρωση-παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι στις 10:30 π.μ., δηλώνοντας συγχρόνως ετοιμότητα δράσης για νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην ψήφιση νέων μέτρων.

Ερνέστος Αγγελής (άνεργος εκπαιδευτικός, μέλος του ΕΕΚ)