Παρά την καραντίνα η αστυνομία σκοτώνει φτωχούς στα υποβαθμισμένα προάστια

του Πάνου Βλαχάκη

Παρά την καραντίνα λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού και τις εκατόμβες νεκρών που έχει προκαλέσει (κυρίως στη Γαλλία), η αστυνομική βαρβαρότητα στη Γαλλία και το Βέλγιο και κυρίως στα φτωχά προάστιά τους, δεν έχει σταματήσει.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Cerveaux non disponibles, από τις 8-10 Απριλίου 4 άτομα σκοτώθηκαν από αστυνομικές επεμβάσεις, 3 στη Γαλλία και ένας στο Βέλγιο. Ένας πέθανε από ασφυξία κατά τη μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα και 2 όταν τα αυτοκίνητά τους δεν σταμάτησαν σε αστυνομικό μπλόκο, καταδιώχτηκαν και οι οδηγοί τους τράκαραν και σκοτώθηκαν (στη Γαλλία). Στις Βρυξέλλες ένας 19χρονος χτυπήθηκε με το σκούτερ του εν ψυχρώ από αστυνομικό αμάξι και σκοτώθηκε επί τόπου. Στη γειτονιά του, στο Αντερλέχτ, ξέσπασαν και ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας.

Με την έναρξη της καραντίνας εικόνες και βίντεο ξυλοδαρμών κυρίως σε υποβαθμισμένα προάστια έκαναν το γύρο του κόσμου, με θύματα έφηβους. Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός συνέβη σε μια λαϊκή περιοχή του Παρισιού στο Barbès, στις 18 Μαρτίου. Μια νεαρή γυναίκα μικροπωλητής Αφρικανικής καταγωγής ξυλοκοπήθηκε άγρια από πάνοπλους αστυνομικούς υπό τα βλέμματα λευκών περαστικών (στους οποίους η αστυνομία δεν έκανε έλεγχο).

Φυσικά, στα καθεστωτικά media αυτές οι ειδήσεις περνάνε στα πολύ ψιλά σαν συνηθισμένα συμβάντα του αστυνομικού δελτίου. Οι θάνατοι και οι ξυλοδαρμοί λαμβάνουν χώρα σε φτωχά προάστια μεγαλουπόλεων και τα θύματα είναι συνήθως νέοι, αραβικής ή αφρικανικής καταγωγής και δεύτερης ή τρίτης γενιάς μεταναστών. Και συμβαίνουν πάνω από 40 χρόνια, όταν μετά την κατάρρευση του Κεϋνσιανού κράτους πρόνοιας στα μέσα του ’70 και την σταδιακή αποβιομηχάνιση που επήλθε, αυτές οι εργατικές περιοχές που κάποτε έσφυζαν από ζωή μετατράπηκαν σε ζώνες κοινωνικού απαρτχάιντ. Και μαζί με την αστυνομική καταστολή η πανδημία θερίζει πιο πολύ αυτούς.

Η Γαλλία από τα τέλη του 2018 βρίσκεται σε κατάσταση εξέγερσης και κοινωνικής έκρηξης αρχικά με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και πρόσφατα με τις γενικές απεργίες ενάντια στο νέο αντεργατικό ασφαλιστικό νόμο. Η καραντίνα λόγω πανδημίας μπορεί να είναι μια απαραίτητη διακοπή. Όμως η οργή του λαού δεν τιθασεύτηκε. Και σίγουρα θα έρθει η δεύτερη φάση κοινωνικής εξέγερσης. Και ευχόμαστε να είναι πιο ανελέητη.

Εδώ το βίντεο από την επίθεση στο Barbès: