ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

Ξεκινήσαμε την Πέμπτη 29-10-2015 από την Αθήνα για την Ιστανμπούλ καλεσμένοι από το αριστερό κόμμα συνασπισμού της Τουρκίας HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών). Όταν φτάσαμε μας παρέλαβαν σύντροφοι από το κόμμα DIP (Eπαναστατικό Eργατικό Kόμμα).

Μας φιλοξένησαν και την άλλη μέρα πήγαμε σε ένα εργοστάσιο κεραμικών, που παρήγε πλακάκια για είδη υγιεινής και πλακάκια για πισίνες. Ήτανε σε 170 μέρες απεργία. Η εργοδοσία είχε απολύσει 135 εργαζομένους. Απειλούσαν τα παιδιά των απεργών.

Αργότερα πήγαμε τα γραφεία του κόμματος HDP όπου εκεί εργαζόμενοι των ναυπηγείων μας μίλησαν για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στους χώρους εργασίας. Μας είπαν ότι κάποιος που είχε ένα ατύχημα κάθισε στο νοσοκομείο για 6 μήνες. Όταν γύρισε για να εργαστεί η εργοδοσία τον απέλυσε. Το μηνιάτικο που παίρνουν είναι 800 λίρες Τουρκίας ενώ θα πρέπει να εργάζεσαι από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και εφτά μέρες την βδομάδα για να πάρεις 2500 – 3000 λίρες ώστε να μπορείς να ζήσεις.

Την άλλη μέρα πήγαμε στα γραφεία του DIP για να μας ενημερώσουνε για το τι θα πρέπει να προσέχουμε στην Ανατολική Τουρκία, στην πόλη Αγκρί. Ο Γεν. Γραμματέας του DIP, μας είπε ότι το κόμμα του Ερντογάν έχει σπείρει την τρομοκρατία ενάντια στο αριστερό κόμμα HDP με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να φοβούνται να πάνε να ψηφίσουν, και να υπάρχει κίνδυνος να μην πιάσουν το όριο του 10% για να μπουν στην βουλή.

Φεύγοντας από τα γραφεία πήραμε το αεροπλάνο και πήγαμε στο Αγκρί. Εκεί μας πήγανε πρώτα στα γραφεία του κόμματος και μετά μας πήγανε σε ένα ξενοδοχείο ώστε να είμαστε όλοι μαζί για ευνόητους λόγους. Είμαστε περίπου 11 άτομα. Δύο (2) από το Ε.Ε.Κ., δύο (2) από το Ν.Α.Ρ. (ΑΝΤΑΡΣΙΑ), τρεις (3) από τη ΛΑ.Ε και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι συνδικάτων και δικηγόρος.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια κατεβήκαμε στον ημιώροφο για ενημέρωση. Εκεί ένα μέλος του HDP μας είπε ότι θα ήταν καλύτερο να πάμε σε μια άλλη πόλη, στην Ίγντιρ, που βρίσκεται Βορειανατολικά. H Iγντιρ, στα σύνορα με τη Γεωργία, έχει πληθυσμό 150.000 ενώ στο Αγκρί έχει 500.000, βγάζει 2 βουλευτές που στις προηγούμενες εκλογές τις είχε πάρει και τις δύο το HDP, ενώ στο Agri βγάζει 4 και θα ήθελαν να τις κρατήσουν. Μας είπε κι αυτός για το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει, ότι εάν καταλάβουν πως ο ψηφοφόρος που πάει για να ψηφίσει δεν είναι δικός τους, του ζητάνε ταυτότητα και του κάνουνε διάφορες ερωτήσεις ώστε να τους κάνουνε να μην εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εμείς συμφωνήσαμε και είπαμε ότι θα ήταν καλύτερα να μην μείνουμε εκεί το βράδυ και να γυρίσουμε πίσω στο ξενοδοχείο, εάν τα πράγματα είναι ήρεμα πριν κλείσουν οι κάλπες γιατί κανείς δεν ξέρει τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που θα έχουν. Μπορεί να αποκλειστούμε εκεί, ενώ εδώ το αεροδρόμιο είναι δίπλα κι ό,τι και να γίνει θα είναι καλύτερα. Εμείς συμφωνήσαμε και την άλλη μέρα το πρωί ξεκινήσαμε με ένα βανάκι για την πόλη Ίγντιρ. Σταματήσαμε στα γραφεία του HDP και αργότερα πήγαμε στο πρώτο εκλογικό τμήμα που από ό,τι φάνηκε, τους πιάσαμε στο ύπνο και περάσαμε χωρίς να μας πουν τίποτα, ανεβήκαμε μέσα στα εκλογικά τμήματα, μιλήσαμε με τους δικαστικούς, με ψηφοφόρους και βγάλαμε φωτογραφίες. Όταν πήγαμε το διπλανό εκλογικό τμήμα πλησιάζοντας την είσοδο του κτιρίου, ο υπεύθυνος αστυνομικός φαίνεται ότι είχε ειδοποιηθεί, φωνάζει τους δυο φαντάρους που ήταν απέναντι. Ο σύντροφος από το DIP προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο αστυνομικό αλλά ήταν αδύνατο. Eμείς δεν φεύγαμε γι’ αυτό καλέσανε καμιά εικοσαριά αστυνομικούς και μας απώθησαν «ευγενικά». Στο τρίτο εκλογικό κέντρο που πήγαμε δεν μας άφησαν ούτε το προαύλιο να μπούμε με την αιτιολογία ότι η αστυνομία μας αφήνει να περάσουμε, αλλά δε μας αφήνει ο διευθυντής του σχολείο. Το ίδιο έγινε και στα άλλα τρία εκλογικά τμήματα που προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα. Σε ένα από αυτά που μπορέσαμε και μπήκαμε στο προαύλιο δίπλα, από την μια πλευρά ήταν οι αστυνομικοί κι από την άλλοι οι Γκρίζοι Λύκοι. Σε δύο από τα εκλογικά τμήματα μιλήσαμε και βγάλαμε φωτογραφίες με βουλευτές του HDP. Κατά τις 3:00 μ.μ. φύγαμε για το Αγκρί, περνώντας από ένα πολυχώρο των Κούρδων όπου εκεί βλέπανε ταινίες, είχανε βιβλιοθήκη, μαθαίνανε τα παιδιά γλώσσες και πολλά άλλα. Μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο όπου μας μίλησε μια βουλευτίνα του HDP. Την άλλη μέρα φύγαμε για την Ιστανμπούλ και την Τρίτη το πρωΐ αναχωρήσαμε για Αθήνα.

Παν. Μ.