Η συμβολή του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού στην αναθεώρηση της ιστορίας

του Θόδωρου Κουτσουμπού

φωτογραφία: Θ.Κ.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την Πρωτομαγιά του 1944, από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Είναι, ίσως η πιο αιματωβαμένη Πρωτομαγιά στην ιστορία όλων των χωρών.

Η απόδοση τιμής στους 200 κομμουνιστές -θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και σύμβολα της αντίστασης του ελληνικού λαού απέναντι στους κατακτητές- είναι καθήκον του κομμουνιστικού και του ευρύτερου εργατικού ταξικού κινήματος.

Από αυτήν την άποψη, η απόφαση των Εργατικών Κέντρων Πειραιά και Αθήνας να τιμήσουν τους 200 αγωνιστές-κομμουνιστές με αγώνα δρόμου, μαζί με τον ΣΕΓΑΣ, από το Block 15 του στρατοπέδου του Χαϊδαρίου (όπου κρατούνταν οι μελλοθάνατοι) μέχρι το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, τόπο εκτελέσεων και θυσίας των αγωνιστών, είναι σωστή και πρέπει να υποστηριχθεί από το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα. Η έναρξη της πορείας έχει οριστεί για το πρωί της Κυριακής 28 Απριλίου, στις 9:00, από το Block 15 στο Χαϊδάρι. Στα site των Εργατικών Κέντρων υπάρχουν ειδικές φόρμες για δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα δρόμου 14 χιλιομέτρων απ’ όπου περνούσαν τα καμιόνια μεταφέροντας τους μελλοθάνατους αγωνιστές.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή(;) αμυχή σε αυτήν την απόφαση, που μελλοντικά απειλεί να εξελιχθεί σε γάγγραινα, αν την αφήσουμε να περάσει χωρίς να καυστηριαστεί και να διορθωθεί με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Το αρχικό κάλεσμα της Εργατικού Κέντρου Πειραιά έγραφε, σωστά, για την «εκτέλεση των 200 κομμουνιστών» και λίγο πολύ αυτό έχει αναπαραχθεί στα διάφορα έντυπα ή ηλεκτρονικά δημοσιεύματα. Π.χ. στο δημοσίευμα της ERTNews της 29ης Μαρτίου (https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/gia-tous-200-ektelesthentes-stin-kaisariani-apo-ta-ergatika-kentra-athinas-kai-peiraia-me-tin-ypostiriksi-tou-segas/) αναγράφεται:

«Την 1 Μάη 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αντιστασιακών αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές.

Η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών που στην πλειοψηφία τους ήταν στελέχη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος φωτίζουν το δρόμο της πάλης που πρέπει να βαδίσει η τάξη μας, ενάντια στην εκμετάλλευση και τους πολέμους…».

Όμως, λαθροχειρικά, στο Δελτίου Τύπου του ΕΚΑ (4/4/2024) η λέξη “κομμουνιστές” εξαφανίζεται!

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΚΑ:

«28/04/2024 – ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Εργατικός – Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Χαϊδάρι – Καισαριανή

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Την 1 Μάη 2024 συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αντιστασιακών αγωνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές.

Η εκτέλεση των 200 αγωνιστών που στην πλειοψηφία τους ήταν στελέχη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος φωτίζουν τον δρόμο της πάλης που πρέπει να βαδίσει η τάξη μας, ενάντια στην εκμετάλλευση και τους πολέμους.

Τιμώντας την θυσία τους, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, με την υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ, διοργανώνουν αγώνα δρόμου μνήμης, τιμής αλλά και συνέχισης της πάλης, με τίτλο “ΓΙΑ ΤΟΥΣ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ”, για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.»

Η αναφορά σε κομμουνιστές έχει εξαφανιστεί! Αλλά είναι σε όλους γνωστό ότι οι 200 εκτελέστηκαν ως κομμουνιστές. Ακόμη και η γερμανική διαταγή της μαζικής εκτέλεσης αναφέρεται στον “τυφεκισμό 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944”, ως τιμωρητικά αντίποινα για την αντιστασιακή πράξη των ανταρτών στους Μολάους Λακωνίας. (Βλέπε λεπτομέρειες στο β’ μέρος του παρόντος άρθρου).

Μέσα στο “κλίμα” της αναθεώρησης της ιστορίας και του ξαναγραψίματός της από τη σκοπιά των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας μπουρζουαζίας, προφανώς στα συνδικαλιστικά δεκανίκια δεν άρεσε ο ρόλος που αποδίδεται στους κομμουνιστές. Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο ιστορικός αναθεωρητισμός, ξεκινώντας από την Γερμανία επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία. Τα ιμπεριαλιστικά και αστικά αφεντικά, διαστρεβλώνοντας την ιστορία επιχειρούν να παρουσιάσουν την αντιφασιστική νίκη, ως νίκη του “πολιτισμένου” δυτικού κόσμου, σβήνοντας τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και των κομμουνιστικών αντάρτικων στη νίκη επί των στρατιών του Χίτλερ.

Κινούμενα στο ίδιο μήκος κύματος, τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, θέλουν να σβήσουν τον ρόλο των κομμουνιστών στην αντίσταση κατά των φασιστών και ναζιστών, παρουσιάζοντας τους εκτελεσμένους της Καισαριανής ως απλά αντιστασιακούς. Φυσικά, ήταν αντιστασιακοί. Όμως ήταν κομμουνιστές αντιστασιακοί. Γιατί η ιστορική αλήθεια είναι ότι πέραν από κάποιες μικρές αστικές αντιστασιακές ομάδες, στην Ελλάδα της κατοχής, το σύνολο της κυρίαρχης αστικής τάξης και των κομμάτων της συντάχθηκαν με τους ιμπεριαλιστές, εν μέρει ως δωσίλογοι και κυβερνήσεις δωσιλόγων στο εσωτερικό της χώρας, και εν μέρει πίσω από τους Γλύξμπουργκ και τη Μεγάλη Βρετανία στο Κάιρο και το Λονδίνο. Οι πρώτοι ήταν οι αμείλικτοι κομμουνιστοφάγοι στο πλευρό των φασιστών κατακτητών, οι δε δεύτεροι αρνήθηκαν κάθε ένοπλη αντίσταση για την απελευθέρωση της χώρας και καθώς έβλεπαν το δυνάμωμα του αντάρτικου συνωμοτούσαν με τους πρώτους για την διατήρηση της αστικής κυριαρχίας “την επόμενη μέρα”, μετά την εκδίωξη των κατακτητών.

Από μια άποψη, η θέση των Πασόκων συνδικαλιστών και των δεξιών είναι αναμενόμενη και σύμφωνη με τις πολιτικές αντιλήψεις των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Όμως, η διοίκηση του ΕΚΑ δεν θα μπορούσε να εκδώσει αυτή την απόφαση χωρίς την στήριξη, με θετική ψήφο, της ΔΑΣ, παράταξης του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ χρειάστηκαν να κάνουν αυτήν την “κωλοτούμπα” για να εκδοθεί η κοινή, “ενωτική” απόφαση για την Καισαριανή που απαλείφει τους κομμουνιστές. Το λιγότερο είναι ντροπή! Είναι η δική τους συμβολή στην αναθεώρηση της ιστορίας, όσο και αν -ορισμένοι εξ αυτών- ομνύουν στον κομμουνισμό, συνήθως ταυτίζοντάς τον με τον σταλινισμό.

Προφανώς, δεν είναι τα ζητήματα του ιστορικού παρελθόντος που ωθούν τα ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΚΚΕ να συναινούν στην πλήρη αναθεώρηση της ιστορίας. Είναι μάλλον οι τρέχουσες ανάγκες ταξικής συνεργασίας με τον αστικοποιημένο και υποταγμένο συνδικαλισμό, όχι μόνο στο πεδίο του συνδικαλισμού, όσο και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο. Γιατί η διακηρυγμένη μέσα από πλήθος αποφάσεων γραμμή της “αριστερής αντιπολίτευσης” (αντιπολίτευση 100%!) στο σύστημα, όχι όμως της ανατροπής γιατί οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, στις κρίσιμες στιγμές θα χρειαστεί να δώσει τη θετική ψήφο του ΚΚΕ, ακόμη και την πολιτική στήριξη ή και συμμετοχή σε κάποιο είδος συγκυβέρνησης, όπως εκείνης του 1989 με τον Τζανετάκη και τον Μητσοτάκη. Η συναίνεση στην παραχάραξη της ιστορίας, έχει την πηγή της στις ανάγκες του τώρα.

Καταγγείλετε δημόσια τους παραχαράκτες της ιστορίας. Διαχωρείστε τη θέση σας με αυτούς που συμφώνησαν στο ΕΚΑ στην παραχάραξη της ιστορίας.

Καταγγελία ΑΤΕ-ΕΚΑ

Με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη στο ΕΚΑ, Ανεξάρτητη Ταξική Ενότητα ΑΤΕ-ΕΚΑ καταγγέλλει την απαλοιφή του όρου κομμουνιστές.

Η ανακοίνωση της ΑΤΕ -ΕΚΑ αναφέρει:

«Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ) – ΕΚΑ καταγγέλλει τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για την προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας της εκτέλεσης των διακοσίων κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί κατακτητές. Σε αυτό συνέβαλε η ντροπιαστική συναίνεση της ΔΑΣ-ΠΑΜΕ τόσο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) όσο και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ).

Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΑ αποφάσισε την διεξαγωγή «Εργατικού – Λαϊκού Αγώνα Δρόμου για τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή» από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ως τον χώρο εκτέλεσης στην Καισαριανή, στις 28 Απρίλη 2024, με αφορμή τα 80 χρόνια από την εκτέλεσή τους. Ήταν μια πρόταση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Τόσο η πρόταση του δελτίου τύπου του ΕΚΠ όσο και η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ αναφέρονταν ρητά στην «εκτέλεση 200 κομμουνιστών» από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, την 1η Μάη του 1944, κάτι που πιστοποιείται και από τη δημοσίευσή τους σε πολλές ιστοσελίδες.

Στη συνέχεια η ανακοίνωση άλλαξε και ο όρος κομμουνιστές απαλείφθηκε! Από ποιον και με ποιο δικαίωμα; Από πότε η ιστορική αλήθεια αποτελεί αντικείμενο κοπτοραπτικής ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι;

Οι 200 της Καισαριανής δεν ήταν μόνο αντιστασιακοί ή αγωνιστές, όπως κατέληξε να λέει το Δελτίο Τύπου του ΕΚΑ και το ΕΚΠ (link). Τους εκτέλεσαν επειδή ήταν κομμουνιστές! Αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και φυσικά δε διαφεύγει αυτό από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να διαφεύγει από τις δυνάμεις της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ)!!

Ο ίδιος ο στρατιωτικός διοικητής της ναζιστικής κατοχής, κατόπιν της επιτυχούς ενέργειας του ΕΛΑΣ στις 27/4/1944 στη Λακωνία, έλεγε:

«Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτες. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:

1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944.

2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.

Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Ελληνες εθελονταί (σ.σ. πρόκειται για ταγματασφαλίτες) εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.

Ο στρατιωτικός διοικητής Ελλάδος».

Καταγγέλλουμε την αλλοίωση και απαιτούμε να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια από το ΕΚΑ και το ΕΚΠ.»

***

Περισσότερα για την ιστορική αλήθεια της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών διάβαζε στο παρακάτω κείμενο που δημοσιεύσαμε πριν ένα χρόνο, στην ηλεκτρονική neaprooptiki.gr