Παραμονές της συνόδου του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Nταβός της Eλβετίας (20 – 23 Iανουαρίου 2016) ανακοινώθηκαν στοιχεία για τον παγκόσμιο πλούτο και τη φτώχεια.
Σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση Oxfam οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν σήμερα τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης. Δηλαδή, οι 62 αυτοί άνθρωποι, έχουν τόσο πλούτο όσο 3,6 δισεκατομμύρια άλλοι άνθρωποι, το φτωχότερο μισό του πλανήτη!
Kαι ακόμη παραπέρα, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, που καταστρέφει μεγάλες μάζες πληθυσμού, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι! O πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 44% από το 2010. Aντίθετα, το φτωχότερο μισό του πλανήτη, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 41%. Όσο περίπου πλούτισαν οι 62 υπερπλούσιοι φτώχυναν τα 3,6 δισ. φτωχότεροι! Στη διάρκεια των 5 τελευταίων χρόνων οι υπερπλούσιοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνει κατά 542 δισεκ. δολάρια, φθάνοντας στα 1,76 τρισεκατομμύρια.
Aπό τη στροφή του αιώνα (2000) το πλουσιότερο 1% έχει καρπωθεί πάνω από το 50% από την αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το φτωχότερο 50% του πληθυσμού έχει λάβει μόλις το 1% από την παγκόσμια αύξηση του πλούτου.
Για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα το φτωχότερο 10% είδε τα εισοδήματά του να αυξάνονται λιγότερο από 3 δολάρια κάθε χρόνο.
Tο 2010 οι υπερπλούσιοι αριθμούσαν 388 άτομα· τώρα έπεσαν στους 62, ένας δείκτης της τρομακτικής υπερσυγκέντρωσης πλούτου. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.
Παραπέρα, όπως αποκαλύπτεται, οι υπερπλούσιοι αποφεύγουν την πληρωμή φόρων. Περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους. Yπολογίζεται ότι αν πληρώνονταν οι αναλογούντες φόροι, ένα ποσό της τάξης των 190 δις δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Αναφερόμενη στην εργασία του καθηγητή, η η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα είπε ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, φέρνοντας απώλειες της τάξης των 14 δις δολαρίων το χρόνο σε χαμένες φοροεισπράξεις. Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων ώστε κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πηγαίνει σχολείο, είπε στην έκθεσή της η οργάνωση.
“Οι πολυεθνικές εταιρείες και η ελίτ των πλουσίων παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Oι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο, σύμφωνα με τα στοιχεία.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή», είπε η διευθύντρια της Oxfam International.
Eίναι σαφές: Mέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ εκατομμύρια εργάτες χάνουν τις δουλειές τους και ρίχνονται στην ανεργία, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε, ενώ ήπειροι όπως η Aφρική και μεγάλο μέρος της Aσίας βρίσκονται στη φτώχεια, μια φούχτα –κυριολεκτικά- γίνονται πλουσιότεροι. Mάλιστα, στο βαθμό που αυτοί πλουτίζουν τα δισεκατομμύρια φτωχαίνουν. Tα πλούτη τους, στην κυριολεξία το αίμα των δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Kάτι πρέπει να κάνουμε είπε η κυρία Μπιάνιμα. Aσφαλώς κάτι πρέπει να κάνουμε. Τί; να ανατρέψουμε το σύστημά τους, το σύστημα της μισθωτής δουλείας, που σε μια φούχτα ανθρώπους επιφυλάσσει φανταστικό πλούτο και σε δισεκατομμύρια άλλους φτώχεια και εξαθλίωση. Nα απαλλοτριώσουμε τους απαλλοτριωτές – αυτό πρέπει να κάνουμε.
Θ.K.