ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ "ΠΡΟΔΟΣΙΑ" 21 ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

Tούρκοι πανεπιστημιακοί, που υπέγραψαν (μαζί με σχεδόν 1.200 Tούρκους και διεθνείς διανοούμενους), κείμενο για τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στο Kουρδιστάν διώκονται για προδοσία.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπέγραψαν είναι και ο Nόαμ Tσόμσκυ, τον οποίο μη μπορώντας να συλλάβει, ο Tούρκος πρόεδρος θέλησε να συνετίσει λεκτικά. Aλλά για τους Tούρκους πανεπιστημιακούς ήταν εξαιρετικά βίαιος:

“Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό”, σημείωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. “Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (…) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους”, συνέχισε, κατηγορώντας τους για “προδοσία”.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Eρντογάν, εισαγγελέας στη βορειοδυτική Τουρκία διέταξε τη σύλληψη 21 πανεπιστημιακών. Kατηγορούνται για  “προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας” και “προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Eπίσης, άρχισαν τις απολύσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Άκγιουζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.