ΟΙ ΑΦΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Αυτός είναι ο τίτλος ενός συγκλονιστικού γερμανικού ντοκιμαντέρ το οποίο περιγράφει λεπτομερειακά τη δράση των εγκληματιών γιατρών του Τρίτου Ράιχ. Οι Χιτλερικές υπηρεσίες «Υγείας και Περίθαλψης» όπως αυτοαποκαλούνταν, φροντίσανε για τη στείρωση, την ευθανασία και τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ιδρύματα. Μεγάλη εντύπωση και έναν αναπόφευκτο συνειρμικό συσχετισμό με το σήμερα μας έκανε το επεισόδιο «Θανατηφόρες Μεταρρυθμίσεις» και όπου περιεκτικά και συγκεκριμένα περιέγραφε τον εκτοπισμό και τη θανάτωση μέσω απάνθρωπων διαδικασιών (βασανισμοί, ταπεινώσεις, πειράματα) ατόμων που θεωρούνταν ανίκανα για εργασία, παραγωγή και κοινωνικοποίηση όπως την εννοούσαν οι Ναζί. Κοντολογίς όσοι ήταν ανίκανοι για δουλειά, κοντά στους 250.000, αφανίστηκαν. Η πλειονότητα τους ήταν ΑΜΕΑ, ψυχασθενείς και ηλικιωμένοι. Για να δικαιολογηθεί αυτή η πρακτική γυριστήκανε προπαγανδιστικά φιλμάκια υπό την υψηλή επίβλεψη του υπουργού Προπαγάνδας Γκαίμπελς τα οποία δείχνουν με κατάλληλα φωτιστικά και ηχητικά εφέ βαριές περιπτώσεις ανίατων ασθενών και τον αφηγητή προστακτικά να λέει: «Κοστίζουν στη Γερμανία 700.000.000 μάρκα το χρόνο. Θα το επιτρέψεις να συμβαίνει αυτό;»
Οι δολοφονίες αυτές βαφτίστηκαν operation “Mercy Killing” (επιχείρηση ελεήμων θάνατος) και ο ιδεολογικός  στόχος ήταν να πειστεί ο Γερμανικός λαός ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ψυχική υγεία περνάνε μέσα από το «ανθρώπινο καθήκον», της λυτρωτικής θανάτωσης ανθρωπίνων υπάρξεων ανάξιες να ζουν σύμφωνα με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.
Κοντολογίς όποιος ήταν ανίκανος να εργαστεί και κόστιζε κάποια χρήματα για να κρατηθεί στη ζωή καταδικάζονταν να πεθάνει. Και πέθαναν πολλοί…
Η λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» του σήμερα με υπουργό Υγείας ένα κακέκτυπο του Γκαίμπελς –τηλεπλασιέ βιβλίων ναζιστικής παραδοξολογίας– προορίζει να στείλει στον τάφο πάμπολλους ανθρώπους (τουλάχιστον πολλούς παραπάνω απ’ αυτούς που έχει ήδη στείλει) όπως και η συνολική μνημονιακή πολιτική.  Έτσι μας προκαλείται και ένας δεύτερος συνειρμός. Η αριστουργηματική απεικόνιση ενός βάρβαρου εθίμου του Μεσαίωνα από το Φλαμανδό ζωγράφο Ιερώνυμο Μπος στον πίνακα «Το πλοίο των τρελών». Στον μεσαίωνα μάζευαν τους ψυχασθενείς – ή όσους έκριναν ως τέτοιους – και τους στοίβαζαν σ’ ένα πλοιάριο το οποίο το άφηναν να το παρασύρει η θάλασσα. Πόσο καλύτερα μπορεί να περιγραφεί αυτό που δρομολογείται σήμερα με το κλείσιμο του ΨΝΑ (στο οποίο υπάγεται το 18Άνω) του Δρομοκαΐτειου και του ΨΝΘ ως μια μαζική ευθανασία, ναζιστικής έμπνευσης, ως μια μεσαιωνικού τύπου πρακτική απαλλαγής των αποκλεισμένων, ως άλλη μια περικοπή για να δικαιολογηθεί το success story και το πρωτογενές πλεόνασμα της κυβέρνησης – μαριονέτας του ΔΝΤ. Ανθρώπινες υπάρξεις προορίζονται να στοιβαχθούν σε παντελώς ακατάλληλους χώρους, όπως αυτός της Πολυκλινικής στην Ομόνοια, και να εξαθλιωθούν παντελώς. Όλα αυτά μας βρήκαν στην πιο κρίσιμη φάση της θεραπείας μας, στην κοινωνική επανένταξη, όπου καλούμαστε να πάρουμε ολοκληρωτικά τη ζωή στα χέρια μας σε μια καταρρέουσα κοινωνία, σ’ ένα πεδίο οξυμένου κοινωνικού κανιβαλισμού. Νιώσαμε στο πετσί μας την απειλή, ακούγοντας τις εξαγγελίες του υπουργείου για τη δημόσια υγεία καθώς γνωρίζουμε ότι με τον όρο «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» αυτό που ουσιαστικά εννοούν είναι η πλήρης διάλυση και η κατάργηση δομών ψυχικής υγείας. Αισθανθήκαμε την ανάγκη και το πράξαμε δεόντως να βγούμε στους δρόμους πλάι – πλάι με τους συναγωνιστές και συντρόφους θεραπευτές μας, να παραβρισκόμαστε στις συνελεύσεις τους και να διαμαρτυρηθούμε μαζί έξω από το Υπουργείο Υγείας. Είμαστε περήφανοι που ενώσαμε τις φωνές μας με τους ανθρώπους που μας περιέβαλλαν με ανιδιοτελή αγάπη και ενδιαφέρον ώστε να ανασυγκροτηθούμε σαν προσωπικότητες από τα ερείπια της εξάρτησης. Νιώσαμε τόσα πολλά συναισθήματα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Και δε θα εγκαταλείψουμε αυτή την μάχη για κανένα λόγο στον κόσμο. Γιατί έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου, σαν απεξαρτημένοι άνθρωποι με ταξική συνείδηση, να συνεχίσουμε τον πόλεμο ενάντια στους αφέντες του θανάτου για τη θριαμβευτική επικράτηση της ζωής.
23/12/2013
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ