του Γιώργου Μαγκλή

Την Τρίτη 9 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα, το θεατράκι του πολυχώρου των Λιπασμάτων στον Πειραιά, φιλοξενούσε την συγκέντρωση των μελών του Εργατικού Κέντρου του Πειραιά με θέμα της συνεδρίασης: «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στο MASTER PLAN ΤΗΣ COSCO, την επέκταση του λιμανιού και τις εργασίες εκβάθυνσης».

Τα γεωτρύπανα δουλεύουν στην περιοχή στη μπούκα του λιμανιού ανοικτά της Σχολής Δοκίμων. Οι βυθοκόροι που έσκαβαν την περιοχή υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την Πέμπτη 11 Ιούνη μετά από τα ασφαλιστικά μέτρα στα οποία προσέφυγαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και κερδήθηκαν προσωρινά.

Είναι μια πρώτη νίκη των κατοίκων που ξεσηκώθηκαν μέσα από την κινητοποίηση της πρωτοβουλίας “ΠΕΙΡΑΙΑΣ SOS”, της “ΠΕΜΕΝ” και άλλων συλλογικοτήτων της περιοχής. Ο αγώνας έφερε αυτό το πρώτο αποτέλεσμα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αντίθετα τώρα είναι που πρέπει να δυναμώσει η παρουσία όλων μας και όχι μόνο των κάτοικων της Πειραϊκής.

Ήδη τα προβλήματα τη μόλυνσης του Περιβάλλοντος στον Πειραιά εμφανίζονται πολύ έντονα. Στις 11 Ιουνίου, ημέρα Τέταρτη, το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ-1 μεταδίδει πρωΐ πρωΐ ότι μια περίεργη οσμή αναδύεται στην ατμόσφαιρα της Δραπετσώνας, οσμή σαν από κλούβιο αυγό. Στο 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ οι μικροί μαθητές δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και διαμαρτύρονταν. Ο διευθυντής του σχολείου δήλωνε ότι το φαινόμενο αυτό έχει να εμφανιστεί από το 2005.

Στη συγκέντρωση της Τρίτης αυτό είχε καταγγελθεί ότι αυτό σχετιζόταν με διάφορα που γίνονται στην περιοχή όχι μόνο από την COSCO αλλά και από άλλους, όπως τα καζάνια της Oil on. Συνεπώς γίνεται καθαρό ότι θέμα απαιτεί την γνωστοποίησή του σε όλους τους Πειραιώτες. Από αυτήν την εξέλιξη κρύβονται μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία και την ζωή των Πειραιωτών, των παιδιών τους και όχι μόνο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 60-70 συνδικαλιστές και κάτοικοι της περιοχής. Υπήρξαν σημαντικές συνεισφορές στη συζήτηση και επίσης σημαντικές τοποθετήσεις εκπροσώπων του λιμανιού και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι. Η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΝΕΝ Αντ. Νταλακογιώργου συνόψισε την ουσία του αγώνα.

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία ΚΟΡΑΗ στη συγκέντρωση που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Στο μεταξύ, η Πρωτοβουλία “SOS ΠΕΙΡΑΙΑΣ” καλεί τα μέλη της σε συνέλευση την Πέμπτη 18-6-2020 στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΝΟ, ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 132, 2ο όροφος.