Αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες στα μπουντρούμια “ασφαλείας”.

της Κατερίνας Μάτσα

Αποχή από το συσσίτιο ξεκίνησαν οι κρατούμενοι των φυλακών Δομοκού, με συμμετοχή 100%. Ακολούθησαν οι φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας, Πάτρας, Μαλανδρίνου και Χανίων. (Εφ. Συν. 13/9/23 άρθρο της Εύας Παπαδοπούλου).

Αρχικά οι κρατούμενοι του Δομοκού έστειλαν πριν 10 μέρες επιστολή διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και άρχισαν αποχή από το συσσίτιο. Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ακολούθησε δεύτερη επιστολή με παραλήπτες τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Λαμίας. Ξανά καμία απάντηση. Στην τρίτη επιστολή ανακοινώνεται ότι ξεκινά η αποχή από το συσσίτιο και στις άλλες φυλακές.

Τα αιτήματα που διεκδικούν οι κρατούμενοι αφορούν τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, την σαδιστική αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης άδειας, το νέο σωφρονιστικό κώδικα, που πέραν των άλλων, προβλέπει ότι η μεταγωγή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μπορεί να γίνεται ακόμα και με διαταγή της εισαγγελέως της έδρας, την πολύ περιορισμένη δυνατότητα -σχεδόν ανύπαρκτη στην πράξη– μεταγωγής στις αγροτικές φυλακές, την αυθαιρεσία της Εισαγγελίας Λαμίας να θέτει ως όρο απόλυσης των πολυϊσοβιτών τα 25 χρόνια έκτισης της ποινής και όχι τα 19 που προβλέπει ο νόμος και άλλα.

Η κατάσταση στις φυλακές είναι έκρυθμη και φαίνεται αδύνατο να ελεγχθεί με τη γνωστή μέθοδο της καταστολής. Απαιτούνται ριζικές λύσεις και οι κρατούμενοι τις διεκδικούν αποφασιστικά. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν μέσα στο εφιαλτικό “εξπρές του μεσονυκτίου”.