της Κατερίνας Μάτσα

Η φτώχεια καλπάζει στην Αμερική, το κέντρο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας (New York Times 12/9/23) το ποσοστό της φτώχειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε απότομα πέρσι, με δραματικές επιπτώσεις στα παιδιά, όπου η φτώχεια υπερδιπλασιάστηκε. Έτσι, το 2022 το ποσοστό φτώχειας έφτασε το 12,4%, ενώ το 2021 ήταν 7,8%. Τα αντίστοιχα νούμερα στα παιδιά είναι ακόμα χειρότερα. Το ποσοστό φτώχειας στα παιδιά από 5,2 το 2021 έφτασε το 12,4 το 2022. 

Οι αιτίες αυτής της αύξησης που έχει καταβαραθρώσει το επίπεδο και την ποιότητα ζωής χιλιάδων οικογενειών, βρίσκονται βασικά στην αύξηση του κόστους ζωής συνολικά και στη διακοπή των προγραμμάτων κρατικής βοήθειας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Το κόστος ζωής, στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος διατροφής και το κόστος κατοικίας, αυξήθηκε απότομα καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός. Οι τιμές των τροφίμων και οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται εντυπωσιακά από μέρα σε μέρα. Δεν πλήττονται μόνο οι φτωχότεροι εργάτες, οι άνεργοι, οι μειονότητες αλλά και τα μικροαστικά στρώματα. Αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ σκληρά για να τα φέρουν βόλτα. Η ζήτηση στις Τράπεζες Τροφίμων, που είχε μειωθεί όσο ίσχυαν τα μέτρα κρατικής βοήθειας στη διάρκεια της πανδημίας, τώρα αρχίζει πάλι να αυξάνεται και αυτή. 

Το μέτρο που βοήθησε πολύ τις οικογένειες και τα παιδιά κατά την πανδημία ήταν κυρίως οι φοροαπαλλαγές των οικογενειών λόγω παιδιών (child tax credit). Η συνέχιση του μέτρου και μετά την πανδημία θεωρήθηκε από όλους αναγκαία, προκειμένου να σωθούν οι ζωές χιλιάδων παιδιών. Το θέμα μπήκε στο Κογκρέσο, όπου καταψηφίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και κάποιους συντηρητικούς Δημοκρατικούς. 

Είναι φανερό πως «λεφτά υπάρχουν» -και μάλιστα άφθονα- για να συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με βάση τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά δεν υπάρχουν για να σωθούν τα φτωχά παιδιά μέσα στην ίδια την Αμερική των μεγιστάνων.  

Όπως τόνισε ο Άρλοκ Σέρμαν, αντιπρόεδρος του “Κέντρου για τις προτεραιότητες στον προϋπολογισμό και τις πολιτικές», η εκτίναξη της φτώχειας στις ΗΠΑ το 2022 δείχνει καθαρά ότι η φτωχοποίηση δεν είναι τυχαία ούτε αναπόφευκτη αλλά “επιλογή πολιτικής” (a policy choice)…