ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ... ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Περικοπή κατά 22% του βασικού μισθού για όσους ήδη εργάζονται, όπως αυτός προβλέπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) > Νέος βασικός μισθός: 592 ευρώ καθαρά από 761 ευρώ.

Περικοπή 32% (22%+10%) του βασικού μισθού (σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ) για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κάτω των 25 ετών> Νέος βασικός μισθός νεοεισερχομένων: 516 ευρώ από 761 ευρώ.

Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων τρεις μήνες μετά τη λήξη τους και ισχύς του βασικού κλαδικού μισθού προς της υπογραφής της τελευταίας σύμβασης ή εκείνου του μισθού που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη-εργαζόμενου σε επιχειρησιακό ή ατομικό επίπεδο (με κατώτατο όριο το βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ).

Κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

* όλες οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν άμεσα

 

ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ που πληρώνονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια και εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου τον περασμένου Ιούνιο

Περικοπή 10% στους μισθούς των πανεπιστημιακών καθηγητών, ενστόλων (στρατός, ναυτικό, αεροπορία, λιμενικό, αστυνομία κλπ.).*

 

ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ – ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Περικοπή κατά 22% του επιδόματος ανεργίας > Νέο επίδομα ανεργίας: 360 ευρώ από 460 ευρώ. Ισχύει άμεσα

Περικοπή (ενδεχομένως) της αμοιβής άσκησης μαθητείας > Νέα αμοιβή μαθητείας: 410 ευρώ από 527 ευρώ.

 

 

ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Μείωση επικουρικών συντάξεων μεταξύ 200-300 κατά 15% (ή κατά 10% μεταξύ 250-300)

Μείωση επικουρικών συντάξεων άνω των 300 ευρώ κατά 20%

Μείωση των κύριων συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών άνω των 1300 ευρώ κατά 20%

Μείωση 7% των συντάξεων του ΝΑΤ

* όλες οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2012

Ενοποίηση 5 επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΜ) την 1/7/2012. Το ενιαίο επικουρικό ταμείο θα καλύπτει όλους τους μισθωτούς εργαζομένους (εργάτες, εμποροϋπάλληλους, δημόσιους υπάλληλους και τραπεζικούς). Μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά 30% του νέου ενιαίου ταμείου.

Εισαγωγή συστήματος καθορισμένων εισφορών (όχι καθορισμένων παροχών) στα επικουρικά ταμεία, με βάση το οποίο θα δίδονται ατομικές συντάξεις (ανάλογα με τον προσδωκόμενο ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους)

* Θα ισχύσει από 1/4/2012