Ανθρώπινο ποτάμι και στη Θεσσαλονίκη

Πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 6/2 με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων, την Tρίτη 7/2 με αφορμή την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 9/2 πάλι από τα πρωτοβάθμια αλλά και το διήμερο 10-11 Φλεβάρη με αφορμή την προκηρυγμένη 48ώρη απεργία.

Με την ολοκλήρωση της απεργιακής πορείας του Σαββάτου, σωματεία και συλλογικότητες προχώρησαν στην κατάληψη του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην πλατεία Αριστοτέλους όπου λειτούργησε ως κέντρο αγώνα.

Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η μεγάλη Παλαϊκή Συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους, το απόγευμα της Κυριακής, όπου δεκάδες χιλιάδες θεσσαλονικείς πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης. Το κάλεσμα του ΕΚΘ ήταν για τις 5 το απόγευμα ενώ τα πρωτοβάθμια καλούσαν σε προσυγκέντρωση στην οδό Τσιμισκή με Αριστοτέλους μια ώρα νωρίτερα.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης ήταν μια απάντηση από μόνη της σε αυτούς που βιάστηκαν να πουν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο κόσμος δεν στηρίζει και δεν έχει αντίληψη της κρισιμότητας των στιγμών. Πριν ακόμη τις 5 μ.μ. οι οδοί Μητροπόλεως και Τσιμισκή είχαν κλείσει απο συγκεντρωμένους ενώ μέχρι τις 6 η Πλατεία είχε γεμίσει ασφυκτικά από την παραλία ως και την Ερμού.

Στις 6 και μισή παρόλες τις εκκλήσεις των γραφειοκρατών του ΕΚΘ να παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία ξεκίνησε μια μεγάλη αυθόρμητη πορεία που διέσχισε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε ξανά έξω από το κατειλημμένο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.

Με την ολοκλήρωση της πορείας το πρώτο που παρατηρούσε κανείς πέρα από το τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι που παρέμενε στον χώρο ενώ οι γραφειοκράτες είχαν εξαφανιστεί.

Με την ολοκλήρωση της πορείας άρχισε η συντονισμένη προσπάθεια από τις δυνάμεις καταστολής να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Η επίθεση ξεκίνησε ενάντια σε ομάδα νεαρών που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας επί της οδού Βενιζέλου αλλά γρήγορα κλιμακώθηκε και επεκτάθηκε δια της Μητροπόλεως στον κύριο όγκο των συγκεντρωμένων στην πλατεία Αριστοτέλους που προσπαθούσαν να περιφρουρήσουν την διαμαρτυρία. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν επί δίωρο με εμφανή την διάθεση της ΕΛΑΣ να καταστείλει τις κινητοποιήσεις καθώς δεν δίσταζε να επιτίθεται άμεσα και αναίτια σε κάθε απόπειρα ανασυγκρότησης των συγκεντρωμένων.  Από την επίθεση δεν γλύτωσε ούτε ο χώρος του ΟΛΥΜΠΙΟΝ που μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων από τα δακρυγόνα που ρίχθηκαν από τα ΜΑΤ αφού πρώτα έσπασαν τα τζάμια. Η ατμόσφαιρα στον κινηματογράφο ήταν αποπνικτική μέχρι και την επόμενη μέρα και καθιστούσε αδύνατη την συνέχιση της κατάληψης. Αυτό δεν εμπόδισε όμως αρκετούς να συγκεντρωθούν το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το ΟΛΥΜΠΙΟΝ και να πραγματοποιήσουν και νέα πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σε όλες τις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών το ΕΕΚ συμμετείχε ενεργά και παρουσίασε έντονη δραστηριότητα, ενώ πήρε μέρος με πανό στη μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση της Κυριακής και στην πορεία που ακολούθησε, συσπειρώνοντας δεκάδες νεολαίους.