του Γιάννη Αγγέλη

Όπως αποκαλύπτει ο πίνακας που παρατίθεται, στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες η θνησιμότητα από την πανδημία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Ανάλογη θνησιμότητα καταγράφεται μόνο σε χώρες όπως η Β. Μακεδονία, η Βουλγαρία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Για την αλήθεια, την πολύ υψηλή θνησιμότητα, βέβαια δεν γίνεται καμία αναφορά στις καθημερινές ενημερώσεις από την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή που εμφανίζεται στην τηλεόραση για να δώσει την τρέχουσα εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα.

Και το ερώτημα που τίθεται αν δει κανείς τα θανατηφόρα ποσοστά και στις άλλες χώρες, χώρες ακόμα πιο φτωχές από την Ελλάδα, είναι το γιατί.

Η απάντηση βέβαια μπορεί συμπερασματικά να δοθεί αν παρατηρήσει κανείς ότι τα ποσοστά θανάτων, ενώ βρίσκονται σε σχεδόν σταθερή και υψηλή αναλογία με τα ποσοστά των διασωληνομένων, δεν αντιστοιχούνται με τα τεστ και τα κρούσματα. Και αυτό γιατί το αρμόδιο Υπουργείο υπό τις εντολές της κυβέρνησης σε μεγάλες χρονικές περιόδους μειώνει ασφυκτικά τα επίπεδα των μοριακών τεστ για να «βελτιώσει» την εικόνα των κρουσμάτων… Περιορίζουν τα τεστ αντί να τα αυξήσουν με αποτέλεσμα να εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα απ’ όσα πραγματικά υπάρχουν και να επεκτείνεται έτσι η πανδημία με αποτέλεσμα να καταλήγει πολύ μεγαλύτερος αριθμός αρρώστων από εκείνους που θα αναλογούσε στα εντοπισμένα κρούσματα.

Ταυτόχρονα βέβαια η υψηλή θνησιμότητα συνδέεται με την δυσκολία εισαγωγής σε κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά και την εξάντληση των δυνάμεων του νοσοκομειακού προσωπικού το οποίο έχει αρχίσει εδώ και δύο περίπου μήνες να μειώνεται καθώς μεγάλος αριθμός νοσηλευτών πέφτει θύμα της πανδημίας και της εξαντλητικής κούρασης στα νοσοκομεία.

Αυτή την αλήθεια η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την κρύψει πίσω από τραγελαφικές υποσχέσεις για 2 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία καταλήγουν να είναι μόλις για 150 χιλιάδες άνθρωποι. Άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης που αν δεν ήταν εφιαλτικά τραγικό θα μπορούσε να γελάσει κανείς με το νέο ρεζιλίκι τους.