Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο Κριστιάν Ρακόφσκι

Επείγον Κάλεσμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Να σταματήσουμε τους εθνικούς εγωισμούς! 

Να αρχίσει ο εμβολιασμός πρώτα-πρώτα στους υγειονομικούς και νοσηλευτές πρώτης γραμμής όλων των χωρών! 

Απαλλοτρίωση όλων των εταιρειών και ιδιωτικών κερδοφόρων επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας!

Διεθνιστική λύση σε ένα διεθνές πρόβλημα! 

Να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή ενάντια στους φραγμούς του καπιταλισμού! 

Η πολιτισμική κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία του Covid-19 στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει τώρα μπει σε ένα νέο και υψηλότερο στάδιο. Ακριβώς όταν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός μετά τον Covid-19 κόσμου ανακοινώθηκε ότι έγινε, με την κυκλοφορία του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να ακολουθήσει γρήγορα σε άλλες ανεπτυγμένες και τις λεγόμενες “νέες αναδυόμενες” χώρες, ολόκληρος ο κόσμος βλέπει τώρα με αμηχανία τον τυφλό εθνικό εγωισμό των καπιταλιστικών κυβερνήσεων, που δίνουν αποκλειστικά την προσοχή τους στους δικούς τους πληθυσμούς. Οι 40 εκατομμύρια δόσεις για την Βρετανία, η στενή παρακολούθηση από τον Τζο Μπάιντεν ώστε “να εμβολιαστούν 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι τις πρώτες 100 μέρες” της προεδρίας του και παρόμοιες πολιτικές εκδηλώσεις, το μόνο που κάνουν είναι να φανερώνουν την ωμή στενοκεφαλιά που συνεχίζει να διακατέχει τους κυβερνήτες των καπιταλιστικών χωρών, ιδιαίτερα αυτούς που κυβερνούν τις πλούσιες ιμπεριαλιστικές χώρες. Όλη αυτή η προσέγγιση δεν είναι μόνο παρωχημένη, αλλά και ολέθρια.

Αυτή είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου: στην πραγματικότητα, αυτές οι χώρες βάζουν φραγμούς στα εμβόλια. Ήδη από τον Αύγουστο, σύμφωνα με το περιοδικό Nature οι ΗΠΑ είχαν εξασφαλίσει 800 εκατομμύρια δόσεις τουλάχιστον 6 εμβολίων σε εξέλιξη, με ένα περιθώριο να αγοράσουν ένα εκατομμύριο ακόμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο παγκοσμίως μεγαλύτερος ανά πληθυσμό αγοραστής, με 340 εκατομμύρια αγορασμένα εμβόλια: περίπου 5 δόσεις για κάθε πολίτη! Προφανώς προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την κατοχή παραπάνω δόσεων σαν εκβιαστικό χαρτί απέναντι σε κάποιες άλλες χώρες. 

Η πανδημία του Covid-19 είναι μια διεθνής απειλή ουσιαστικά. Μέχρι να σωθούν όλες οι χώρες του κόσμου από αυτήν την λαίλαπα, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής. Τόσο απλή είναι η αλήθεια. Και ακόμα αυτή η τυφλή βιασύνη προς την εθνική σωτηρία, αυτή η παράλογη επιμονή στην πρωτοκαθεδρία του εθνικού συμφέροντος έχει πάρει κάτω από την σκιά της την κυκλοφορία του εμβολίου. Είναι ενάντια στο υψηλότερο συμφέρον της ανθρωπότητας. Είναι παράλογο. Είναι μια καθαρή εθνική στενοκεφαλιά. Είναι ανόητο και σάπιο στον πυρήνα του. Είναι μια συνέχεια και παραπέρα ανάπτυξη της πολιτισμικής κρίσης που έχει τυλίξει όλη την ανθρωπότητα κάτω από τις συνθήκες αυτής της πανδημίας. 

Ο εργαζόμενος πληθυσμός του κόσμου δεν έχει συμφέρον απ’ αυτήν την εθνικιστική παρωχημένη τύφλα. Θα τιναχθεί στον αέρα. Ο προλεταριακός διεθνισμός, αντίθετα, έχει αποδειχτεί για ακόμα μια φορά ότι είναι η ορθολογική κοσμοθεωρία που αντιστοιχεί στις συνθήκες της εποχής μας, όπου μια αυξανόμενα ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία και πολιτική απαιτεί πολιτικές που δεν αντιπαραθέτουν το ένα έθνος ενάντια στο άλλο, αλλά, αντίθετα, υπαγορεύει σε όλα τα έθνη να δεσμευτούν σε ένα ορθολογικό σύστημα σχεδιασμού που θα φέρνει κοντά και θα εξισορροπεί τα εθνικά συμφέροντα κάτω από ένα καλώς εννοούμενο καθολικό συμφέρον της ανθρωπότητας. Ο καπιταλισμός έχει αποδειχτεί ότι έχει έρθει σε αντίφαση όχι μόνο με τις ακραία κοινωνικοποιημένες παραγωγικές δυνάμεις που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, αλλά και με την ανθρώπινη ζωή.

Χρειαζόμαστε συνεπώς να δώσουμε ώθηση στην επιβολή εργατικού ελέγχου στην διαχείριση του εμβολιασμού. Όλες οι ζωτικές αποφάσεις στη διαχείριση της διαδικασίας εμβολιασμού πρέπει να τεθούν κάτω από τον έλεγχο των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών, των συνδικάτων των υγειονομικών , γενικότερα των εργατικών συνδικάτων και των κοινοτικών οργανώσεων των φτωχών. 

Χρειαζόμαστε επίσης να παλέψουμε να έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες στα απαιτούμενα οικονομικά και τεχνολογικά εφόδια ώστε να είναι σε θέση να παραγάγουν, σε μαζική βάση, τα συγκεκριμένα εμβόλια. Με αυτόν τον ρυθμό, είναι αδύνατο για τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν τον εξωφρενικό αριθμό των δόσεων που ο παγκόσμιος πληθυσμός χρειάζεται (σχεδόν διπλάσιος από τον παγκόσμιο πληθυσμό!), σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είναι αναγκαίο για να απαλειφθεί τώρα ο θανάσιμος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα εκατομμύρια να πεθάνουν χωρίς λόγο.

Η ανθρώπινη επιστήμη έχει βρει την λύση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε αυτήν την τρομερή πανδημία. Δεν θα αφήσουμε τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής να στέκουν φραγμός στο δρόμο των ανακαλύψεων του ανθρώπινου νου και στη σωτηρία των ανθρώπινων ζωών. Είναι η πλεονεξία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που δυσχεραίνει το ξερίζωμα της ασθένειας.

Απαλλοτρίωση των γιγάντιων φαρμακευτικών εταιρειών! Να παραμεριστούν τα κατ’ ευφημισμό “δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας” και ό,τι είναι στην πραγματικότητα το δικαίωμα αυτών των μονοπωλίων να λεηλατούν και να απαλλοτριώνουν από ολόκληρους πληθυσμούς το δικαίωμά τους στη ζωή! Κινητοποιείστε όλες τις πηγές για να παρασχεθεί εμβολιασμός στους πληθυσμούς όλου του κόσμου! 

Για να το πετύχουμε απαιτείται να παλέψουμε για την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη  σε κάθε χώρα, σε συμμαχία με τις υπόλοιπες καταπιεσμένες και εκμεταλλευμένες μάζες.

Το Διεθνές Σοσιαλιστικό Κέντρο Κριστιάν Ρακόφσκι καλεί όλες τις οργανώσεις των εργατών, τους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους παγκόσμια να υποστηρίξουν αυτό το Κάλεσμα και να απαιτήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού που πρόκειται να αρχίσει διεθνώς να οργανωθεί σύμφωνα με τα υψηλότερα συμφέροντα της ανθρωπότητας στη βάση ενός βαθιά σφυρηλατημένου διεθνισμού στηριγμένου στην απόλυτη αλληλοσύνδεση όλων των χωρών για την νίκη επί του ιού. 

Να σχεδιαστεί ο εμβολιασμός με απόλυτη προτεραιότητα στους υγειονομικούς πρώτης γραμμής των μονάδων περίθαλψης όλων των χωρών συγχρόνως! 

Να επεκταθεί χωρίς καθυστέρηση ο εμβολιασμός σε άλλες ομάδες προτεραιότητας άλλων κατηγοριών όπως τους ηλικιωμένους, αυτούς με υποκείμενα νοσήματα και υψηλό κίνδυνο, σε όλους τους εργάτες! 

Δωρεάν εμβολιασμός για όλους σε όλες τις χώρες!

Να φτιαχτούν σε όλες τις χώρες δημόσιες βιομηχανικές μονάδες για την παραγωγή των διαθέσιμων εμβολίων ώστε να σωθούν ζωές! 

Να απαλλοτριωθούν όλες οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και κάθε ιδιωτική επιχείρηση που απομυζά την υγεία του λαού για να βγάλει κέρδη! 

Βοήθεια στις φτωχότερες και υπερχρεωμένες χώρες για να εμβολιάσουν όλο τον πληθυσμό τους!

Ανατρέψτε τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και αντικαταστήστε τες με κυβερνήσεις των εργατικών μαζών σε κάθε χώρα!

Να επικρατήσει το συμφέρον της ανθρωπότητας ενάντια σε κάθε εθνικό εγωισμό! 

Να μην αφήσουμε την καπιταλιστική απληστία να συντρίψει την ανθρώπινη ζωή! 

Μόνο ο Λαός θα σώσει τον Λαό! 

15 Δεκεμβρίου 2020