Σχόλιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος για την αθώωση αξιωματικού στο στρατοδικείο Λάρισας

To πιο εξωφρενικό στη δίκη της 18/1/2022 ήταν ότι προς μεγάλη έκπληξη της πλευράς του θύματος αυτή δεν αφορούσε τον τραυματισμό του για τον οποίο επισημάναμε ότι υπάρχει επικίνδυνη σωματική βλάβη εκ προθέσεως.

Ένας στρατιώτης διατάχθηκε εκδικητικά να φυλάξει μόνος σκοπιά, έχοντας έντονα συμπτώματα υπερκόπωσης, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει, να βρεθεί αιμόφυρτος από τον επόμενο σκοπό και τελικά να νοσηλευτεί τραυματισμένος στο νοσοκομείο, γεγονότα τα οποία γνώριζε πολύ καλά ο στρατιωτικός εισαγγελέας και επειδή τα αναδείξαμε εμείς αλλά και ΜΜΕ, αλλά και επειδή όλα αυτά ακούστηκαν και στη δίκη του Δεκέμβρη στην οποία κατηγορούμενος ήταν ο φαντάρος. Γι’ αυτούς τους λόγους οφείλει να ασκήσει ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό προκειμένου να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι.

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι η προκλητική συμπεριφορά του προέδρου του στρατοδικείου που αντιμετώπιζε το στρατιώτη θύμα και τους μάρτυρες που κατέθεταν υπέρ του λες και ήταν οι ίδιοι κατηγορούμενοι, με συνεχείς αναφορές στη δίκη του Δεκεμβρίου, σαν να επιθυμεί έτσι να τους αποδομήσει. Αντίθετα αντιμετώπιζε με μεγάλο σεβασμό και ευγένεια τους πολλούς ένστολους μάρτυρες υπεράσπισης, κάποιοι από τους οποίους δεν ήταν παρόντες σε κανένα από τα γεγονότα. Στρατιώτες όμως που πιθανότατα να ήταν παρόντες στις ύβρεις, όπως θα δούμε αμέσως παρακάτω, δεν κλήθηκαν! Ο πρόεδρος δε, έφθασε στο σημείο, να ρωτά επίμονα την πλευρά του θύματος τι δεν μπορεί να συζητήσει ο στρατιώτης με έναν ανώτερο όσο δεν έχει απολυθεί! Αλήθεια δεν γνωρίζει ότι η κριτική στο στρατό απαγορεύεται από το στρατιωτικό κανονισμό; Δεν γνωρίζει ότι, εάν φαντάρος ασκήσει κριτική, μηνύσει, εκθέσει στα ΜΜΕ ανώτερό του, εύλογα θεωρεί ότι θα κινδυνέψει με αγγαρείες, δυσμενείς μεταθέσεις, άσχημες υπηρεσίες, έλλειψη αδειών; Δεν έχει ακούσει ο πρόεδρος για την αυθαιρεσία των ανώτερων στο στρατό και νομίζει ότι το «θα μιλήσουμε όταν θα γίνω πολίτης» σημαίνει ότι θα σε δείρω και όχι ότι θα κινηθώ νόμιμα εναντίον σου μέσω της κριτικής ή της δικαστικής οδού; Ταυτόχρονα αυτές οι ανόητες ερωτήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν  ψευδή εντύπωση μη αυθαιρεσίας και σεβασμού των δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα άσκησης κριτικής) στις ΕΔ, αν και ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και συχνά τα στελέχη εκδικούνται τους κατώτερους που ασκούν τα δικαιώματά τους.

Επιπλέον για τις ύβρεις «τούβλα» και «βλάκες» τις οποίες φερόταν ο κατηγορούμενος να εκτόξευε σε στρατιώτες, ο εισαγγελέας κάλεσε ως μάρτυρες μόνο το θύμα και έναν ακόμη συνφάνταρό του, κρίνοντας πως δεν του αρκούσαν οι μαρτυρίες αυτές και προτείνοντας έτσι την αθώωση την οποία δέχθηκε το δικαστήριο. Αφού δεν του έφθαναν οι μαρτυρίες των δύο και το γνώριζε από πριν, γιατί δεν κάλεσε όλους ή έστω πολύ περισσότερους φαντάρους από τη μονάδα προκειμένου να τους ρωτήσει αν εκτοξεύθηκαν οι ύβρεις; Πολύ εύκολα θα μπορούσε να τους βρει.

Για την κατηγορία της γκανγκστερικής απειλής «έχω κάτι αλάνια έξω και θα σε κανονίσουν» ο κατηγορούμενος αξιωματικός απαλλάχθηκε λόγω αμφιβολιών με τις ψήφους του προέδρου και των δύο στρατιωτικών, συναδέλφων δηλαδή του κατηγορούμενου, δίχως νομική κατάρτιση. Οι δύο δικαστές ψήφισαν υπέρ της ενοχής του κατηγορουμένου και συνεπώς επήλθε η αθώωση με πλειοψηφία 3-2. Εάν δεν υπήρχαν οι στρατιωτικοί, ο κατηγορούμενος θα είχε καταδικασθεί. Συναδελφική αλληλεγγύη; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι ρόλο παίζει η συμμετοχή στρατιωτικών στη σύνθεση του στρατιωτικού δικαστηρίου, κατάλοιπο μιας άλλης, μαύρης εποχής. Γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να αλλάξει η στρατιωτική ποινική νομοθεσία και τα στρατοδικεία να συγκροτούνται μόνο από δικαστές,  ή καλύτερα, να καταργηθεί η στρατιωτική δικαιοσύνη και να ενσωματωθεί στην κοινή, όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Καταγγέλλουμε επίσης το φακέλωμα όσων παρακολούθησαν τη δίκη, αφού ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο Στρατοδικείο, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως στα κοινά δικαστήρια.

Ζητάμε λοιπόν: Νέα δίωξη για τον τραυματισμό του φαντάρου, έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης τουλάχιστον για την κατηγορία της απειλής, αφού ο κατηγορούμενος αθωώθηκε με τις ψήφους των στρατιωτικών συναδέλφων του, κατάργηση των στρατοδικείων, αθώωση του συναδέλφου φαντάρου από τις κατηγορίες! Από τον ύπνο σκοπού γιατί δεν κοιμήθηκε με πρόθεση, αλλά κατέρρευσε ή δεν άντεξε να μείνει ξύπνιος, κάτι για το οποίο υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, από την απειλή γιατί το «θα μιλήσουμε όταν γίνω πολίτης» δεν σημαίνει καθόλου «πέραν πάσης αμφιβολίας» απειλή παράνομης πράξης και από την εγκατάλειψη θέσης σκοπού, διότι η διαταγή να παραμείνει στη σκοπιά μέχρι στην ουσία την κατάρρευση εν καιρώ ειρήνης είναι παράνομη ως απειλούσα τη ζωή και προσβάλλουσα την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του στρατιώτη, και συνεπώς μη δεσμευτική, αλλά και επειδή υπήρχε και αδυναμία καταλογισμού, αφού έδρασε υπό το καθεστώς τρόμου για την επερχόμενη κατάρρευση που ήρθε τελικά δύο μέρες μετά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό. Από τύχη ζει το παιδί. Το δίκαιο δεν μπορεί να το απαιτεί αυτό εν καιρώ ειρήνης και ενώ υπήρχε δυνατότητα αντικατάστασης! Το θύμα έχει καταδικασθεί και οι ένοχοι δεν έχουν καν δικασθεί! Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί το έχει επιλέξει αυτό το κράτος και η στρατιωτική δικαιοσύνη την οποία δεν εμπιστευόμαστε. Αποφάσισαν να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τα δικαιώματα των φαντάρων θυμίζοντας εποχή Χούντας. Εκδικήθηκαν το φαντάρο που αρνήθηκε να καταρρεύσει στη σκοπιά. Τον τραυμάτισαν και τον καταδίκασαν. Εκδικήθηκαν τον Κυριάκο που αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί για την αυθαιρεσία στη μονάδα του. Τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. 

Να δώσουν οι φαντάροι, το κίνημα, οι δημοκρατική πολίτες την απάντηση στο Αναθεωρητικό Δικαστήριο! Πρόκειται για επικίνδυνο πισωγύρισμα.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

diktiospartakos.blogspot.com

diktiospartakos@hotmail.com

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022