OI TAΞIKOI AΓΩNEΣ ΣTH BOYΛΓAPIA

 

[Tο κείμενο είναι η συνεισφορά των συντρόφων από τη Bουλγαρία στην 4η Eυρωμεσογειακή εργατική συνδιάσκεψη. Oι σύντροφοι δεν κατόρθωσαν να έλθουν στην Eλλάδα, η εισήγησή τους μοιράστηκε στους συνέδρους.]

 

Τους τελευταίους μήνες, η Βουλγαρία κλονίζεται από μια σειρά εργατικών διαμαρτυριών, αυτοοργανωμένων απεργιών και καταλήψεων. Οι βιομηχανικές δράσεις καλύπτουν διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και διάφορους τομείς, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που τα ενώνουν – όλα αυτά οργανώνονται εκτός των συνδικάτων, στηρίζονται στην άμεση δράση και στην αυτοοργάνωση και αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα – τις κλοπές των εργοδοτών.

Οι απεργίες στα Ανθρακωρυχεία

Στις 17 Μαρτίου του 2017, 180 ανθρακωρύχοι από το Obrochishte (βορειοανατολική Βουλγαρία) διοργάνωσαν μια σειρά διαμαρτυριών ενάντια στις άθλιες αμοιβές, στις φοβερές συνθήκες εργασίας και στην απαγόρευση της οργάνωσης των εργαζομένων στο ορυχείο. «Εργαζόμαστε για τον κατώτατο μισθό, το μέγιστο που μπορείτε να πάρετε είναι 610 λέβα (300 ευρώ). Στις 14 Μαρτίου (2017) πληρωθήκαμε για τον Ιανουάριο», είπαν οι ανθρακωρύχοι, «οι εργάτες δεν έλαβαν τα δελτία τροφίμων τους». Οι διαδηλωτές ζήτησαν αύξηση των μισθών κατά 30%, παύση της εγκληματικής δραστηριότητας του εργοδότη, η οποία εμποδίζει τη δημιουργία σωματείου στο ορυχείο και την έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το ορυχείο το διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία EuroMangan, η οποία κατέχει μια 25χρονη εκχώρηση για την εκμετάλλευση του μαγγανίου κοντά στο χωριό Obrochishte, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα μαγγανίου στην Ευρώπη. Έχει αποκαλυφθεί ότι τα τελευταία 15 χρόνια κανείς δεν έχει ασκήσει έλεγχο στην ανάδοχο εταιρία που παραβιάζει συστηματικά τη σύμβαση παραχώρησης και την εργατική νομοθεσία. Η εταιρεία δεν έχει δηλώσει πραγματικό κέρδος για χρόνια και ανήκει σε μια κυπριακή offshore εταιρεία. Πιθανότατα πίσω απ’ αυτό είναι ο διάσημος Βούλγαρος επιχειρηματίας Χρίστο Κοβάτσκι, στον οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Η πλήρης έλλειψη κανονισμών έναντι του ιδιώτη ιδιοκτήτη δεν επιτρέπει μόνο την μη τήρηση όλων των κανόνων ασφάλειας (πριν από δύο χρόνια, ένα από τα πολλά περιστατικά στο ορυχείο κατέληξε στο θάνατο ενός εργαζομένου), αλλά και την περιστολή των μισθών και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν μία από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες δουλειές στον κόσμο για άθλια αμοιβή. Οι ανθρακωρύχοι σταμάτησαν τις διαμαρτυρίες μόνο αφού οι ανώτεροι υπάλληλοι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι θα ικανοποιήσουν μερικές από τις απαιτήσεις τους.

Στις 4 Απριλίου, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες των ανθρακωρύχων ξεκίνησαν και πάλι στο Obrochishte, με 23 εργαζόμενους να ανακοινώνουν μια απεργία πείνας κάτω από τη γη. Ο λόγος είναι ότι καμία από τις συμφωνίες με τη διοίκηση δεν πληρούται: οι καθυστερημένοι μισθοί δεν πληρώνονται, ο μισθός δεν αυξάνεται, τα δελτία τροφίμων είναι δυσεύρετα και η διοίκηση εξακολουθεί να αρνείται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες, μαζικές απεργίες σε ανθρακωρυχεία πλημμύρισαν την εξορυκτική πόλη Bobov Dol. Στις 10 Οκτωβρίου 2016, οι εργαζόμενοι από το Ανθρακωρυχείο Bambino κήρυξαν απεργία διαρκείας, δίχως να συμμορφωθούν με τις συμβουλές της συνδικαλιστικής οργάνωσης. 120 ανθρακωρύχοι από την πρώτη βάρδια αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις σήραγγες και ανακοίνωσαν απεργία πείνας απαιτώντας την πληρωμή των μισθών τους και τα κουπόνια για φαγητό που δεν είχαν λάβει για μήνες. Υποβλήθηκαν σε τεράστια πίεση από τους εκπροσώπους των συνδικάτων και του κράτους για να τερματίσουν την απεργία, αλλά κυρίως από τη διαχείριση των ορυχείων, η οποία άρχισε να απειλεί τους απεργούς με απολύσεις και διώξεις. Η διοίκηση έστειλε ιδιωτική ασφάλεια για να φρουρήσει την είσοδο στο ορυχείο και για να αποτρέψει την αποστολή τροφίμων στους απεργούς. Μετά από αυτό, έστειλαν μισθοφόρους που κατέστρεψαν το σύστημα αερισμού του ορυχείου σε μια προσπάθεια να βγάλουν τους εργαζόμενους έξω. Οι ανθρακωρύχοι άντεξαν την πίεση και δεν σταμάτησαν την απεργία, παραμένοντας 3 μέρες 500 μέτρα κάτω απ’ τη γη. Υποστηρίχθηκαν από τους συναδέλφους τους από άλλες βάρδιες, οι οποίοι κατέλαβαν το ορυχείο, αντιμετώπισαν τους ιδιωτικούς φρουρούς, τους προσπέρασαν και εισέβαλαν στην έδρα της διοίκησης όπου εισέβαλαν σε πολλά γραφεία και κατάφεραν να εξαναγκάσουν με τη βία την ηγεσία να διαπραγματευτεί με τους απεργούς. Οι ανθρακωρύχοι υποστηρίχθηκαν επίσης από τον τοπικό πληθυσμό της εξορυκτικής πόλης, που μαζί με τους εργαζόμενους από το τοπικό εργοστάσιο ρούχων, έστειλαν φαγητό και νερό στους απεργούς. Η ARS (αναρχοσυνδικαλιστικό σωματείο βάσης) υποστήριξε επίσης τους απεργούς, οργανώνοντας διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους ανθρακωρύχους σε διάφορες μεγάλες βουλγαρικές πόλεις. Μέσω διαμαρτυριών αλληλεγγύης που αφορούσαν εργαζόμενους από διαφορετικές σφαίρες, προσελκύστηκε η προσοχή των μέσων ενημέρωσης για τα συμβάντα στα ορυχεία, κυρίως μετά τη διαδήλωση μπροστά στην εθνική τηλεόραση, η οποία διοργανώθηκε από την ARS και την ομάδα «Κόκκινη Δράση».

Τελικά, η διοίκηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί και συμφώνησε να ξεκινήσει τη σταδιακή πληρωμή των μισθών και των οφειλόμενων κουπονιών.

Ωστόσο, η χαρά της νίκης ήταν σύντομη, καθώς η διοίκηση σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα τον επόμενο μήνα και λίγες εβδομάδες αργότερα άρχισαν μαζικές περικοπές στο ορυχείο. Οι ανθρακωρύχοι ξεκίνησαν αμέσως την αντίσταση, μπλοκάροντας το TPP Bobov Dol (όπου αποστέλλεται ο άνθρακας) και η διοίκηση απείλησε να στείλει την ένοπλη χωροφυλακή για να διαλύσει τους απεργούς. Οι εργαζόμενοι της ARS ήταν οι μόνοι συνδικαλιστές που συμμετείχαν στον αποκλεισμό μαζί με τους ανθρακωρύχους, αλλά δυστυχώς μετά από αρκετές ώρες διαπραγματεύσεων, υπό την πίεση των αφεντικών και μέσω του επίτροπου διοίκησης της Βουλγαρίας, οι εργαζόμενοι υποχώρησαν από τα αιτήματά τους για την άμεση καταβολή των οφειλόμενων μισθών και οφειλών, ο αποκλεισμός σταμάτησε και οι ανθρακωρύχοι αποδέχτηκαν μια νέες διαπραγματεύσεις για να πληρωθούν, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Μέχρι σήμερα (τέλη Mαΐου 2017), ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους δεν έχουν ακόμη λάβει τα χρήματά τους.

Τα ορυχεία στο Bobov Dol καθώς και ο θερμοηλεκτρικός σταθμός, όπως τα ορυχεία στο Obrochishte, εκχωρούνται. Διοικούνται από τον ενεργειακό ολιγάρχη Χρίστο Κοβάτσκι, ο οποίος, εκτός από τις εκχωρήσεις στο Bobov Dol, κατέχει σχεδόν όλα τα ορυχεία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη χώρα. Ο Κοβάτσκι κερδίζει πλούτο συμμετέχοντας σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτική του επιρροή του δίνει απεριόριστα δικαιώματα που τον καθιστούν φεουδαρχικό κυβερνήτη σε διάφορες εξορυκτικές πόλεις της χώρας. Εκτός από τις άθλιες αμοιβές και τη βίαιη εκμετάλλευση, οι επιχειρηματικές του δουλειές τον βγάζουν τακτικά στις ειδήσεις εξαιτίας των συχνών περιστατικών νεκρών ή ακρωτηριασμένων εργαζομένων. Τα «ορυχεία θανάτου», όπως ονομάζονται, είναι συχνά η μόνη επιλογή για τον τοπικό πληθυσμό μέσω του οποίου μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην. Επιπλέον, ο Κοβάτσκι κατέχει επίσης τα παντοπωλεία στις εξορυκτικές πόλεις, μέσω των οποίων εξαρτά περαιτέρω τους ανθρώπους και τα χρησιμοποιεί για να φιμώνει τη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων ή για να εκβιάζει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν το επόμενο πολιτικό του σχέδιο.

Η απεριόριστη εξουσία του επιχειρηματία Κοβάτσκι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ανθρακωρύχοι. Με την υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικών προτύπων, όλα τα ορυχεία απειλούνται με κλείσιμο, το οποίο θα ρίξει χιλιάδες ανθρακωρύχους στην ανεργία και θα καταδικάσει τις οικογένειές τους στην πείνα ή στη μετανάστευση. Η βουλγαρική παραγωγή άνθρακα είναι πράγματι μια από τις πιο βρώμικες στον κόσμο και όσοι πληρώνουν με την υγεία τους το περιβαλλοντικό τίμημα του μολυσμένου αέρα είναι οι ίδιοι που πληρώνουν το κοινωνικό κόστος για τα μεγάλα κέρδη της επιχείρησης -οι ντόπιοι- οι εργάτες στα ορυχεία και οι οικογένειές τους. Μια εναλλακτική λύση για τα ορυχεία της περιοχής δεν υπάρχει και η επιχείρηση είναι πολύ απασχολημένη με το να αποσπάει γρήγορα κέρδη από τον κλάδο, παρά να σκέφτεται τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής.

Κατάληψη από τους ράφτες

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τα μπλόκα στην TPP, στις 2 Ιουνίου 2017, ξέσπασαν νέες εργατικές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας – αυτή τη φορά στον περιβόητο κλωστοϋφαντουργικό τομέα.

Εκατοντάδες ράφτες κατέλαβαν τα εργαστήριά τους με αίτημα την καταβολή των κλεμμένων μισθών τους. Οι αποκλεισμοί έγιναν σε δύο  κλωστοϋφαντουργικές πόλεις – Ντούπνιτσα και Vetren. Η ιστορία είναι χαρακτηριστική του τομέα – ένας ξένος επενδυτής δημιουργεί μια εταιρεία, εκμεταλλεύεται τους ντόπιους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται σε τρομερές συνθήκες και με υπερβολικό ωράριο εργασίας με άθλια αμοιβή. Το εμπόρευμα πωλείται σε διάσημες δυτικές μάρκες. Κάποια στιγμή, ο αλλοδαπός επενδυτής αποφασίζει να κλείσει την επιχείρηση, κλέβει τους μισθούς των εργαζομένων για αρκετούς μήνες, μεταφέρει την εταιρεία σε έναν άπορο από την περιοχή και φεύγει. Μετά από λίγους μήνες καταγράφεται μια νέα εταιρεία και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Το 90% της παραγωγής ενδυμάτων στη Βουλγαρία προορίζεται για εξαγωγή. Το σχετικό μερίδιο των συνολικών εξαγωγών της χώρας είναι 25%. Η βιομηχανία είναι συγκεντρωμένη στο νοτιοδυτικό και κεντρικό νότιο κομμάτι της χώρας και σε ορισμένες περιοχές είναι η μοναδική πηγή εργασίας. Περίπου το 80% των επιχειρήσεων ενδυμάτων ανήκουν στους Βούλγαρους, αλλά κυρίως αποτελούν εξωτερικούς συνεργάτες επιχειρήσεων από την Τουρκία, την Ελλάδα και χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Πολλές γνωστές ευρωπαϊκές φίρμες και αλυσίδες λιανικής πώλησης πωλούν τα ρούχα που παράγονται στη Βουλγαρία. Οι μηνιαίοι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 129 και 340 ευρώ, με επιπλέον ώρες και μπόνους. Όταν δεν υπάρχουν παραγγελίες και πρέπει να βγουν σε άδεια, οι εργαζόμενοι μερικές φορές παίρνουν περίπου 50 ευρώ το μήνα. Ο υψηλότερος μισθός 340 ευρώ, καταβάλλεται για εβδομαδιαία εργασία 75 ωρών. Ένας «εργαζόμενος στο σπίτι» παίρνει 307 ευρώ για 108 ώρες εργασίας (18 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα). Δεν υπάρχει σχεδόν καμία συνδικαλιστική οργάνωση στον τομέα και οι λίγες που υπάρχουν είναι πολύ αναποτελεσματικές. Οι εργαζόμενοι από τις εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας μοιράζονται κοινά προβλήματα με τους ανθρακωρύχους,  καθώς παράγουν τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας και της έλλειψης προστασίας από την εκμετάλλευση.

Απεργίες στη Max Telecom και την Piccadilly

Την Άνοιξη, δύο άλλες υποθέσεις κλοπής μεγάλης κλίμακας προσέλκυσαν ακόμη περισσότερο την προσοχή του κοινού, καθώς συνέβησαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στις 24 Μαρτίου 2017, οι εργαζόμενοι της Max Telecom, τέταρτος φορέας εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, ξεκίνησαν διαδηλώσεις και κατέλαβαν το κτίριο της εταιρείας στην οποία εργάζονται. 150 άτομα δεν έχουν λάβει μισθούς για 4 μήνες. Διευθύνων σύμβουλος της Telecom είναι ο Andrey Rasiyski και ιδιοκτήτης είναι ο ιδιώτης επενδυτής Daniel Kupsin, ο οποίος διαχειρίζεται την εταιρεία μέσω της offshore του Λουξεμβούργου LuxTech Capital. Γιος εκατομμυριούχου, είναι ένας από τους κορυφαίους μάνατζερ στη Ρωσία, ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού “Business FM” και της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ United Media. Αυτή τη στιγμή επίσης, προσπαθεί να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην αγγλική αγορά. Ο Kupsin απέκτησε τη βουλγαρική Telecom το 2013. Επί του παρόντος, αυτός και η ανώτερη διοίκηση της εταιρείας αρνούνται οποιονδήποτε διάλογο με τους «παραβατικούς» εργαζομένους και δεν δεσμεύονται να επιστρέψουν ό,τι έχει κλαπεί. Ολόκληρη η επιχείρηση ενεχυριάστηκε στην περίφημη βουλγαρική “First Investment Bank”, από την οποία η εταιρεία έχει πάρει δάνεια ύψους 20 εκατομμυρίων περίπου.

Η αλαζονεία των ιδιοκτητών δεν περιορίζεται στην κλοπή των μισθών. Οι χρήστες της υπηρεσίας εξακολουθούν να υποχρεώνονται να τις πληρώνουν βάσει των συμβάσεων που συνάπτονταν με την εταιρεία, χωρίς να λαμβάνουν πραγματικά την υπηρεσία. Δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, καθώς τα τηλεφωνικά κέντρα δεν λειτουργούσαν. Δεν μπορούσαν να τερματίσουν τις συμβάσεις τους επειδή η εταιρεία δεν είχε πλέον εργαζόμενους να επεξεργαστούν τα έγγραφα. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν εμπόδιζαν τους αντιπροσώπους της διοίκησης να παροτρύνουν τους καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν τακτικά τους λογαριασμούς τους και να απειλούν τους καταναλωτές ότι αλλιώς θα γίνουν στόχος ιδιωτικών εταιρειών είσπραξης οφειλών.

Οι εργαζόμενοι από την Max Telecom, μαζί με τους αναρχοσυνδικαλιστές της ARS, διοργάνωσαν διαμαρτυρία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με τη διαδήλωση να συνοδεύεται από αποκλεισμούς δρόμων. Μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες επικοινωνίας με οποιονδήποτε από τη διοίκηση, εργάτες και συνδικαλιστές εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας, αλλά διαπίστωσαν ότι ολόκληρη η διεύθυνση είχε φύγει και εγκαταλείψει το κτίριο. Ο ιδιοκτήτης επίσης δεν βρέθηκε πουθενά και αρνείται να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κενά γραφεία και τοποθέτησαν αυτοκόλλητες ετικέτες και αφίσες, στις οποίες, εκτός από τις κλήσεις για πληρωμές μισθών, οι εργαζόμενοι είχαν εκτυπώσει επίσης το πρόσωπο του ιδιοκτήτη Kupsin με επιγραφές – «Κλέφτη!» και «Καπιταλιστικό Γουρούνι!».

 

Την ίδια στιγμή, στην Piccadilly, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικής πώλησης τροφίμων στη Βουλγαρία, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει μισθούς για 2 μήνες, ξέσπασε ένα νέο κύμα απεργιών. Η Piccadilly βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, αλλά έχει μισθώσει προηγουμένως τους εργαζόμενους στην offshore του Λουξεμβούργου “SELECTA TRADE”, της οποίας ο ιδιοκτήτης Νικολάι Λαζαρόφ έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, βρίσκεται στη Γαλλία, και η offshore είναι μια πρόσοψη για τις επιχειρήσεις των πρώην ιδιοκτητών της εταιρείας, τα μέλη της μεγαλύτερης βουλγαρικής ομάδας εκβιασμών της δεκαετίας του ’90 – οι αδελφοί Popovi. Ξεκινώντας από τις 20 Μαρτίου του 2017, οι εργαζόμενοι στην Πικαντίλι, μαζί με αναρχοσυνδικαλιστές, οργάνωσαν πολλές άγριες απεργίες στη Σόφια και στη Βάρνα. Στη Σόφια, οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της εταιρείας, καθώς και στο Υπουργείο Κοινωνικής Απασχόλησης. Στη Βάρνα, οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο κατάστημα της αλυσίδας. Έκαναν επίσης πορεία μέσα στην πόλη, μπλοκάροντας διάφορους δρόμους. Έγιναν διαμαρτυρίες μπροστά από το δημαρχείο, καθώς και μπροστά από τα γραφεία της Invest Bank – της τράπεζας μέσω της οποίας λειτουργούν οι ιδιοκτήτες και από την οποία κατασχέθηκαν τα χρήματα της εταιρείας.

Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του κειμένου, οι αγώνες στη Max Telecom και την Piccadilly συνεχίζονται.

Στο επόμενο η συνέχεια